Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο για βοήθεια στο EFSF από το ΔΝΤ

Τον καταλληλότερο συνδυασμό επιλογών για την ενίσχυση του EFSF, για να εξασφαλιστεί ευρεία στήριξη, αναζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Εξετάζεται και η συμβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σχέδιο για βοήθεια στο EFSF από το ΔΝΤ
Η πιθανότερη μέθοδος που θα ακολουθηθεί για τη μόχλευση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης θα συμπεριλαμβάνει τη χρήση του EFSF για παροχή ασφάλειας στα ομόλογα, συνδυάζοντας παράλληλα τη δύναμη πυρός του με ένα... όχημα ειδικού σκοπού που θα αντλεί κεφάλαια από την Κίνα ή τη Βραζιλία, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Μετά τη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε., όπου επιχειρήθηκε να βρεθεί συνολική λύση για την κρίση, οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι ο συνδυασμός δύο εκ των επιλογών για την ενίσχυση του EFSF μπορεί να εξασφαλίσει ευρεία στήριξη και αυτό αντανακλάται στα συμπεράσματα της συνόδου.

Με βάση έναν αξιωματούχο, το SVP θα μπορούσε να συνδέεται με το ίδιο το EFSF, ενώ άλλοι δήλωσαν πως θα ενέπλεκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι επιλογές θα πρέπει να περιοριστούν μέχρι τη σύνοδο της Τετάρτης, ωστόσο στα συμπεράσματα της συνόδου της Κυριακής το ΔΝΤ αναφερόταν ως πιθανός εταίρος.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Το G20 θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το ΔΝΤ διαθέτει επαρκείς πόρους για να ανταποκριθεί στις συστημικές του υποχρεώσεις και θα πρέπει να εξετάσει πιθανές συνεισφορές στο ΔΝΤ από χώρες με μεγάλα εξωτερικά πλεονάσματα», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Η Κίνα, η οποία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως σε ξένο συνάλλαγμα, αναφέρεται συχνά στις ανακοινώσεις του G20 ως χώρα με εξωτερικό πλεόνασμα. Διαθέτει sovereign wealth fund που διαχειρίζεται assets άνω των 230 δισ. δολαρίων.
 
Η ευρωζώνη θέλει να ενισχύσει τη δύναμη του EFSF, το οποίο στηρίζεται στις εγγυήσεις των κρατών-μελών για να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι το Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα να προστατέψει την Ισπανία και την Ιταλία από την απειλή μεγαλύτερων αναταράξεων στις αγορές ομολόγων.

Όμως, οι χώρες της ευρωζώνης δεν θέλουν να βάλουν περισσότερα λεφτά στο Ταμείο γιατί η κοινή γνώμη τάσσεται κατά αυτού του ενδεχομένου και μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο την αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας. Το Παρίσι ήθελε να μετατρέψει το EFSF σε τράπεζα έτσι ώστε να μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτήν την κίνηση, όμως, την απέκλεισαν οι Γερμανοί, δηλώνοντας πως θα παραβίαζε τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Κατά του ενδεχομένου αυτού τάσσεται και η ΕΚΤ.

Έτσι, η Γερμανία υποστηρίζει ότι το EFSF θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς σε νέες εκδόσεις ισπανικών και ιταλικών ομολόγων με το να εγγυηθεί ότι θα καλύψει το πρώτο 20% - 30% των πιθανών απωλειών που θα μπορούσαν να υποστούν οι επενδυτές στο -απίθανο- ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας από τις δύο αυτές χώρες.

Για να ενισχυθεί ένα τέτοιο σχέδιο εγγυήσεων, το ΔΝΤ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα SVP, το οποίο θα είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πόρους από διάφορες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Πάντως, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσα χρήματα θα έπρεπε να συγκεντρώσει ένα τέτοιο όχημα, ανέφερε πηγή από την ευρωζώνη.

«Αυτή είναι η μία επιλογή. Είναι δύσκολο να πούμε αν είναι και η πιθανότερη, όμως βρίσκεται στο τραπέζι», ανέφερε άλλη πηγή.

Ως αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας προς την ευρωζώνη, η Κίνα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κρατήσει ανοιχτές τις ροές των επενδύσεων και του εμπορίου και να αναγνωρίσει το status της οικονομίας της δικής της αγοράς. Η απουσία του status αυτού σήμερα καθιστά ευκολότερο να βρεθούν ένοχες για dumping σε ξένες αγορές οι κινεζικές εταιρίες.

Σημειώνεται ότι η Κίνα εντάχθηκε στον ΠΟΕ τον Σεπτέμβριο του 2001, έπειτα από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων και υπό τον όρο ότι δεν θα θεωρηθεί οικονομία αγοράς πριν από το 2016. Το τρέχον status της επιτρέπει σε άλλες χώρες να επιβάλλουν επιπλέον δασμούς στα κινεζικά προϊόντα μέχρι το 2016. Οι Κινέζοι πολιτικοί επανειλημμένως έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει νωρίτερα αυτή η θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v