Σε "ελεύθερη πτώση" οι τιμές εμπορευμάτων

Κορυφαίοι δείκτες εμπορευμάτων εμφάνισαν εντυπωσιακή υποχώρηση κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Ποια μηνύματα «στέλνουν» για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τι προβλέπουν οι αναλυτές.

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές εμπορευμάτων
Η ισχυρότερη πτώση στις τιμές εμπορευμάτων από την κατάρρευση της Lehman Brothers έως και σήμερα κατά τη διάρκεια του Μαΐου, αποδιοργανώνει όσους αναμένουν ταχεία ανάκαμψη σε ΗΠΑ και Wall Street, αλλά στις τιμές εμπορευμάτων όπως ο χαλκός ή το πετρέλαιο, όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg.

Η υποχώρηση του ρυθμού ενίσχυσης της μεταποίησης τόσο στην Κίνα όσο και στην Ευρώπη, τα πιστωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη και οι αμφιβολίες για το κατά πόσο η κρίση στην Ε.Ε. θα διαχυθεί και σε άλλες οικονομίες, αποτελούν τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε υποχώρηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές και «ρίχνουν» τις τιμές επενδύσεων όπως τα εμπορεύματα.

Κορυφαίοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές των πρώτων υλών μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω έως και 10%, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα αποπληθωρισμού, παρά την αισιοδοξία που χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ.

-- Τα σημάδια των δεικτών εμπορευμάτων

Ο δείκτης Journal of Commerce Industrial Price Commodity Smoothed Price σημείωσε πτώση 57% τον Μάιο.

Σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές η πορεία του συγκεκριμένου δείκτη –ο οποίος «μετρά» την πορεία εμπορευμάτων από τον χάλυβα έως υφάσματα, δηλαδή κυρίως εμπορεύματα τα οποία δεν διαπραγματεύονται κατά μόνας στις αγορές, δηλαδή είναι απαλλαγμένος από την επιρροή κερδοσκοπικών κινήσεων- αποτελεί μία σαφή ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Μία «απλή» ιστορική καταγραφεί αποδεικνύει αυτήν την εκτίμηση: Τον Ιούνιο του 2008 ο συγκεκριμένο δείκτης είχε φθάσει στο υψηλότερο σημείο του και ξεκίνησε η διαδικασία διόρθωσής του. Τότε ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ότι η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,1% για το 2009. Όμως ο Journal of Commerce Industrial Price Commodity Smoothed Price Index συνέχισε να αποδυναμώνεται, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται και άλλα εμπορεύματα πλέον αυτών που καλύπτει. Τον Οκτώβριο του 2008 ο δείκτης υποχωρούσε κατά 56% σε ετήσια βάση, διαμορφούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1949.

Δύο μήνες αργότερα το αμερικανικό National Bureau of Economic Research, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε ύφεση, με την οικονομία της χώρας να συρρικνώνεται κατά 2,4%.

Παράλληλα ο δείκτης Reuters/Jefferie CRB, στον οποίο είναι εισηγμένα 18 προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων, σημείωσε πτώση 8,2% τον Μάιο, την υψηλότερη σε διάστημα 18 μηνών.

Ο χαλκός, ένα εμπόρευμα το οποίο ο πρώην πρόεδρος της Fed, κ. Alan Greenspan θεωρούσε «καθρέφτη» της οικονομίας, σημείωσε απώλειες 7,4% τον Μάιο, τις ισχυρότερες από τον Ιανουάριο του 2010.

Τα εμπορεύματα συνεχίζουν και κατά τη σημερινή συνεδρίαση (1/6) –την πρώτη του Ιουνίου- την κάθετη υποχώρησή τους με το πετρέλαιο να αποδυναμώνεται κατά 2,9% και τον χαλκό να κινείται κατά 3,8% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v