Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Καλοκαίρι για τολμηρούς και γρήγορους

Αύξηση της αβεβαιότητας και των διακυμάνσεων αναμένουν οι αναλυτές τους επόμενους 1 - 2 μήνες, συνιστώντας μεγαλύτερη εγρήγορση. Εκτιμήσεις για αναδυόμενες, εμπορεύματα, ομόλογα.

Αγορές: Καλοκαίρι για τολμηρούς και γρήγορους
Aν και οι βασικές τάσεις των θεμελιωδών μεγεθών και των αγορών παραμένουν θετικές -δηλαδή η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάκαμψης, οι μετοχικές αγορές διατηρούν τη μακροπρόθεσμη ανοδική δυναμική τους και τα ομόλογα παραμένουν σε πτωτική πορεία-, τους επόμενους 1 - 2 μήνες οι αναλυτές αναμένουν αύξηση της αβεβαιότητας και των διακυμάνσεων, συνιστώντας μεγαλύτερη εγρήγορση.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση του περιθωρίου ασφάλισης από το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου πίεσε τα εμπορεύματα, η ήπια ρητορική του κ. Bernanke προσέφερε στήριξη στα ομόλογα, ενώ οι αρνητικές εκπλήξεις στην Ελλάδα και η ευρύτερη κρίση στην ευρωζώνη επανήλθαν στο προσκήνιο, επηρεάζοντας και τις βασικές ισοτιμίες.

Στις επιμέρους επενδύσεις, καθώς τα περισσότερα θεμελιώδη παραμένουν θετικά, αρκετοί αναλυτές συνεχίζουν να συνιστούν υπερεπενδεδυμένη έκθεση στις μετοχικές αγορές, αυξάνοντας όμως τον βαθμό εγρήγορσης, αφού αναμένεται ενίσχυση των διακυμάνσεων λόγω τόσο της εποχικότητας όσο και της οριακής επιδείνωσης σε μερικούς πρόδρομους δείκτες.

Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, αναρωτιούνται αν και το 2011 θα είναι τελικά ακόμα μία χρονιά κατά την οποία οι μετοχικοί επενδυτές θα αποσυρθούν τους καλοκαιρινούς μήνες, εκφράζοντας την άποψη πως έχουμε έναν συνδυασμό μάλλον αρνητικών παραμέτρων για το βραχυπρόθεσμο μέλλον των μετοχών, καθώς:

1. Η παγκόσμια ανάπτυξη βρίσκεται στην κορύφωσή της.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin2. Οι εκπλήξεις στα εταιρικά κέρδη πλέον θα είναι μάλλον λιγότερο θετικές τα προσεχή τρίμηνα.
3. Οι κεντρικές τράπεζες στον ανεπτυγμένο κόσμο ετοιμάζονται για αυξήσεις επιτοκίων.
4. Στις ΗΠΑ φαίνεται ιδιαίτερα απίθανο το σενάριο επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής διευκόλυνσης και μετά τον Ιούνιο και η σανίδα σωτηρίας την οποία έτειναν οι κεντρικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης βαθμιαία αποσύρεται.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι μετοχικές αγορές διεθνώς συνεχίζουν να διατηρούν ανοδική τάση και θετική τεχνική εικόνα, υποστηριζόμενες από θετικές εκπλήξεις κερδοφορίας, λογικές αποτιμήσεις, χαμηλά επιτόκια, από το αδύναμο δολάριο και από ικανοποιητικά μακροοικονομικά στοιχεία.

--- Σε κομβικό σημείο

Την παρούσα χρονική στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο: από τη μία πλευρά οι μετοχές σε όρους S&P 500 έχουν αποδώσει 105% από τα χαμηλά του 2009, ενώ από την άλλη υπολείπονται κατά 17% από τα υψηλά του 2007 και παράλληλα τα εταιρικά κέρδη είναι υψηλότερα από τα επίπεδα του 2007, με τα επιτόκια χαμηλότερα (παράγοντες που θα συνηγορούσαν σε επίτευξη επιπέδων για τον S&P 500 πάνω από τις 1.575 μονάδες - υψηλά του 2007). Σε βάθος χρόνου, με την προϋπόθεση της διατήρησης της παγκόσμιας ανάκαμψης, μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται πιθανή.

Στο ενδιάμεσο, όμως, πρόσφατες εξελίξεις στα θεμελιώδη και σε άλλες αγορές θα μπορούσαν να συντελέσουν σε άνοδο της μεταβλητότητας για τους επόμενους 1 - 2 μήνες (σύμφωνα και με τη γνωστή εποχική μεταβλητότητα), αυξάνοντας τον επενδυτικό κίνδυνο.

Πέρα από την αβεβαιότητα για την Ελλάδα, τέτοιες εξελίξεις είναι: η επιδείνωση των όρων πωλήσεων προς αποθέματα στην οικονομία των ΗΠΑ, η πτώση της τιμής του χαλκού (πρόδρομος δείκτης), η μη περαιτέρω μείωση της μεταβλητότητας και η προοπτική υποχώρησης της κερδοφορίας των κλάδων ενέργειας και πρώτων υλών (καθώς διορθώνουν τα εμπορεύματα), οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη των εταιρικών κερδών.

Συνολικά, πάντως, η πλειονότητα των αναλυτών συνιστά υπερεπένδυση στις μετοχικές αγορές, αλλά με αυξημένη εγρήγορση (ενισχυμένη πιθανότητα αλλαγής τάσης), ειδικά αν παραβιαστούν βασικά τεχνικά σημεία διεθνών δεικτών, καθώς αυτό θα μπορούσε να προϊδεάσει για μεταβολή της μεσοπρόθεσμης τάσης.

--- Οι αναδυόμενες αγορές

Για τις αναδυόμενες οικονομίες συνολικά συνιστώνται αυξημένες θέσεις, καθώς αναμένεται ότι θα υπεραποδώσουν, ιδίως εάν τελικά η πτώση των εμπορευμάτων οδηγήσει σε ύφεση των πληθωριστικών πιέσεων και οι αγορές επικεντρωθούν ξανά στη μακροχρόνια θετική αναπτυξιακή δυναμική, αν και για το επόμενο δίμηνο συνιστάται επίσης και μεγαλύτερη εγρήγορση από μέρους των επενδυτών.

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, οι εξελίξεις στον τομέα των θεμελιωδών δεν ήταν θετικές, καθώς όχι μόνο παρατηρήθηκε επιδείνωση της σχέσης πραγματικής οικονομίας - πληθωρισμού αλλά και οι κεντρικές τράπεζες εξέπληξαν είτε με υψηλότερες ανόδους επιτοκίων (Ινδία) είτε με τη ρητορική τους (Κίνα), ενώ η ήπια φρασεολογία της Fed οδηγεί σε υπερβολική ενδυνάμωση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου, με πιθανές επιπτώσεις στις εξαγωγές.

Οι κινεζικές μετοχές παραμένουν ευάλωτες στη θεματική της αύξησης των επιτοκίων, όμως είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές, καθώς η οικονομία βρίσκεται υπό συνθήκες νομισματικής σύσφιγξης (και σε ζώνη διακύμανσης) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

--- Τα ομόλογα

Οι ομολογιακές αγορές έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα, καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων κοντά στα χαμηλά τα οποία δοκίμασαν όταν η αβεβαιότητα είχε αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, στον απόηχο του σεισμού στην Ιαπωνία και της εξέγερσης στη Λιβύη. Πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκονται συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία και κυρίως η ηπιότερη ρητορική των κεντρικών τραπεζών (τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη).

Επιπρόσθετα, η διόρθωση των εμπορευμάτων προκαλεί παράλληλη υποχώρηση στις πληθωριστικές προσδοκίες, ενώ το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ μπορεί να έχει, παραδόξως, το αντίθετο αποτέλεσμα στις ομολογιακές αγορές, αφού η απουσία στήριξης της οικονομίας από τη Fed φαίνεται ότι μειώνει τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου, με αποτέλεσμα τη στροφή στις ασφαλέστερες ομολογιακές αγορές.

Αυτός ο μηχανισμός εξηγεί ίσως και το φαινόμενο της πτώσης των ομολόγων σε περιόδους όπου η Fed ανακοίνωνε ότι θα προβεί σε αγορές ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) και της ενίσχυσής τους όταν ανακοίνωνε την παύση της πολιτικής αυτής.

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές της αγοράς, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία τα κρατικά ομόλογα εμφανίζονται ακριβά, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων 40 - 50 μ.β. χαμηλότερα από τα επίπεδα που θα ήταν «αναμενόμενα» (σύμφωνα με παρελθούσες συνδιακυμάνσεις) δεδομένων των τάσεων του πληθωρισμού, της αγοράς εργασίας, των ενδείξεων στη μεταποίηση καθώς και της πιστωτικής ανάπτυξης, η οποία παραμένει σε χαμηλό σημείο, αλλά έχει ανοδικές τάσεις.

Στα παρόντα επίπεδα θα πρέπει να έχουν ήδη προεξοφληθεί η περαιτέρω ήπια διόρθωση των εμπορευμάτων όπως και η ήπια οικονομική επιβράδυνση. Για να υπάρξει μεγαλύτερη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων οι αγορές θα πρέπει να αρχίσουν να προεξοφλούν σημαντική οικονομική επιβράδυνση ή/και κατάρρευση των εμπορευμάτων, η οποία από τη μία πλευρά θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό τις πληθωριστικές προσδοκίες, ενώ από την άλλη θα προοιωνιζόταν επίσης σημαντική επιβράδυνση, ιδίως εάν προερχόταν από κυκλικά μέταλλα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές συνιστούν υποεπενδεδυμένη έκθεση στις ομολογιακές αγορές των ανεπτυγμένων οικονομιών, ενώ η διατήρηση του θετικού επενδυτικού κλίματος και της ανάπτυξης διεθνώς συνηγορεί στην υπεραπόδοση τόσο των ομολόγων των αναδυόμενων χωρών (κυρίως σε τοπικό νόμισμα) όσο και των εταιρικών ομολόγων ιδίως της υψηλότερης κατηγορίας κινδύνου σε ευρώ (high yield).

--- Τα εμπορεύματα

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση του περιθωρίου ασφάλισης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου, οι ανησυχίες για άνοδο των κινεζικών επιτοκίων, η παράλληλη αύξηση των αποθεμάτων και η μείωση της ζήτησης πετρελαίου, η πτώση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου και η επιδείνωση μερικών δεικτών ανάπτυξης στις ΗΠΑ προκάλεσαν υποχώρηση στα εμπορεύματα, ενώ, όπως λένε οι αναλυτές, η τεχνική εικόνα τους βραχυπρόθεσμα παραμένει αρνητική.

Η τιμή του αργού πετρελαίου διόρθωσε απότομα υπό την επιρροή των παραπάνω παραγόντων, χάρη και στην εξολόθρευση του Οσάμα μπιν Λάντεν, η οποία συνδέθηκε με μείωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας και της αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, κρίνοντας από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού, το συμπέρασμα αυτό είναι αρκετά συζητήσιμο και κατά πάσα πιθανότητα η συνολική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή αναμένεται να παραμείνει μεγάλη.

Ο συνδυασμός της αβεβαιότητας αυτής με ικανοποιητική παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να συντηρήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 95 - 100 δολ. το βαρέλι τους επόμενους μήνες, όμως τα υψηλά αποθέματα, η πιθανή ενδυνάμωση του δολαρίου ή/και ενδεχόμενες απογοητεύσεις στα οικονομικά στοιχεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν την τιμή του αργού έως και τα 88 δολάρια.

Η ηπιότερη ρητορική της Fed αλλά και οι ανησυχίες για την Ελλάδα έδωσαν ανοδική ώθηση στον χρυσό (+1,8%), ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση η άνοδος των περιθωρίων ασφάλισης προκάλεσε μεγάλες πιέσεις, δείχνοντας την ύπαρξη σημαντικών μοχλευμένων κερδοσκοπικών θέσεων. Όσο τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και οι ανησυχίες τόσο για το ευρώ όσο και για το δολάριο παραμένουν, η τάση αναμένεται να εξακολουθήσει να είναι θετική.

Υπό πίεση βρέθηκαν ο χαλκός, που από τη φύση του είναι υπερευαίσθητος σε πιθανή οικονομική επιβράδυνση, και η πλατίνα. Σημαντική πτώση παρατηρήθηκε στην τιμή του αργύρου, όπου η αγορά παρουσιάζει κλασικά τεχνικά σημάδια «φούσκας».

Αρκετοί αναλυτές συνιστούν βραχυχρόνια ουδέτερη θέση στις πρώτες ύλες και στα εμπορεύματα, καθώς μεγάλο μέρος των θετικών παραγόντων εμφανίζεται προεξοφλημένο και η τεχνική εικόνα επιδεινώνεται βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, παραμένουν θετικοί, εφόσον επιτευχθούν ικανοποιητική ανάπτυξη και ήπια άνοδος των επιτοκίων.

Στα νομίσματα, η ηπιότερη ρητορική της ΕΚΤ και κυρίως οι ανησυχίες για την Ελλάδα και τις άλλες οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας επιδεινώνουν τη βραχυπρόθεσμη εικόνα στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου. Η ισοτιμία εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένη στους γενικότερους κινδύνους της ευρωζώνης καθώς και σε πιθανή αυστηρότερη πολιτική από τη Fed.

Στην ισοτιμία δολαρίου - γεν η πτώση ακολούθησε τις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ, ενώ στην ισοτιμία ευρώ - ελβετικού φράγκου διατηρείται έντονα η ιδιότητα του «ασφαλούς καταφυγίου» και έτσι το ελβετικό νόμισμα παραμένει πολύ χαμηλά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και τα ελβετικά θεμελιώδη.

* Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν στις προβλέψεις για εναλλακτικές επενδύσεις δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v