Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό αίρεση η ιστορική μεταρρύθμιση της Wall

Αβεβαιότητα στον χρηματοοικονομικό κλάδο μετά την αδυναμία της κυβέρνησης Obama να "περάσει" το νομοσχέδιο-ορόσημο που επιβάλλει στη Wall Street τη μεγαλύτερη μεταμόρφωσή της μετά το Μεγάλο Κραχ.

Υπό αίρεση η ιστορική μεταρρύθμιση της Wall
Αβεβαιότητα επικρατεί εκ νέου στον χρηματοοικονομικό κλάδο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ και την αδυναμία της κυβέρνησης Obama να "περάσει" το νομοσχέδιο-ορόσημο που επιβάλλει στη Wall Street τη μεγαλύτερη μεταμόρφωσή της μετά το Μεγάλο Κραχ.

Ο αιφνίδιος θάνατος του γερουσιαστή Robert Byrd στερεί μία απαραίτητη ψήφο από το στρατόπεδο των δημοκρατικών, που τώρα αναγκάζονται να στραφούν σε μετριοπαθείς ρεπουμπλικανούς ώστε να επικυρωθεί το νομοσχέδιο.

Στόχος των δημοκρατικών είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την αμερικανική εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι το όλο εγχείρημα παραμένει αβέβαιο, δεδομένου ότι από την πλευρά ακόμη και των πλέον μετριοπαθών ρεπουμπλικανών υπάρχουν ενστάσεις ως προς τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης
του αμερικανικού χρηματοοικονομικού τομέα.

Τα κύρια σημεία της μεταρρύθμισης είναι τα εξής:

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ δημιουργία βραχίονα προστασίας των καταναλωτών.
Η υιοθέτηση του "κανόνα Volcker" στις συναλλαγές.
Ο λογιστικός έλεγχος των δανειστικών προγραμμάτων της Federal Reserve.
Ο τραπεζικός φόρος για την κάλυψη μελλοντικών διασώσεων.
Η υποχρεωτική αποεπένδυση των μονάδων παραγώγων.

Για να χρηματοδοτηθεί όμως αυτή η ιστορική μεταρρύθμιση, οι δημοκρατικοί είχαν συμπεριλάβει την επιβολή φόρου συνολικής αξίας 18 δισ. δολ. Αυτή είναι και η βασική ένσταση του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή κ. Scott Brown που φέρεται να βρίσκεται πιο κοντά σε συμφωνία με τους δημοκρατικούς.

Για να τον προσελκύσουν, οι δημοκρατικοί αντιπροτείνουν την ίδρυση ενός ταμείου διάσωσης των τραπεζών ύψους 11 δισ. δολ., αυξάνοντας τα κεφάλαια που θα έπρεπε να καταβάλουν οι μεγάλες τράπεζες για να ασφαλίσουν τις τραπεζικές καταθέσεις.

Ακόμη και αυτή η προσέγγιση, όμως, συναντά ενστάσεις καθώς και αυτή εν τέλει βαρύνει τους φορολογούμενους πολίτες, δεδομένου ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του εθνικού χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v