ΠΟΥ: Καρκινογόνα η ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων

Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα υπάρχει πιθανότητα να προκαλεί καρκίνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που τα κατατάσσει πλέον στην ίδια κατηγορία με τον μόλυβδο, τις εκπομπές καυσαερίων και το χλωροφόρμιο.

ΠΟΥ: Καρκινογόνα η ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων
Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα υπάρχει πιθανότητα να προκαλεί καρκίνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο διεθνής οργανισμός κατατάσσει πλέον τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στην ίδια κατηγορία "καρκινογόνου κινδύνου" με τον μόλυβδο, τις εκπομπές καυσαερίων και το χλωροφόρμιο.
 
Μέχρι πριν από τη σημερινή ανακοίνωση, ο ΠΟΥ διαβεβαίωνε τους καταναλωτές ότι δεν έχουν αποδειχτεί επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Το νέο πόρισμα προκύπτει κατόπιν έρευνας 31 επιστημόνων από 14 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αναθεώρησαν προηγούμενες μελέτες όσον αφορά στην ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων.
 
Η ομάδα εντόπισε αρκετές ενδείξεις που κατηγοριοποιούν την έκθεση στα κινητά τηλέφωνα ως "πιθανώς καρκινογόνο για τους ανθρώπους".

Αυτό σημαίνει ότι, αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν αρκετές μακροχρόνιες μελέτες που να καταδεικνύουν σαφώς ότι η ραδιενέργεια από τα κινητά τηλέφωνα είναι ασφαλής, όμως υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να καταδεικνύουν μια πιθανή σύνδεση, τα οποία θα πρέπει να αφυπνίσουν τους καταναλωτές.

---Τι απαντούν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC), η  GSMA, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, αναφέρει πως "αυτή η επιστημονική ανασκόπηση εντόπισε κάποια ενδεικτικά επιστημονικά στοιχεία στις μελέτες στους ανθρώπους, αλλά δεν υπάρχει συστηματική υποστήριξη από μελέτες σε ζώα και κύτταρα".

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η GSMA αναφέρει τα εξής:

"Η Διεθνής Επιτροπή για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC) στις 31 Μαΐου 2011 ανακοίνωσε ότι κατά τη συνάντηση της ομάδας εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 23 - 31 Μαΐου στη Λιόν (Γαλλία) ολοκλήρωσε μια εκτίμηση για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από σήματα ραδιοσυχνοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κινητών επικοινωνιών, μικροκυμάτων και ραντάρ.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Dr Jack Rowley, Director for Research and Sustainability της GSMA, δήλωσε: ‘Η ταξινόμηση της IARC δηλώνει ότι ένας κίνδυνος θα μπορούσε να υπάρξει, αλλά δεν είναι πιθανός (possible but not likely). Με απλά λόγια, η ολοκληρωμένη αυτή επιστημονική ανασκόπηση εντόπισε κάποια ενδεικτικά επιστημονικά στοιχεία στις μελέτες στους ανθρώπους, αλλά δεν υπάρχει συστηματική υποστήριξη από μελέτες σε ζώα και κύτταρα’.

‘Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι χρήστες κινητών τηλεφώνων ενδέχεται να ανησυχούν. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα σημερινά όρια ασφαλείας παραμένουν σε ισχύ και το αποτέλεσμα θα πρέπει να θεωρηθεί ενδεικτικό ανάγκης για περαιτέρω έρευνα. Μελλοντικές μελέτες θα ασχοληθούν με την υγεία των χρηστών κινητών τηλεφώνων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές ήδη διεξάγονται στην Ευρώπη με την υποστήριξη των μελών της GSMA και θα περιλαμβάνουν έως 250.000 υποκείμενα μελέτης", πρόσθεσε.

Η GSMA έχει αποδείξει την αδιάλειπτη δέσμευσή της για τη στήριξη υψηλής ποιότητας, ανεξάρτητης επιστημονικής έρευνας (scientific research) σχετικά με την ασφάλεια των κινητών επικοινωνιών. Πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές και το κοινό θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα πραγματικά δεδομένα.

Κατά την προηγούμενη δεκαετία, πάνω από 30 έγκυρες ανεξάρτητες ανασκοπήσεις εμπειρογνωμόνων (scientific reviews) ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά όρια ασφαλείας για τα κινητά τηλέφωνα και τους σταθμούς βάσης παρέχουν προστασία για όλους τους ανθρώπους έναντι όλων των αποδεδειγμένων κινδύνων για την υγεία.

Η ταξινόμηση της IARC είναι μια επιστημονική, ποιοτική απόφαση και θα πρέπει να εξεταστεί από τους εθνικούς φορείς υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πριν μπορέσουν να γίνουν συστάσεις πολιτικής. Μια περίληψη για το σκεπτικό της ταξινόμησης αυτής θα δημοσιευτεί προσεχώς στο περιοδικό Lancet Oncology, ενώ ολόκληρη η ανασκόπηση, ονομαζόμενη Μονογραφία (Monograph), αναμένεται μέσα στο 2012".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v