ΗΠΑ: Απειλεί Τουρκία με διακοπή προμήθειας όπλων

Με διακοπή της προμήθειας όπλων από τις ΗΠΑ απειλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Μπαράκ Ομπάμα, εάν η Άγκυρα δεν αλλάξει τη θέση της όσον αφορά στο Ισραήλ και στο Ιράν.

ΗΠΑ: Απειλεί Τουρκία με διακοπή προμήθειας όπλων
Με διακοπή της προμήθειας όπλων από τις ΗΠΑ απειλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Μπαράκ Ομπάμα, εάν η Άγκυρα δεν αλλάξει τη θέση της όσον αφορά στο Ισραήλ και στο Ιράν.

Όπως μεταδίδουν οι "F.T.", ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε: "Ο Πρόεδρος είπε στον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι κάποιες από τις ενέργειες της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει ερωτήματα στο Κογκρέσο σχετικά με το αν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία ως σύμμαχο. Αυτό σημαίνει ότι κάποια από τα αιτήματα που μας έχει υποβάλει η Τουρκία, όπως για παράδειγμα η παροχή ορισμένων οπλικών συστημάτων που έχει ζητήσει προκειμένου να αντιμετωπίσει το ΡΚΚ, θα είναι πιο δύσκολο να εγκριθούν από το Κογκρέσο".

"Θα πρέπει να δείξουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τη συμπεριφορά της Τουρκίας και στη συνέχεια θα αποφανθεί "αν έχουν γίνει επαρκείς προσπάθειες ώστε να προχωρήσουμε με τα αιτήματά τους".

Η προειδοποίηση του κ. Ομπάμα, τονίζουν οι "F.T.", είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Άγκυρα επιθυμεί να αγοράσει αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ώστε να επιτεθεί στους αυτονομιστές του ΡΚΚ μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ το 2010.

Οι ΗΠΑ είναι φανερά εκνευρισμένες με την Τουρκία λόγω της καταψήφισης της επιβολής κυρώσεων από τον ΟΗΕ στο Ιράν τον Ιούνιο. Τον ίδιο μήνα, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Τορόντο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του G20, ο κ. Ομπάμα δήλωσε στον κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία απέτυχε να συμπεριφερθεί ως σύμμαχος στο θέμα της ψηφοφορίας του ΟΗΕ και ζήτησε από την Άγκυρα να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με την ισραηλινή επίθεση κατά του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 Τούρκοι.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, στην Ελλάδα θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια ένδειξη ότι το Ισραήλ αναζητά νέους στρατηγικούς συμμάχους στην περιοχή της Μεσογείου, λόγω των προβληματικών σχέσεων με την Τουρκία.

Ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, όπου θα συζητηθεί το θέμα της διερεύνησης της δυνατότητας για βελτίωση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v