Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 200 δισ.

Κι άλλο λάδι στη φωτιά ρίχνει το ΔΝΤ στην κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας πως οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους κατά 200 δισ. ευρώ.

ΔΝΤ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 200 δισ.
Κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 200 δισ. ευρώ ενδέχεται να έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Λίγες ημέρες αφότου η κ. Christine Lagarde ζήτησε την επιβεβλημένη αναδιάρθρωση κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, στον διεθνή Τύπο διέρρευσε προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, που ρίχνει και άλλο λάδι στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βεβαίως, μέχρι την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, οι εκτιμήσεις που αναφέρονται στο προσχέδιο μπορεί να αλλάξουν. Με τη διαρροή αυτών των εκτιμήσεων τώρα όμως (στο Reuters και στους "Financial Times"), το μήνυμα έχει ήδη δοθεί. Η κ. Lagarde εντείνει την αντιπαράθεσή της με τους Ευρωπαίους, ζητώντας άμεσα βήματα για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, γιατί θεωρεί ότι η διεθνής οικονομία έχει εισέλθει σε νέα επικίνδυνη φάση.

Η αντίδραση των Ευρωπαίων ήταν άμεση. Αναφερόμενος στην κ. Lagarde, ο επικεφαλής Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης κ. Christian Noyer είπε χαρακτηριστικά: "Είτε το προσωπικό της στο ΔΝΤ δεν την έχει ενημερώσει σωστά είτε δεν αναφέρεται στις γαλλικές τράπεζες".

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας κ. Elena Salgado δήλωσε πως "η θέση του ΔΝΤ είναι προκατειλημμένη, βλέπει μόνο την αρνητική πλευρά των πραγμάτων" . Η κ. Salgado υπενθύμισε πως "αυτή είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο".

Στην αντίστοιχη έκθεση του 2009, το ΔΝΤ αναγκάστηκε να περικόψει τις προβλέψεις του για τον αντίκτυπο της χρηματοοικονομικής κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά ένα τέταρτο.

"Είναι πλέον σαφές ότι η Lagarde δεν αντιμετωπίζει τους Ευρωπαίους με το γάντι", αναφέρει ο κ. Jacob Kirkegaard του Peterson Institute for International Economics και συμπληρώνει: "Διάλεξε το πλέον κατάλληλο θέμα για να αποδείξει την ανεξαρτησία της". "Οι αγορές ουσιαστικά δεν πιστεύουν ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια", σημειώνει.

Μόλις 8 τράπεζες δεν πέτυχαν στα τελευταία stress tests από τις 90 που συμμετείχαν, με συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που απέχει πολύ από τα 200 δισ. ευρώ που αναφέρει τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κατά την κ. Lagarde, ο κίνδυνος έγκειται στην πιθανότητα μεγαλύτερης επιβράδυνσης της ευρωζώνης ή ακόμη και νέας ύφεσης, που θα επιδεινώσει την κρίση χρέους και θα προκαλέσει έτσι κίνδυνο επιβίωσης για τις πιο αδύναμες τράπεζες. Για την επικεφαλής του ΔΝΤ η λύση είναι η κεφαλαιακή προάσπιση των τραπεζών.

Οι "Financial Times", επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αναφέρουν πως η ουσία της διαμάχης αφορά στο πώς αποτιμώνται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών οι τοποθετήσεις σε... επικίνδυνα κρατικά ομόλογα.

"Η αποτίμηση σε τιμές αγοράς (mark to market) είναι μία αρκετά βάναυση πρακτική, αλλά αυτές είναι οι εκτιμήσεις που διατυπώνουν τώρα τα hedge funds", αναφέρει αξιωματούχος. Προ ημερών, το θέμα έθιξε και η Αρχή Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, η οποία έκανε λόγο για κουτσουρεμένες προβλέψεις των τραπεζών αναφορικά με το rollover των ελληνικών ομολόγων.

Το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος στις 23 Σεπτεμβρίου, στην ετήσια διάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v