Σύνοδος Κορυφής: Πού "κολλάει" η ευρω-λύση

Aγγλοσαξονικό "μπλοκ" στην Ευρώπη των 27 "κολλάει" τις εξελίξεις για την ευρω-λύση που αφορά στους… 17. Τι ετοιμάζουν Σαρκοζί - Μέρκελ, έσπασε το μέτωπο των χωρών του Νότου. Τι ζητάει η Ελλάδα.

Σύνοδος Κορυφής: Πού κολλάει η ευρω-λύση
Με έντονο παρασκήνιο, αλλά άνευ τελικής απόφασης για την πολυαναμενόμενη ευρω-λύση πακέτο, αναμένεται η σημερινή συνάντηση των 27 ηγετών της Ε.Ε.

Αν και επισήμως η ατζέντα γράφει «ενέργεια», τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην τελική πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά και στη στάση της Βρετανίας, που επιμένει να μπλοκάρει τη διαδικασία και θα κρίνει εν πολλοίς (χρονικά τουλάχιστον) τις εξελίξεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι -για ακόμα μία φορά- θα υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο οι 27 θα δεσμεύονται επί της αρχής για ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους μέχρι τον Μάρτιο, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να αποσαφηνιστούν μέχρι τότε.

Και αυτό γιατί η Γερμανία εμμένει στις βασικές της αρχές:

Για να αυξηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Στήριξης EFSF (που επισήμως απορρίπτουν) πρέπει να δεσμευτούν οι χώρες της ευρωζώνης σε λιτότητα διαρκείας, σε αυτόματες ποινές (αφαίρεση ψήφου, πάγωμα κοινοτικών κονδυλίων για τους παραβάτες) και στην εφαρμογή του δείκτη ανταγωνιστικότητας.

Δηλαδή, η Γερμανία, έχοντας ήδη τη στήριξη της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας, θέλει να επιβάλουν τα εξής:

1. Φορολογική, ασφαλιστική και εργασιακή εναρμόνιση για όλες τις χώρες-μέλη του ευρώ.
2. Ανάλογα με τον δείκτη ανταγωνιστικότητας της κάθε χώρας θα επιβάλλονται (από την Κομισιόν) άμεσα μέτρα ενίσχυσής του.
3. Αυστηρή τήρηση του όρου 3% στο έλλειμμα και 60% στο χρέος. Πολύς λόγος γίνεται για την επιθυμία της Γερμανίας να περάσει ο όρος στο Σύνταγμα όλων των χωρών, όμως κοινοτικοί παράγοντες αναφέρουν ότι «από τη στιγμή όπου οι όροι θα υπάρχουν στο αυστηροποιημένο Σύμφωνο Σταθερότητας μαζί με αυτόματες ποινές, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο».

Ως αντάλλαγμα, η Γερμανία μαζί με το μπλοκ των σκληροπυρηνικών χωρών θα πει το ναι στην ενίσχυση του Ταμείου και στη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε χώρες με δανειακές ανάγκες. Παράλληλα, σε δεύτερο στάδιο θα εξεταστεί η αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών με χρόνια προβλήματα, όπως η Ελλάδα.

Βρετανικός βραχνάς

Όπως αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν στο euro2day, «οι πραγματικοί λόγοι που καθυστερούν τις αποφάσεις είναι δύο:

1. Για να επικυρωθούν οι απαιτήσεις της Γερμανίας, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των 27, γιατί πολλά σημεία -αν και αφορούν στην ευρωζώνη- προϋποθέτουν αλλαγή της συνθήκης και άρα επικύρωση από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Από τον περασμένο Ιούνιο υπάρχει στο τραπέζι το βέτο των Βρετανών (που υποστηρίζουν οι πρώην ανατολικές χώρες) ως προς τις αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση και ιδιαίτερα το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» και την επίβλεψη των προϋπολογισμών από την Κομισιόν. Και επειδή όλα βρίσκονται σε ένα καλάθι, το βρετανικό βέτο μπλοκάρει όλη τη διαδικασία.

2. Η αλλαγή της μορφής του EFSF συναντά νομικά εμπόδια και για αυτόν τον λόγο κανένας δεν είναι σε θέση να πει με ασφάλεια πώς θα λειτουργήσει στη νέα του μορφή.

Δεν είναι η πρώτη φορά όπου η Γερμανία και η Βρετανία κονταροχτυπιούνται στο παρασκήνιο. Την ίδια ακριβώς εξέλιξη είχε και η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η Καγκελαρία θεωρεί πλέον ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των 17 και των 27.

Γι' αυτό και στη σημερινή σύνοδο η κ. Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να προτείνει τη θέσπιση ετήσιας συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης και την αλλαγή στον τρόπο αποφάσεων, ώστε αυτές που αφορούν στην ευρωζώνη να μη χρειάζεται να επικυρώνονται και από τους 27. Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία επιδιώκει να γίνει η οικονομική υπερδύναμη αλλά και ο «ελεγκτής» της ευρωζώνης.

Μάλιστα, ο διπλωματικός πυρετός των τελευταίων εβδομάδων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει και το λεγόμενο μπλοκ του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία), που μέχρι τώρα κρατούσε συμπαγές μέτωπο απέναντι στα σκληρά μέτρα του Βερολίνου. Η κ. Μέρκελ, όμως, με ένα ταξίδι-αστραπή στη Μαδρίτη, έπεισε τον Ισπανό πρωθυπουργό (άγνωστο με τι ανταλλάγματα) να υποστηρίξει το σχέδιο λύσης της.

Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

Η αποδυνάμωση του Νότου δεν συμφέρει τη χώρα μας, που μάλλον παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς παρεμβάσεις.

Ο πρωθυπουργός, όπως άφησαν να διαρρεύσει χθες βράδυ οι συνεργάτες του, θα ζητήσει τη λήψη μόνιμων αποτελεσματικών μέτρων για την κρίση του χρέους και την επίσπευση της απόφασης για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου. Παρ' όλα αυτά, η ασυμφωνία για τα υπόλοιπα μέτρα, σε συνδυασμό με την αναμονή του πορίσματος της τρόικας, μεταθέτει την απόφαση για τον Μάρτιο, ίσως και «παρακάτω».

Η Αίγυπτος βάζει φωτιά στην ευρωζώνη

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο, που έστειλαν την τιμή του μαύρου χρυσού στα 100 δολάρια το βαρέλι, έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους. Και αυτό γιατί η διατήρηση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα μεσοπρόθεσμα, σε συνδυασμό με αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και στις πρώτες ύλες, αναμένεται να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις, σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για την ευρω-οικονομία.
 
Χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επανέλαβε την πρόθεση των κεντρικών τραπεζιτών για σταθερότητα των τιμών, εντάσσοντας και επισήμως πλέον την πρόταση «πληθωριστικές πιέσεις» στο λεξιλόγιο της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v