Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδιάκοπο το σφυροκόπημα στη Λιβύη

Σε εφαρμογή ήδη η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μετά απο βαριά πλήγματα στις καθεστωτικές δυνάμεις. Νέα κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε ο Καντάφι. Πάνω από 64 οι νεκροί, τι δυνάμεις συγκεντρώνουν ευρωπαίοι και αμερικανοί.

Αδιάκοπο το σφυροκόπημα στη Λιβύη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες το απόγευμα το σφυροκόπημα των καθεστωτικών του Μ. Καντάφι από γαλλικές, αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις (επιχείρηση "Αυγή της Οδύσσειας"), ενώ σύμφωνα με τη λιβυκή τηλεόραση έχουν σκοτωθεί πάνω από 64 άνθρωποι και ακόμη 150 έχουν τραυματιστεί. Τι δυνάμεις διαθέτουν ευρωπαίοι και αμερικανοί. Η ελληνική εμπλοκή.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Ναύαρχος M. Mullen, δήλωσε ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη έχει επιβληθεί αποτελεσματικά. Ωστόσο εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα είναι πολύ αβέβαιο και αναγνώρισε ότι μπορεί να προκύψει αδιέξοδο με τον Μ. Καντάφι.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί οι δηλώσεις του επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου ο οποίος υπογράμμισε πως οι άραβες δεν επιθυμούσαν στρατιωτικές επιθέσεις από δυτικές δυνάμεις που πλήττουν αμάχους όταν ο Σύνδεσμος συμφώνησε στη no - fly zone.

Ανέφερε επίσης ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθεί η κατάσταση στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Λιβύη.

Προηγήθηκαν εκτεταμένες επιθέσεις με βομβαρδιστικά αεροσκάφη "στελθ" και άλλα αμερικανικά μαχητικά σε επίγειους στόχους της Λιβύης. 

Από την πλευρά του ο Μ. Καντάφι έδωσε νέα εντολή σε όλες τις μονάδες του για κατάπαυση του πυρός, ενώ νωρίτερα προειδοποίησε με αντίποινα, ανακοίνωσε πως θα ανοίξει στους πολίτες τις αποθήκες όπλων και ζήτησε σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ μίλησε για μακροχρόνιο πόλεμο στον οποίο θα ηττηθούν οι ξένοι "τρομοκράτες και βάρβαροι" που επιτέθηκαν στη Λιβύη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι εξακολουθούν να επιτίθενται απο εδάφους στη πόλη Μιστράτα, με άρματα και πυροβολικό.

Εν τω μεταξύ ένοπλοι κρατούν στο λιμάνι της Τρίπολης το πλήρωμα ενός ιταλικού ρυμουλκού ανοιχτής θαλάσσης, το οποίο αποτελείται από οχτώ Ιταλούς, δυο Ινδούς και έναν Ουκρανό, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο έγκυρες πηγές ανέφερε ότι το πλήρωμα συνελήφθη χθες το απόγευμα, ενώ από το πλοίο αποβιβάζονταν στην Τρίπολη λίβυοι εργάτες.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα από γαλλικά αεροσκάφη Rafale και κλιμακώθηκαν αργότερα όταν δεκάδες αμερικανικοί πύραυλοι κρούζ τύπου "Τόμαχωκ" έπληξαν 20 βασικά σημεία της αεράμυνας του λιβυκού καθεστώτος, κυρίως στην περιοχή της Τρίπολης, στην "πρώτη φάση μιας επιχείρησης πολλαπλών φάσεων", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αργά χθες το βράδυ, εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου.

Οι περίπου 110 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν απο πλοία επιφανείας και υποβρύχια του αμερικανικού αλλά και του βρετανικού ναυτικού.

Σύμφωνα με πηγές του γαλλικού υπουργείου Αμύνης αεροσκάφη τύπου Rafale έπληξαν ήδη από χθες το απόγευμα τον πρώτο επίγειο στόχο, ένα στρατιωτικό όχημα των καθεστωτικών δυνάμεων, ενώ λίγο αργότερα κατέστρεψαν λιβυκά άρματα μάχης, έξω από τη Βεγγάζη.

Οι κινήσεις αυτές αποκάλυψαν ότι οι ξένες δυνάμεις προσπαθούν πάση θυσία να αποτρέψουν κατάληψη της Βεγγάζης απο στρατεύματα του Καντάφι κι ότι δεν περιορίζονται απλά στην εφαρμογή "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων", αλλά κινούνται με βάση την ευρεία διατύπωση του ψηφίσματος του ΟΗΕ που επιτρέπει και κρούσεις σε χερσαίες δυνάμεις του καθεστώτος.

Οι πηγές του γαλλικού υπουργείου Αμυνας τόνισαν επίσης ότι το αεροπλανοφόρο "Charles de Gaulle" αποπλέει σήμερα από το ναύσταθμο της Τουλόν με κατεύθυνση τη Λιβύη.

Η Ιταλία παρέχει προσώρας μόνο τα αεροδρόμιά της, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κλιμάκωση της εμπλοκής τους σε θέματα ηλεκτρονικού πολέμου, ανεφοδιασμού αεροσκαφών στον αέρα και σε αεροπορικές αποστολές. Στην περιοχή κατευθύνεται και ομάδα κρούσεως του αμερικανικού ναυτικού με ναυαρχίδα το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο "Εντερπράιζ"

Aξίζει να σημειωθεί η δήλωση της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον, η οποία υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν "μοναδικές δυνατότητες" που θα χρησιμοποιήσουν, ενισχύοντας τις δυνατότητες και των υπολοίπων κρατών που μετέχουν στις επιχειρήσεις.

Απο την πλευρά του λιβυκού καθεστώτος, η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για "σταυροφόρους" που επιτίθενται στη Λιβύη απειλώντας την ακεραιότητα της. 

Χθες το απόγευμα ο Ν. Σαρκοζί μετά το πέρας της συνεδρίασης των κρατών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας δήλωσε πως οι επιχειρήσεις θα διακοπούν όταν οι δυνάμεις του Μ. Καντάφι εφαρμόσουν την κατάπαυση του πυρός, ενώ πρόσθεσε ότι ο λιβυκός λαός επέλεξε την ελευθερία του και ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα παρακολουθεί απαθής τη σφαγή αμάχων. 

Το Σάββατο το πρωί η Βεγγάζη δέχθηκε επίθεση από δυναμείς πιστές στο Μ. Καντάφι, ενώ ένα λιβυκό αεροπλάνο συνετρίβη στα περίχωρα αυτής. 

Την Παρασκευή ο Μ. Καντάφι προσέφυγε σε έναν ακόμη διπλωματικό ελιγμό για να κερδίσει χρόνο, ζητώντας την αποστολή διεθνών παρατηρητών από 4 χώρες (Κίνα, Μάλτα, Τουρκία και Γερμανία) αφήνοντας το παράθυρο ανοικτό και για άλλες χώρες προκειμένου να ελέγχουν την εφαρμογή της κατάπαυσης πυρός που έχει εξαγγείλει το καθεστώς.

Οι ανακοινώσεις έγιναν αργά το βράδυ από τον υφυπουργό εξωτερικών του καθεστώτος ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι ευπρόσδεκτη από τη Λιβύη και η αποστολή επιτροπής του ΟΗΕ που θα διακριβώσει πως έχει η κατάσταση στη χώρα.

Σημειώνεται ότι οι χώρες από τις οποίες ζήτησε να αποσταλούν παρατηρητές το Λιβυκό καθεστώς είναι από εκείνες που απείχαν από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνα, Γερμανία) και δύο χώρες που έχουν αποφύγει να συμμετάσχουν στην προετοιμασία εφαρμογής του (Μάλτα, Τουρκία).

Ωστόσο, συνεχίζονται οι διεργασίες για ενδεχόμενη επέμβαση στη Λιβύη καθώς η διεθνής κοινότητα δεν πείστηκε από τον ελιγμό Καντάφι με την αναγγελία περί κατάπαυσης πυρός.

Την Παρασκευή το μεσημέρι, η Λιβύη ανακοίνωσε άμεση κατάπαυση πυρός, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, μετά την απόφαση του ΟΗΕ να στηρίξει στρατιωτική επέμβαση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.

"Η Λιβύη αποδέχεται το αίτημα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός και αποφασίζει τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών ενεργειών", σημείωνε μεταξύ άλλων ο λίβυος ΥΠΕΞ, Moussa Koussa.

Διαθεσιμότητα της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει η Κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε σχετική ανακοίνωση.

Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ.

Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης.

Οι ευρωπαικές και αμερικανικές δυνάμεις

Γαλλία

Περισσότερα από 20 αεροσκάφη τύπου Rafale και Mirage 2000 επιχειρούν πάνω από το Λιβυκό έδαφος και την περιοχή της Βεγγάζης ειδικότερα, πλαισιωμένα από ένα AWACS (αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου).

Τα γαλλικά αεροσκάφη επιχειρούν σε μια ζώνη έως 93 μιλίων από τη Βεγγάζη και απογειώνονται από την Κορσική.

Την Κυριακή το βράδι αναμένεται να καταπλεύσει νότια της Σικελίας το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” που διαθέτει περίπου 15 αεροσκάφη και πλαισιώνεται από ομάδα μάχης τριών φρεγατών, ενός υποβρυχίου και ενός πετρελαιοφόρου.

Βρετανία

Η Βρετανία επιβεβαίωσε την εκτόξευση πυραύλων τύπου «Τόμαχωκ» από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης “Trafalgar”.

Eπιπροσθέτως αεροσκάφη τύπου Tornado Gr4 απογειώθηκαν από βρετανικές βάσεις 3.000 μίλια μακριά και εκτόξευσαν πυραύλους “Stormshadow”. Tα Tornado ανεφοδιάστηκαν από εναέρια τάνκερ ανεφοδιασμού.

Το βρετανικό υπουργείο άμυνας δήλωσε ότι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή πλέουν δύο φρεγάτες, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν με ένα αντιτορπιλικό, ενώ σε περίπτωση που απαιτηθεί θα συνδράμουν τις επιθέσεις αεροσκάφη Typhoon.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ διαθέτουν στη Μεσόγειο δύο σκάφη επιφανείας και τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια εξοπλισμένα με πυραύλους «Τόμαχωκ».

Το αεροπλανοφόρο Enterprise κατευθύνεται από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο.

Eκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συμβάλλουν στη διεθνή επέμβαση με αεροσκάφη παρακολούθησης και ηλεκτρονικού πολέμου.

Σημειώνεται ότι στη νατοική βάση του Αβιάνο, στην Ιταλία, σταθμεύουν περισσότερα από 40 αμερικανικά F-16.

Καναδάς

Ο Καναδάς συμμετέχει στο ναυτικό αποκλεισμό με ένα πολεμικό σκάφος, ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός μαχητικών έχει φθάσει στην περιοχή. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περί τις δύο ημέρες για να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά.

Ιταλία

Η χώρα έχει θέσει σε ετοιμότητα την πολεμική της αεροπορία (Tornado, F-16, Eurofighter), ενώ έχει διαθέσει επτά μεγάλες στρατιωτικές βάσεις, κυρίως στη νότια Ιταλία και τη Σικελία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v