Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Geithner: Πως θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη

Σε δεύτερο κύκλο επιβράδυνσης η παγκόσμια οικονομία λέει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Tim Geithner. Ποιούς κινδύνους βλέπει. Τι προτείνει για την επιστροφή σε σταθερή ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

Geithner: Πως θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα δεύτερο κύκλο επιβράδυνσης της ανάκαμψης από την κρίση του 2008 και το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την λήψη των κατάλληλων μέτρων, αναφέρει σε άρθρο του στους FT, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Tim Geithner.

Στο άρθρο του με τίτλο "What the world must do to boost growth" o κ. Geithner παραδέχεται ότι με τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τα ελλείμματα “φουσκωμένα” υπάρχουν όρια στις πολιτικές που μπορούν να επιλέξουν οι κυβερνήσεις.

Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο βρίσκεται στην "πολιτική παράλυση" των ισχυρών οικονομιών, τους παράλογους φόβους για αύξηση των επιτοκίων και στην "αδικαιολόγητη δυσαρέσκεια" με την αποτελεσματικότητα παραδοσιακών δημοσιονομικών εργαλείων όπως οι φοροαπαλλαγές και οι κρατικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον Geithner τρεις είναι οι κινήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν για την έξοδο από την κρίση.

Πρώτον, οι ΗΠΑ πρέπει να ενεργήσουν ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο πρόεδρος Μπάρακ θα εφαρμόσει το πακέτο κρατικών επενδύσεων και φορολογικών κινήτρων που θα ανακοινώσει σήμερα, σε συνδυασμό με ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων που θα στοχεύουν στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν από κοινού ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις θα δανείζονται με λογικά επιτόκια για όσο καιρό θα εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις.

Τρίτον, η Κίνα και οι άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης και να επιτρέψουν στα επιτόκια των νομισμάτων τους να προσαρμοστούν στις αγορές.

Όσον αφορά την νομισματική πολιτική, ο κ. Geithner, υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εξαιρετικά χαμηλός, καθώς τόσο ο ρυθμός ανάπτυξης όσο και το πετρέλαιο βρίσκονται εξαιρετικά χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες από τις κεντρικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να ακολουθούν πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v