Kapoor: Πού πάσχει η συμφωνία των Βρυξελλών

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να βγάλουν έναν λαγό από το καπέλο και δεν το έκαναν» εκτιμά ο S. Kapoor. Χαρακτηρίζει τη συμφωνία "μη εντυπωσιακή". Προβλέπει τελικά στήριξη του EFSF από την ΕΚΤ.  

Kapoor: Πού πάσχει η συμφωνία των Βρυξελλών
«Μη εντυπωσιακή» χαρακτηρίζει τη συμφωνία της ευρωπαϊκής συνόδου ο κ. Sony Kapoor, ο γενικός διευθυντής του οικονομικού think tank Re Define. «Σίγουρα δεν ήταν η σύνοδος που θα λήξει όλες τις συνόδους», αναφέρει ο κ. Kapoor(*), συμπληρώνοντας πως «για μία ακόμη φορά η σωστή οικονομική στρατηγική έπεσε θύμα της κακής πολιτικής».

Ως προς το haircut για το ελληνικό χρέος, ο κ. Kapoor συμφωνεί πως όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες είναι καλύτερα από το 21% του Ιουλίου, «που ουσιαστικά ήταν 'τίποτα'». Σπεύδει, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι «μια πρόσκληση για την αποδοχή ενός haircut δεν είναι το ίδιο με το haircut». Επισημαίνει παράλληλα πως τόσο για την Ελλάδα όσο και ευρύτερα στη σύνοδο «δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά στην ανάπτυξη και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να βγάλουν έναν λαγό από το καπέλο και δεν το έκαναν», σημειώνει χαρακτηριστικά.    

Για την επέκταση της ισχύος του EFSF, o κ. Kapoor εμμένει στην αρχική του άποψη, τονίζοντας πως «ό,τι κι αν αποφασιστεί για το EFSF αναπόφευκτα θα χρειαστεί στήριξη από την ΕΚΤ». «Μόνο η ΕΚΤ έχει το μεγάλο μπαζούκα. Καλά θα κάνει να το προετοιμάζει» επισημαίνει.

Ως προς το σχήμα στήριξης των τραπεζών, o κ. Kapoor δηλώνει ότι για να πετύχει θα πρέπει να έχει κάλυψη με εκδόσεις ομολόγων της τάξεως των 500 δισ. - 1 τρισ. ευρώ. «Αυτό ήταν περίπου το μέγεθος των εγγυήσεων ομολόγων που προσφέρθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman», εξηγεί και συμπληρώνει: «Η σύνδεση της βοήθειας προς τις τράπεζες με την υποχρέωση των τελευταίων να συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία είναι το μόνο λογικό αποτέλεσμα».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Kapoor επισημαίνει πως δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα που είναι η αλληλεξάρτηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των κρατών και ο φαύλος κύκλος τραπεζικών κρίσεων και κρίσεων κρατικού χρέους.

(*)Ο κ. Sony Kapoor είναι ένας από τους λεγόμενους opinion leaders των διεθνών αγορών. Στο πλούσιο βιογραφικό του, πέραν του Re Define, του οποίου σήμερα είναι επικεφαλής, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι ιδιότητες: Investment Banker στη Lehman Brothers, σύμβουλος στο Jubilee USA Network, σύμβουλος στο New Economics Foundation, trader παραγώγων στην Aquila Energy, Assistant manager στην Industrial Credit & Investment Corporation της Ινδίας, σύμβουλος για οικονομικά θέματα του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών, senior advisor στην Christian Aid UK, στρατηγικός σύμβουλος στην OxfamNovib.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v