Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής κατακραυγή για τον Καντάφι

Σκληραίνει τη στάση της η διεθνής κοινότητα στο Μουαμάρ Καντάφι: οι ΗΠΑ παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του ίδιου και της οικογένειάς του και κλείνουν την πρεσβεία στη Λιβύη. Αμείωτες οι ταραχές στη χώρα.

Διεθνής κατακραυγή για τον Καντάφι
Σκληραίνει τη στάση της η διεθνής κοινότητα απέναντι στον Μουαμάρ Καντάφι: οι ΗΠΑ παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του ίδιου και της οικογένειάς του και κλείνουν την πρεσβεία στη Λιβύη, ενώ η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία προωθούν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για εμπάργκο πώλησης όπλων στη χώρα.

Η νομιμότητα του Μ. Καντάφι είναι πλέον μηδενική, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Μπ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του "έχει παραβιάσει όλες τις διεθνείς νόρμες και πρέπει να τις αποδοθούν ευθύνες".

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά και την έκκληση του μόνιμου αντιπροσώπου της Λιβύης, κ. Abdul Rahman Shalgham, να αναλάβει δράση η διεθνής κοινότητα. 

Οι συγκρούσεις στην αφρικανική χώρα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ ο Λίβυος δικτάτορας σε χθεσινή εμφάνιση κάλεσε τους οπαδούς του να υπερασπιστούν τη Λιβύη και τα πετρελαϊκά συμφέροντά της.

Πολλές περιοχές στη χώρα βρίσκονται πλέον στον έλεγχο της αντιπολίτευσης, ενώ, σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις γύρω από την πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί ζήτησε την παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ Αμερικανοί γερουσιαστές ζήτησαν από τον Πρόεδρο κ. Μπ. Ομπάμα να στηρίξει τους διαδηλωτές με παροχή όπλων.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ο δρόμος προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης δεν είναι πλέον προσβάσιμος, την ώρα όπου οι ξένες κυβερνήσεις αγωνίζονται να βγάλουν τους υπηκόους τους από την πρωτεύουσα της αιματοβαμμένης χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Αλ Αραμπίγια, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, που είναι πιστοί στον Καντάφι, άνοιξαν πυρ κατά προσκυνητών τη στιγμή όπου αποχωρούσαν από τζαμί μετά τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής.

ΝΤΟΜΙΝΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ

Παράλληλα, το ένα μετά το άλλο πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Καντάφι παραιτούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαχείριση της κρίσης και κάποια φέρονται να προσχωρούν στην αντιπολίτευση.

Ο στενός συνεργάτης σύμβουλος και εξάδελφος του Καντάφι, Καντάφ αλ-Νταμ, παραιτήθηκε από όλα τα δημόσια αξιώματά του, ενώ και ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Άμπαρ παραιτήθηκε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, παραιτήθηκε και ο πρέσβης της Λιβύης στο Παρίσι.

Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ!

Εν τω μεταξύ, ο Μουαμάρ Καντάφι, που ήδη έχει χάσει τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας, μάχεται σε πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα της Τρίπολης και πλέον… μοιράζει λεφτά για να κατευνάσει τη λαϊκή οργή.

Η κρατική τηλεόραση της χώρας μεταδίδει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε αύξηση των μισθών και των επιδομάτων για τρόφιμα, καθώς και ειδικά επιδόματα για όλες τις οικογένειες, στην πρώτη της ουσιαστική προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή. Βάσει των ανακοινώσεων, κάθε οικογένεια θα λάβει 400 δολάρια για να αντεπεξέλθει στο μεγαλύτερο κόστος των τροφίμων, ενώ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων σε ορισμένες κατηγορίες θα αυξηθούν ακόμη και κατά 150%.

ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ

Γαλλικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2.000 νεκρούς, ενώ, όπως αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία, οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται με τους αντικαθεστωτικούς σε πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα. Ο Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Λιβύης, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι και δύο πόλεις στο δυτικό τμήμα της χώρας, η Μισράτα και η Ζουάρα, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η πόλη Ζαουίγια, σε απόσταση μόλις 40 χλμ. από την Τρίπολη, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις φέρονται να επιτέθηκαν σε ένα τζαμί όπου είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές. Όπως αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας στο Associated Press, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ο Καντάφι είχε τηλεφωνική σύνδεση με την κρατική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε ηρεμία. "Φάνηκε περισσότερο σαστισμένος παρά νευριασμένος", σχολιάζουν οι "F.T.", αναφέροντας ότι ο Λίβυος ηγέτης επέρριψε τις ευθύνες για την επανάσταση στον Οσάμα μπιν Λάντεν. Επιπλέον, για τους διαδηλωτές δήλωσε πως "είναι 17 χρονών, τους δίνουν χάπια τη νύχτα και τους βάζουν παραισθησιογόνα ναρκωτικά μέσα στα ποτά τους, στο γάλα τους, στον καφέ τους και στον Nescafe".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v