Παγκόσμια κατακραυγή για την ισραηλινή επέμβαση

Παγκόσμια κατακραυγή για την αιματηρή ισραηλινή επέμβαση στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η οποία είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 9 ακτιβιστών.

Παγκόσμια κατακραυγή για την ισραηλινή επέμβαση
Παγκόσμια κατακραυγή για την αιματηρή ισραηλινή επέμβαση στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ακτιβιστών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χθες το βράδυ, συνήλθε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε στο Συμβούλιο ότι το Ισραήλ "έχει χάσει κάθε διεθνή νομιμοποίηση" όσον αφορά στη στρατιωτική επέμβαση κατά των ακτιβιστών που επιχείρησαν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους από το Ισραήλ Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας.

Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συνέλθουν σήμερα σε ειδική συνοδό έπειτα από αίτημα της Τουρκίας.

Ο "στολίσκος της Ελευθερίας" μετέφερε περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Άβι Μπεναγιάχου
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinδιευκρίνισε ότι η επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντος εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής έγινε σε διεθνή ύδατα. "Οι κομάντος έδρασαν στην ανοιχτή θάλασσα ανάμεσα στις 04:30 και 05:00 το πρωί της Δευτέρας σε απόσταση από 70 έως 80 μίλια (130 - 150 χιλιόμετρα) από τις ακτές μας", δήλωσε ο στρατηγός στο κρατικό ραδιόφωνο.

Όπως ορίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο (1993), το Ισραήλ έχει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας σε απόσταση 20 μιλίων (37 χιλιομέτρων) από τις ακτές.

Όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, τετρακόσιοι ογδόντα άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στα πλοία της ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Γάζα κρατούνται στο Ισραήλ και 48 θα απελαθούν. Οι 480 κρατούμενοι βρίσκονται στη φυλακή Ασόντ στο νότιο Ισραήλ, ενώ οι 48 έχουν οδηγηθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να απελαθούν.

Επίσης, άλλοι 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο, σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί και έξι Ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα όταν Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Οι επιβάτες που κρατούνται θα ανακριθούν στη διάρκεια της ημέρας και οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την αιματηρή επιδρομή, χαρακτηρίζοντάς τη "σφαγή" και κήρυξε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Αραβικού Συνδέσμου.

Αρκετές εκατοντάδες Άραβες πολίτες του Ισραήλ κατέβηκαν ήδη από σήμερα στους δρόμους της Ναζαρέτ, της πρώτης αραβικής πόλης του Ισραήλ, για να καταγγείλουν την αιματηρή επιχείρηση εναντίον της νηοπομπής, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

-- Διεθνείς αντιδράσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνήλθε για να συζητήσει την επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν δήλωσε συγκλονισμένος από τη σοβαρότητα του συμβάντος, καταδίκασε τον θάνατο ακτιβιστών και δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διεξαχθεί πλήρης έρευνα.

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες πραγματοποίησαν έκτακτη σύνοδο, ενώ οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συνέλθουν την Τρίτη σε ειδική σύνοδο έπειτα από αίτημα της Τουρκίας.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. κ. Κάθριν Άστον έχει ήδη ζητήσει από τις ισραηλινές αρχές να διεξαγάγουν "πλήρη έρευνα" για τις συνθήκες της επιδρομής στον διεθνή στολίσκο και να άρουν "αμέσως" και "χωρίς όρους" τον αποκλεισμό της Γάζας.

Η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μαδρίτη για εξηγήσεις.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας καταδίκασε με έντονο τρόπο την ισραηλινή επιδρομή στον "στολίσκο της ελευθερίας".

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "η αφαίρεση της ζωής άμαχων ανθρώπων συνιστά πράξη εγκληματική" και κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ "να ανακρούσει πρύμναν".

Λόγο για "κρατική τρομοκρατία" έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός. "Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση στα διεθνή ύδατα και με τρόπο που ποδοπατήθηκε το διεθνές δίκαιο και δολοφονήθηκαν πολλοί άοπλοι", είπε ο κ. Ερντογάν.

Στο μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη, περίπου 10.000 άτομα διαδήλωσαν στην πλατεία Ταξίμ κατά του Ισραήλ για την επίθεση που πραγματοποίησαν κομμάντος του στη νηοπομπή, στην οποία μετείχαν και δύο τουρκικά σκάφη.

Στην Άγκυρα, περίπου χίλια άτομα διαδήλωσαν μπροστά από την κατοικία του Ισραηλινού πρεσβευτή. Αντιισραηλινές συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλα σημεία της Τουρκίας.

Στην Ντόχα, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κ. Αμρ Μούσα χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή "έγκλημα κατά ανθρωπιστικής αποστολής" και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου αύριο.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο, στο Ιράν και στον Λίβανο για να διαμαρτυρηθούν κατά της επίθεσης του ισραηλινού στρατού.

Συγκλονισμένος δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή κ. Τόνι Μπλερ και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Άγκελα Μέρκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και του Ισραήλ, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να εκφράσει "τη βαθιά ανησυχία της".

Ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί "καταδίκασε τη χρήση δυσανάλογης βίας" από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και ζήτησε να "χυθεί άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία".

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο κ. Νικολά Σαρκοζί "εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τις τραγικές συνέπειες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του στολίσκου της ελευθερίας".

Παράλληλα, η Ιταλία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών κ. Φράνκο Φρατίνι "καταδίκασε τη δολοφονία πολιτών" από τους Ισραηλινούς.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Αλφρέντο Μάντικα είχε χαρακτηρίσει "καθαρή πρόκληση" τη διεθνή φιλοπαλαιστινιακή επιχείρηση: "Αυτή η υπόθεση είναι καθαρή πρόκληση με σαφή πολιτικό στόχο. Πιστεύω ότι σε εμπόλεμες καταστάσεις τόσο λεπτές, όπως στη Μέση Ανατολή, τέτοιους είδους θεαματικές ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση και να καθιστούν ακόμη δυσκολότερο το διάλογο".

Την ισραηλινή επίθεση καταδικάζουν, η μία μετά την άλλη, όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητούν άμεσες και πλήρεις εξηγήσεις από το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθύτατη λύπη τους για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν όταν Ισραηλινοί κομάντος επέδραμαν σε πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου" από την επίθεση των Ισραηλινών κομάντος.

"Την υπερβολική χρήση βίας και την απώλεια αθώων ανθρώπινων ζωών" καταδίκασε και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Χόσνι Μουμπάρακ σε γραπτή δήλωσή του. Ο κ. Μουμπάρακ, προστίθεται στη γραπτή δήλωση, εκφράζει "την αλληλεγγύη του λαού και της κυβέρνησης της Αιγύπτου προς τον πληθυσμό στη Γάζα και επαναλαμβάνει ότι η παλαιστινιακή συμφιλίωση είναι ο δρόμος προς την άρση του αποκλεισμού και το τέλος των βασάνων των κατοίκων της περιοχής αυτής".

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κ. Σαάντ Χαρίρι χαρακτήρισε "επικίνδυνη" την ισραηλινή επίθεση, αποκαλώντας τη "κίνηση τρέλας", που θα βάλει φωτιά στην περιοχή, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση, ενώ δήλωσε πως η χώρα του θα έρθει σε επαφή με μία σειρά χωρών προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση.

"Οι απάνθρωπες ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων και η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό της Γάζας δεν αποδεικνύει την ισχύ αυτού του σιωνιστικού καθεστώτος αλλά την αδυναμία του", τονίζει ο Πρόεδρος του Ιράν κ. Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μέσω του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου IRIB.

-- Δήλωση κ. Γ. Παπανδρέου

"Καταδικαστέα και απαράδεκτα" χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου όσα προκάλεσε η στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ.

Η βία που ασκήθηκε κατά την επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά της διεθνούς αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Είχε τραγικά αποτελέσματα που μας προκαλούν βαθύτατη θλίψη. Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια".  Ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης συμπληρώνει:

"Ευτυχώς, μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών δεν υπάρχουν Έλληνες. Αναμένουμε από το Ισραήλ να εξασφαλίσει τον άμεσο επαναπατρισμό τους.

Η ασφάλεια του Ισραήλ και όλης της περιοχής όπως και η αναζήτηση λύσης στα προβλήματα της περιοχής εξυπηρετούνται μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων και της συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, στην οποία υπήρχε και ελληνική συμμετοχή, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας από τον Ισραηλινό πρέσβη κ. Άλι Γιάχια, τον οποίο δέχτηκε στο γραφείο του.

Ανακοινώθηκε επίσης η διακοπή της ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής άσκησης "Μίνωας 2010", που βρισκόταν σε εξέλιξη και αναβλήθηκε η επίσκεψη του Ισραηλινού ΓΕΑ που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.

"Αυτήν τη στιγμή προέχουν η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και η ασφαλής επιστροφή τους στην πατρίδα", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, αναφερόμενος στους πολίτες που μετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα.

Για τον σκοπό αυτόν, πρόσθεσε, συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στην Ε.Ε., ενώ το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να μας παρέχει όλες τις πληροφορίες για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

Παράλληλα, ο κ. Δρούτσας καταδίκασε τη χρήση βίας από τις ισραηλινές αρχές, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήσης τέτοιας έκτασης βίας".

"Την καταδικάζουμε και ακριβώς αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερα στον πρέσβη του Ισραήλ σήμερα το πρωί, τον οποίο κάλεσα στο γραφείο μου και του ανακοίνωσα ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη διακοπή της κοινής στρατιωτικής άσκησης καθώς και την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο επίσκεψης του αρχηγού της ισραηλινής αεροπορίας εδώ", συμπλήρωσε.

Κλείνοντας τη δήλωσή του, είπε ότι παρακολουθούμε στενά και θα ενημερώνουμε την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v