Ιαπωνία: Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο

Ραδιενέργεια διέρρευσε το Σάββατο μετά από έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα Daiichi I, κοντά στο Τόκιο, που ακολούθησε το σεισμό και το φονικό τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία. Βιβλικές καταστροφές, χιλιάδες νεκροί.  

Ιαπωνία: Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο
Διαρροή ραδιενέργειας σημειώθηκε το Σάββατο από έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα Daiichi I, κοντά στο Τόκιο, που ακολούθησε το φονικό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία την Παρασκευή, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν χαμηλά, μεταδίδει το Reuters.

Αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης τονίζουν ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα ραδιενέργειας της περιοχής. Ωστόσο, η περίμετρος πέριξ της μονάδας που εκκενώθηκε επεκτάθηκε από τα 10 χιλιόμετρα στα 20. 
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο, υπάρχουν φόβοι για τήξη του πυρηνικού αντιδραστήρα, τη στιγμή που η Tokyo Electric Power, η εταιρία που διαχειρίζεται τη μονάδα, καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες για να μειώσει τις πιέσεις στον αντιδραστήρα που, εάν δεν περιοριστούν, μπορούν να οδηγήσουν στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα από το 1986 και το Τσέρνομπιλ. 

Μια πιθανή περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε τήξη του αντιδραστήρα, που ενδέχεται να οδηγήσει σε διάσπαση του περιβλήματος, διαχέοντας ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, τονίζουν ιαπωνικά πρακτορεία.

Εν τω μεταξύ, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ μεταδίδει εικόνες που δείχνουν τη στέγη και τοίχους του κτιρίου του αντιδραστήρα να έχουν καταρρεύσει ενώ αναφέρει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω του είναι 20 φορές υψηλότερα από το κανονικό. Νωρίτερα είχε εντοπισθεί ραδιενεργό καίσιο κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα στην μονάδα ξεκίνησαν από τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος μετά τον φονικό σεισμό, που έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο.


Βιβλικές καταστροφές - χιλιάδες νεκροί από το τσουνάμι

Περίπου 1.400 νεκροί και αγνοούμενοι έχουν καταμετρηθεί, προς ώρας, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία υπέστη σοβαρές καταστροφές χθες από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι, ένας απολογισμός ο οποίος αναμένεται να μεγαλώσει ώρα με την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Επιπλέον πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν έως τα ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Εξάλλου, μετά την κύρια δόνηση, καταγράφηκαν πολλοί ισχυροί μετασεισμοί εντάσεως έως και 6,8 Ρίχτερ, ενώ ο συναγερμός για τσουνάμι διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια, καίτοι σε μικρότερο βαθμό σε κάποια από τα παράλια.

Ο αριθμός των κτισμάτων που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ή εν μέρει, ανέρχεται στα 3.400, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, που επικαλείται την Εθνική Υπηρεσία Πυρκαϊών και Καταστροφών.

Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5.57 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Στις περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας.


Παλιρροϊκά κύματα σε Καλιφόρνια και Όρεγκον

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν τέσσερις περιοχές στην Καλιφόρνια την Παρασκευή καθώς το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία έπληξε την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν εσπευσμένα στην εκκένωση παράκτιων περιοχών και καταστρέφοντας δεκάδες πλεούμενα.

Η απόφαση του Μπράουν θα διευκολύνει την αποδέσμευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για την αποκατάσταση των ζημιών από τα σεισμικά κύματα στην Καλιφόρνια. Το τσουνάμι προκάλεσε επίσης ζημιές στο Όρεγκον.

Μια από τις χειρότερα πληγείσες κοινότητες είναι η Κρέσεντ Σίτι, 560 χλμ. βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, όπου τουλάχιστον 35 πλεούμενα καταστράφηκαν σε λιμάνι. Περίπου 7.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους πριν το πλήγμα του τσουνάμι.

Τα πρώτα κύματα από το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε από τη σεισμική δόνηση στα ανοικτά της Ιαπωνίας έφθασαν στη διάρκεια της νύκτας και στη Χιλή, σχεδόν 24 ώρες μετά τον σεισμό, αλλά ο κυματισμός ήταν μικρός και «δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές», τόνισαν οι αρχές

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v