Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Στο δρόμο που χάραξε η… Ελλάδα

Στα χνάρια της Ελλάδας, στο χείλος του γκρεμού κινείται η Πορτογαλία. Η κοινή διαδρομή σε spreads και CDSs, οι προσπάθειες των πολιτικών και οι επιθέσεις των κερδοσκόπων. Κατά πόδας και η Ισπανία.

  • του Γιώργου Φλώκα
Πορτογαλία: Στο δρόμο που χάραξε η… Ελλάδα
Εάν ισχύει η λαϊκή ρήση "εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα 'ρθεις", μπορεί κανείς να προβλέψει με σχετική ασφάλεια πού θα βρίσκεται η Πορτογαλία σε δύο μήνες, καθώς ακολουθεί κατά πόδας την… Ελλάδα στον δρόμο προς την αναπόφευκτη στάση πληρωμών ή τη διάσωση.

Η διαφαινόμενη αποτυχία της ευρωζώνης να περιορίσει την κρίση χρέους στα ελληνικά σύνορα έχει ανοίξει τις ορέξεις των κερδοσκόπων, οι οποίοι επιτίθενται στους τίτλους και στα CDSs των δημοσιονομικά αδύναμων χωρών της ευρωζώνης.

Η Πορτογαλία έχει ήδη βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, ως επόμενος αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα, και η πορεία της, όπως αποτυπώνεται στα spreads και στα CDSs, είναι ανάλογη της ελληνικής.

Ενδεικτικό είναι ότι τα spreads των πορτογαλικών τίτλων βρίσκονται πλέον στα επίπεδα όπου ήταν τα ελληνικά το διάστημα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου, πριν από το επίσημο αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Αναλυτικότερα, το spread του πορτογαλικού δεκαετούς τίτλου διαμορφώνεται πλέον στις 425 μονάδες βάσης, με την απόδοση να βρίσκεται στο 7%, σε ιστορικά υψηλά εντός ευρωζώνης, και αυτό σημαίνει ότι η χώρα για να δανειστεί θα πρέπει να καταβάλει επιτόκιο κοντά σε αυτά τα επίπεδα, τη στιγμή που δανείζει στην Ελλάδα με επιτόκιο 5%, με βάση τον μηχανισμό στήριξης.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Τα spreads των πιο βραχυχρόνιων εκδόσεων διαμορφώνονται πάνω από τις 700 μονάδες, με τις αποδόσεις στο 2ετές και στο 3ετές να ξεπερνούν πλέον και το 7,5%.

Σε ιστορικά υψηλά εντός της ευρωζώνης και τα spreads της Ισπανίας: Του 10ετούς ομολόγου αγγίζει τις 180 μονάδες και η απόδοση ξεπερνά το 4,5%. Ωστόσο, οι πιο βραχυχρόνιες εκδόσεις είναι  διαπραγματεύσιμες σε χαμηλότερα επίπεδα, με τις αποδόσεις στα επίπεδα του 3,3% - 3,5%.

Εν τω μεταξύ, η Πορτογαλία βρίσκεται πλέον στη λίστα με τις 5 πιο επικίνδυνες χώρες για χρεοκοπία και η CMA δίνει ποσοστό χρεοκοπίας στο 35,12%. Η Ελλάδα εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκεται στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα, με πιθανότητα άνω του 50%.

Σε ιστορικά υψηλά και τα ασφάλιστρα έναντι ενδεχομένου χρεοκοπίας της χώρας, με το CDS της Πορτογαλίας στην πενταετία να διαμορφώνεται στις 495 μ.β., ενώ το ισπανικό CDS διαμορφώνεται στις 290 μονάδες.

Αυτό σημαίνει ότι για να ασφαλίσει κανείς τίτλους αξίας 10 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλει 495.000 ευρώ στην περίπτωση της Πορτογαλίας και 290.000 ευρώ για ισπανικούς τίτλους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα spreads και τα CDSs της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συνέχισαν την ανοδική τους τροχιά ακόμη και την Παρασκευή, όταν έγινε γνωστό ότι:

- Η Πορτογαλία ανακοίνωσε την προσφορά για πρώιμη επαναγορά ομολόγων ύψους 4,62 δισ. ευρώ, σε ένα μήνυμα προς τις αγορές ότι έχει την ικανότητα να αποπληρώνει το χρέος της.

- Πέρασαν από την πορτογαλική βουλή τα έκτακτα και σκληρά μέτρα λιτότητας, διαψεύδοντας τις προβλέψεις ότι το πορτογαλικό κοινοβούλιο, στο οποίο η αντιπολίτευση πλειοψηφεί, δεν θα μπορέσει να εγκρίνει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

- Η Ισπανία εμφάνισε έστω και οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο Q1, κόντρα στις προβλέψεις.

Την Παρασκευή, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στους κερδοσκόπους, θυμίζοντας αντίστοιχες προ μηνών δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο κ. Ζοζέ Σόκρατες τόνισε ότι η κερδοσκοπία εις βάρος της Πορτογαλίας "δεν έχει καμία δικαιολογία και καμία οικονομική βάση". "Η Πορτογαλία έχει σήμερα δημόσιο χρέος κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Είναι μία από τις χώρες που θα μειώσουν περισσότερο από όλες το έλλειμμα αυτό το έτος", τόνισε.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή πέρασαν μέτρα φορολογίας των μεγάλων εισοδημάτων άνω των 150.000 ευρώ με 45% και φόρος 20% στα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ανάλογες δηλώσεις την Παρασκευή και από την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, κ. Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα, η οποία έκανε λόγο για "απαράδεκτες κερδοσκοπικές επιθέσεις", προσθέτοντας ότι ο νέος ποινικός κώδικας της χώρας θα τιμωρεί αυτές τις πρακτικές.

"Η Ισπανία δεν θα δεχτεί να παίζουν με το κύρος της και να θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική αγορά της με συμπεριφορές που είναι αντικοινωνικές και πρέπει να τιμωρούνται", σημείωσε η κ. ντε λα Βέγκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v