Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες για νταμπλ στη σύνοδο

Ενεργό ρόλο της ΕΚΤ αλλά και συγχωροχάρτι στους ιδιώτες επενδυτές περιμένουν οι αγορές από τη σύνοδο κορυφής. Οι εξαγγελίες Μέρκελ - Σαρκοζί για το νέο σύμφωνο. Η απειλή της S&P για υποβάθμιση των χωρών της ευρωζώνης.

Προσδοκίες για νταμπλ στη σύνοδο
Υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών, η οποία χθες το βράδυ εκφράστηκε με την κίνηση της S&P να θέσει υπό εξέταση με αρνητική προοπτική (creditwatch negative) δεκαπέντε χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της ελίτ των έξι κρατών που βαθμολογούνται με «ΑΑΑ», ο γαλλογερμανικός άξονας επιχειρεί να δώσει τις εγγυήσεις που ζητά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προκειμένου να προσφέρει το... μπαζούκα της ΕΚΤ στον πόλεμο κατά της κρίσης.

Η κ. Άγκελα Μέρκελ και ο κ. Νικολά Σαρκοζί κατέστησαν σαφές ότι προωθούν μια νέα συνθήκη στην Ευρώπη, η οποία θα περιλαμβάνει τον κανόνα χρέους, ο οποίος θα δεσμεύει τις χώρες να κρατούν το έλλειμμα κάτω του 3% και θα προβλέπει ποινές για τους παραβάτες.

Ταυτόχρονα, έκλεισαν το μάτι στους ιδιώτες επενδυτές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υποβληθούν σε «κούρεμα» των επενδύσεών
τους στις περιπτώσεις χωρών που θα καταφύγουν στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) και χρειαστούν αναδιάρθρωση χρέους.

«Θέλουμε η Ευρώπη να είναι μια ασφαλής επένδυση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, εγκαταλείποντας την έως τώρα γερμανική θέση ότι θα πληρώνουν και οι ιδιώτες για τη σωτηρία χωρών μέσω του ESM. Ωστόσο, άλλη μία φορά, οι δύο ηγέτες είπαν όχι στο ευρωομόλογο.

Το μήνυμα ελήφθη στις αγορές ομολόγων, όπου τα spreads υποχώρησαν σημαντικά
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin. Το επιτόκιο στο ιταλικό διετές υποχώρησε κατά 84 μονάδες βάσης (0,84%) και διαμορφώθηκε στο 5,48%. Το 10ετές έπεσε κάτω από το όριο του 6%, στο 5,95%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τα τέλη Οκτωβρίου. Στην Ιταλία είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ενός σκληρού πακέτου μέτρων λιτότητας, ύψους 30 δισ. ευρώ. Το ισπανικό 10ετές τιμολογείται πλέον στο 5,13% ή 42 μονάδες βάσης χαμηλότερα, με το spread (διαφορά) έναντι του γερμανικού να μειώνεται στο 2,92%. Το γαλλικό δεκαετές βρέθηκε στο 3,13% και το spread υποχώρησε στο 0,92%.

Βέβαια, το γαλλογερμανικό σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής, κάτι που δεν είναι βέβαιο. Οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο γαλλογερμανικός άξονας κινείται ανεξάρτητα, ενώ αρκετές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Πολωνία, αρνούνται να αποδεχθούν αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, που θα αφαιρούν εξουσία από τις κυβερνήσεις και θα τη μεταβιβάζουν στο «κέντρο».

Η αυστηρή πειθαρχία και το… συγχωροχάρτι

Η πρόταση που κατέθεσαν οι δύο ηγέτες προβλέπει αλλαγές στις συνθήκες, τις οποίες μπορούν να υιοθετήσουν μόνο τα 17 κράτη της ευρωζώνης, αλλά είναι ανοιχτή και στις υπόλοιπες 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ισχύουν η επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε όσα κράτη καταγράφουν έλλειμμα που υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ τους (εκτός κι αν αποφασίσει διαφορετικά η πλειοψηφία των κρατών-μελών) και ο δημοσιονομικός κανόνας από τις χώρες. Με βάση τη νέα συνθήκη, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας. Προβλέπεται ότι το Εurogroup θα συνεδριάζει κάθε μήνα, ενώ επισπεύδεται για το 2012, αντί το 2013, η λειτουργία του ESM.

Το κερασάκι για τους ιδιώτες είναι η δέσμευση ότι δεν θα κληθούν στο μέλλον να πληρώσουν για τη διάσωση χωρών, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, την οποία οι δύο ηγέτες χαρακτηρίζουν εξαίρεση.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να υιοθετήσει πιο ήπια στάση αναφορικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ευθυγραμμίζοντας το καταστατικό του ESM με τους κανόνες του ΔΝΤ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ουσιαστικά οι κινήσεις αυτές έχουν δύο στόχους:

Α) Να παράσχουν στον κ. Ντράγκι το «δημοσιονομικό συμβόλαιο» που ζήτησε για να απελευθερωθεί και να μπορέσει να ενεργοποιήσει τη δύναμη πυρός της ΕΚΤ, το διαβόητο «μπαζούκα», στην προσπάθεια να περιοριστεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Β) Να σταματήσουν οι αγορές να τιμολογούν τον κίνδυνο «κουρέματος» όταν επενδύουν στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, γεγονός που έχει οδηγήσει στα ύψη το κόστος δανεισμού. Είναι πλέον προφανές ότι οι επενδυτές μετά το ελληνικό PSI φοβούνται ότι θα κληθούν να αναλάβουν κόστος από την πιθανή διάσωση της Ισπανίας και της Ιταλίας, και αυτό εκτίναξε το κόστος δανεισμού των δύο χωρών πάνω από το 7% τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η απειλή της S&P

Εν τω μεταξύ, όμως, ακόμα και η Γερμανία μπήκε στο στόχαστρο της αμερικανικής S&P. Ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι θέτει σε υπό εξέταση όλες τις χώρες της ευρωζώνης, επικαλούμενος τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη δημοσιονομική τους κατάσταση η συνεχιζόμενη κρίση.

Το γεγονός προκαλεί επιπλέον πονοκεφάλους καθώς οι έξι χώρες που σήμερα βαθμολογούνται με «άριστα» (ΑΑΑ), δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο), είναι αυτές που εγγυώνται την υψηλότερη αξιολόγηση και του μηχανισμού EFSF.

Ο τελευταίος αντλεί κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία και θα πρέπει μέσω «μόχλευσης» να αυξήσει την ισχύ του. Να σημειωθεί ότι ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες ο EFSF κλήθηκε να πληρώσει ακριβότερα επιτόκια προκειμένου να σηκώσει κεφάλαια.

Ηδη πάντως εκφράζεται προβληματισμός για τη χρονική στιγμή που διάλεξε η S&P να προχωρήσει στην ανακοίνωση, η οποία απειλεί να υποβαθμίσει κρατικό χρέος ονομαστικής αξίας 8,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v