Γερμανία: Η κρίση ωφελεί σοβαρά την οικονομία της

Χωρίς καν να βραχεί φαίνεται να περνά ως τώρα την καταιγίδα της οικονομικής κρίσης η Γερμανία σύμφωνα με τα μακροοικονομικά στοιχεία. Θετικές επιδόσεις για λιανικές πωλήσεις και εξαγωγές. Σε χαμηλό 20ετίας η ανεργία.

Γερμανία: Η κρίση ωφελεί σοβαρά την οικονομία της

Χωρίς καν να βραχεί φαίνεται να περνά ως τώρα την καταιγίδα της οικονομικής κρίσης η Γερμανία, σύμφωνα με τα μακροοικονομικά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Για «απρόσμενη άνοδο των λιανικών πωλήσεων» κάνουν λόγο οι αναλυτές, ενώ και η ανεργία της χώρας έχει επιστρέψει σε χαμηλό εικοσαετίας.

Συγκεκριμένα το Νοέμβριο η ανεργία υποχώρησε στο 6,9% έναντι 7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 20.000. Ταυτόχρονα, οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση.

Θωρακισμένοι εμφανίζονται επίσης οι Γερμανοί εξαγωγείς, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο κλάδος πιθανότατα ξεπέρασε το ορόσημο των 1 τρισ. ευρώ σε εξαγωγές κατά το 2011 και προβλέπουν εύρωστη ανάπτυξη του κλάδου και το 2012. Η Ενωση Γερμανών Εξαγωγέων BGA κάνει την πρόβλεψη ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν τουλάχιστον 6% στο 2012, έχοντας καταθέσει θεαματική ανάπτυξη της τάξης του 12% φέτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ένωσης, οι εξαγωγές της χώρας στο 2011 πιθανότατα θα ξεπεράσουν το «ορόσημο» του 1 τρισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς η ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα υπερκαλυψει την μείωση των πωλήσεων στην Ευρώπη.

Η ένωση, η οποία στην έκθεσή της αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τη ζώνη του ευρώ, ενώ και η Ιταλία ίσως πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, εκτιμά ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα ανέλθουν φέτος στα 1,075 τρισ. ευρώ και τον επόμενο χρόνο στα 1,14 τρισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v