ING:Απρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους οι επενδυτές

Σε έναν κόσμο όπου η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει εύθραυστη, οι κεντρικές τράπεζες είναι πρόθυμες να τυπώσουν χρήμα. Οι κάνουλες της ρευστότητας θα παραμείνουν ανοιχτές για καιρό, επισημαίνει ο Ad van Tiggelen.

  • του Ad van Tiggelen (*)
ING:Απρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους οι επενδυτές
Σε έναν ανεπτυγμένο κόσμο όπου η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει εύθραυστη, οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν πρόθυμες να τυπώσουν χρήμα. Μόνο η ΕΚΤ είναι περισσότερο συγκρατημένη στη χρήση "αντισυμβατικών μέτρων", αλλά εμφανίζεται εξίσου πρόθυμη, όπως οι άλλες κεντρικές τράπεζες, να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι κάνουλες της ρευστότητας θα είναι ανοιχτές και ενδέχεται να παραμείνουν έτσι για αρκετό καιρό ακόμα. Πώς θα πρέπει οι επενδυτές να χειριστούν αυτήν τη συγκυρία;

Όμως, δεν συμβάλλουν μόνο οι κεντρικές τράπεζες στη δημιουργία ρευστότητας. Πρόσφατα και οι επιχειρήσεις συνεισέφεραν στη συσσώρευση μετρητών που παρατηρείται. Οι εταιρικοί ισολογισμοί είναι δυνατοί και οι δαπάνες εκ μέρους των επιχειρήσεων εξακολουθούν να
είναι σχετικά χαμηλές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εταιρίες έχουν αρχίσει να επαναγοράζουν μετοχές πάλι και βλέπουμε αύξηση της δραστηριότητας εξαγορών, το αντίτιμο των οποίων καταβάλλεται σε μετρητά. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η ζήτηση για χρήματα στην πραγματική οικονομία είναι ακόμα υποτονική, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες αγορές (στις αναδυόμενες τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά).

Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας που δημιουργείται
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin παραμένει εγκλωβισμένο στους κόλπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα πρέπει να επενδυθούν και πάλι.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, που τροφοδοτείται από τη χρηματική ρευστότητα, τόσο οι ομολογιακές όσο και οι μετοχικές αγορές μπορούν να ωφεληθούν. Οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους, επομένως τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια αντιμετωπίζουν μεγάλες εισροές χρημάτων, παρά τις ιστορικά χαμηλές τους αποδόσεις. Άλλωστε, τα ομόλογα εξακολουθούν να δίνουν επιπλέον απόδοση σε σύγκριση με έναν λογαριασμό αποταμίευσης.

Παρά το σήμα που φαίνεται να στέλνουν οι ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων -φτωχή οικονομική ανάπτυξη-, οι μετοχές έχουν αποδώσει σχετικά ικανοποιητικά στο εννεάμηνο του 2010. Όσο οι επενδυτές δεν διαβλέπουν ως πιθανή εκδοχή ένα δεύτερο κύμα ύφεσης, οι υψηλές ταμειακές ροές και τα ελκυστικά μερίσματα αντισταθμίζουν επαρκώς τον κίνδυνο που ενσωματώνουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι αγορές που τροφοδοτούνται από τη χρηματική ρευστότητα μπορούν να ωφελήσουν τόσο τα ομόλογα όσο και τις μετοχές, εφόσον η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι πάρα πολύ εξασθενημένη... αλλά ούτε και πολύ ισχυρή. Όσον αφορά στο τελευταίο, γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης για χρήμα στην πραγματική οικονομία θα απομυζούσε τη ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα προκαλούσε ανατροπή στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλούσε μεγάλη άνοδο των επιτοκίων, γεγονός που θα ήταν κακό για τις αγορές ομολόγων και για ορισμένες μετοχές διανομής υψηλού μερίσματος. Θα μπορούσε να είναι θετική εξέλιξη για τις κυκλικές μετοχές, αλλά η αποτίμησή τους αφήνει μικρά περιθώρια για άνοδο.

Ωστόσο, προς το παρόν, οι ανεπτυγμένες οικονομίες δείχνουν να κινούνται σε ρυθμούς αναιμικής ανάπτυξης, γεγονός που δεν είναι τόσο αρνητικό όσο αρχικά φαίνεται.

Φαντάζει ως ανάκαμψη σε αργή κίνηση, ως κατάσταση εξισορρόπησης μεταξύ τόσο της αδύναμης εγχώριας κατανάλωσης και των κινδύνων που προέρχονται από τα κρατικά χρέη όσο και των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες και των ακμαίων εταιριών. Ωστόσο, από αυτήν την κατάσταση δεν λείπουν κίνδυνοι.

Ακόμη περισσότερο τώρα όπου αυτή η επιβράδυνση αντιπαλεύει την αντισυμβατική οικονομική πολιτική. Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν με προσοχή, ιδιαίτερα κατά την παροχή στήριξης της οικονομίας (τυπώνοντας χρήμα) ή κατά την άρση της (περικοπές του προϋπολογισμού).

Οι επενδυτές συνειδητοποιούν αυτήν την κατάσταση και "αγοράζουν" ολοένα και περισσότερη ασφάλεια έναντι πιθανών αστοχιών στην οικονομική πολιτική, γεγονός που αποτυπώνεται και στην άνοδο της τιμής του χρυσού. Ένα στοίχημα στον χρυσό είναι στοίχημα κατά της "ομαλότητας"!

Κατά την άποψή μας, το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος ύφεσης (double dip) είναι πιθανότερο σε σύγκριση με αυτό μιας ταχείας ανάκαμψης, αλλά το σενάριο παρατεταμένου χαμηλού πληθωρισμού και πολύ χαμηλών επιτοκίων είναι ξεκάθαρα αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα (των χωρών του πυρήνα του ευρώ) και οι μετοχές που διανέμουν υψηλά μερίσματα, τα οποία έχουν προοπτικές ενίσχυσης, εξακολουθούν να είναι ελκυστικές επιλογές.

* Ο κ. Ad van Tiggelen είναι στρατηγικός αναλυτής της ING.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v