Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη σκιά των υποβαθμίσεων η Ευρωζώνη

Μπαράζ προειδοποιήσεων από τους οίκους αξιολόγησης και απειλές για υποβαθμίσεις. Το μήνυμα Σαρκοζί στους Γάλλους και οι φόβοι για τον EFSF. Αγώνας δρόμου στην Αθήνα για να κλειδώσει η νέα σύμβαση και τα 90 δισ. ευρώ.

Στη σκιά των υποβαθμίσεων η Ευρωζώνη
Με τον φόβο των υποβαθμίσεων ζει η Ευρώπη, καθώς οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δέχονται πυρά από οίκους αξιολόγησης αλλά και από διεθνείς αναλυτές. 

Η μία μετά την άλλη χθες, η Moody’s, η S&P και η Fitch, με αναλύσεις και δηλώσεις στελεχών τους, έσπευσαν να σημειώσουν ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το πολυδιαφημισμένο «δημοσιονομικό συμβόλαιο» δεν αρκούν και προειδοποίησαν ανοιχτά για τον κίνδυνο υποβαθμίσεων κρατών της γηραιάς ηπείρου. Κριτική ασκείται ακόμα και για τις νομικές επιπλοκές που έχει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Μπαρόζο και Ρομπέϊ, σήμερα υπεραμύνθηκαν των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και προσπάθησαν να καθυσηχάσουν, λέγοντας ότι όλα τα είναι έτοιμα μέχρι το Μάριο. Ωστόσο και οι ίδιοι παραδέχθηκάν ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν να προχωρήσει συνολικά η Ε.Ε. σε αλλαγή των συνθηκών και ότι οι διακρατικές συμφωνίες ήταν ουσιαστικά λύση ανάγκης.

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που αντιμετωπίζει κρίσιμες εκλογές το 2012, έσπευσε με δηλώσεις του να... προετοιμάσει τη γαλλική κοινή γνώμη απέναντι στον κίνδυνο να χάσει η χώρα το ΑΑΑ. «Θα είναι μία ακόμα δυσκολία, αλλά όχι αξεπέραστη», δήλωσε. Αναλυτές σημειώνουν ότι πρόκειται για στροφή 180 μοιρών, καθώς έως τώρα τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Μπαρουάν τόνιζαν ότι η χώρα θα κάνει τα πάντα και θα καταφέρει να διαφυλάξει την άριστη βαθμολογία της.

Αν υπάρξει υποβάθμιση, όμως, μπαίνει σε κίνδυνο το συνολικό σχέδιο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε περίπτωση όπου η ελίτ της Ευρώπης, οι έξι χώρες με βαθμολογία ΑΑΑ χάσουν το άριστα, τότε, σημειώνουν αναλυτές, το ίδιο θα συμβεί και με τον ΕFSF, γεγονός που θα περιορίσει τη δυνατότητα μόχλευσής του.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι χώρες όπως η Γαλλία απειλούνται από την S&P με μείωση της βαθμολογίας έως και δύο βαθμίδες, ανάλογος είναι και ο κίνδυνος για τον μηχανισμό. Σε παρόμοια θέση βρίσκεται και ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM), στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου οι έξι χώρες με ΑΑΑ έχουν το 58,1%.

Από τον EFSF, όμως, προσβλέπει η Ελλάδα για να εισπράξει σχεδόν 90 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιανουαρίου, όπως σημείωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.
Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και τα δύο ανοιχτά μέτωπα, τόσο τη συμφωνία για νέα δανειακή σύμβαση όσο και το PSI.

Ο Γενάρης, άλλωστε, αναμένεται καυτός μήνας για τις αγορές αφού οι χώρες του νότου θα πρέπει να βγουν να δανειστούν τεράστια κεφάλαια. Μόνο η Ιταλία, που πληρώνει σχεδόν 6% για να δανειστεί με ετήσια έντοκα, καλείται να αναχρηματοδοτήσει 340 δισ. ευρώ το 2012.

Συνολικά, ο ΟΟΣΑ ανεβάζει τις ανάγκες χρηματοδότησης των κυβερνήσεων που είναι μέλη του στα 10,5 τρισ. δολ. το 2012 έναντι 10,4 τρισ. δολ. το 2011. Ο οργανισμός μάλιστα επισημαίνει ότι το 44% αυτού του χρέους είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι το 2007, προ της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μπαράζ προειδοποιήσεων από τους οίκους αξιολόγησης

Από το πρωί της Δευτέρας (12/12), τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων άρχισαν να… ξηλώνουν το πουλόβερ των αποφάσεων της συνόδου κορυφής. Αιτία οι νομικές αβεβαιότητες αναφορικά με τη νέα διακρατική σύμβαση και η απουσία ενός μηχανισμού παροχής απεριόριστης ρευστότητας.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμες οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου προκειμένου η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο δεν έπεισαν τους επενδυτές.

Προηγήθηκαν οι σαφείς προειδοποιήσεις και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης. Με αναλύσεις και δηλώσεις στελεχών, κατέστησαν σαφές ότι οι αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας δεν φτάνουν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κύκλου υποβαθμίσεων του κρατικού χρέους: 

* Η Μοοdy’s σημειώνει πως «το ανακοινωθέν της Συνόδου στην ουσία προσφέρει ελάχιστα νέα μέτρα και δεν αλλάζει την άποψή μας ότι οι κίνδυνοι για τη συνοχή της ευρωζώνης συνεχίζουν να αυξάνονται». Προσθέτει ότι «λόγω της συνεχιζόμενης απουσίας αποφασιστικών μέτρων πολιτικής, παρά την πρόσφατη Σύνοδο της ευρωζώνης, η Moody’s επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να αναθεωρήσει τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της Ε.Ε. εντός του πρώτου τριμήνου του 2012».

* O Jean-Michel Six, επικεφαλής ανάλυσης της Standard & Poor’s για την Ευρώπη, προειδοποίησε ότι «απαιτείται δράση και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης, τη δημοσιονομική και τη νομισματική» και συμπλήρωσε: «Ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει ένα ακόμη σοκ για να αναγκαστούν όλοι να συμφωνήσουν». Να σημειωθεί ότι ήδη η S&P την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε 14 χώρες της ευρωζώνης υπό παρακολούθηση με ενδεχόμενο υποβάθμισης τις επόμενες εβδομάδες. 

* Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η απουσία μιας λύσης-«πακέτου» για την κρίση χρεών αυξάνει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις όσον αφορά τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των μελών της ευρωζώνης και προβλέπει ότι θα επέλθει "αισθητή οικονομική διολίσθηση στην ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον". Ταυτόχρονα, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών στο 1,3% για το 2011 και στο 1,2% για το 2012, με ελαφρά μόνο επιτάχυνση στο 1,9% το 2013.

Χτυπήματα για τις μετοχές και τα ομόλογα

Στις εξελίξεις αντέδρασαν αμέσως οι αγορές. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με απώλειες ακόμα και άνω του 3% (DAX), ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι ΗΠΑ, με τον Dow Jones να κρατιέται οριακά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 12.000 μονάδων.

Στις αγορές ομολόγων η δημοπρασία ιταλικών εντόκων δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις ανησυχίες. Παρατηρήθηκε οριακή μόνο αποκλιμάκωση των επιτοκίων κάτω από το 6%, ενώ τα spread για όλες τις χώρες του νότου κινήθηκαν ανοδικά, πλησιάζοντας ή ξεπερνώντας το φράγμα του 6%. Σε πίεση βρέθηκε και το ευρώ, το οποίο κάποια στιγμή αποτιμάτο κάτω από το 1,32 δολάριο.

Η ΕΚΤ επανεμφανίστηκε με αγορές ομολόγων κυρίως της Ιταλίας. Οι κινήσεις της όμως είναι περιορισμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγορές τίτλων την εβδομάδα που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου ήταν μόλις 636 εκατ. ευρώ έναντι 3,66 δισ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v