Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Πού ποντάρουν τώρα οι εκατομμυριούχοι

Οι επενδυτικές επιλογές των πλούσιων της υφηλίου. Τα σενάργια για τις αποδόσεις εντός του 2010. Που εστιάζει και ποντάρει σήμερα το επονομαζόμενο "έξυπνο χρήμα". Οι συστάσεις και οι δυο "δρόμοι" της Ελλάδας.

Αγορές: Πού ποντάρουν τώρα οι εκατομμυριούχοι
** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με «Το κόστος ασφάλισης των κυβερνητικών ομολόγων» και «Το αρνητικό σενάριο για το επενδυτικό τοπίο το 2010», στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Aν και το πρώτο τρίμηνο του 2010 δείχνει ότι η μεταβλητότητα και η αστάθεια θα παραμείνουν κυρίαρχα χαρακτηριστικά των αγορών για τη συνέχεια, εντούτοις συνολικά για το έτος οι μετοχές, οι τοποθετήσεις σε αντισταθμιστικά ταμεία (hedge funds) και οι επενδύσεις σε ακίνητα αναμένεται να καταγράψουν τις καλύτερες αποδόσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκατομμυριούχων αυτού του κόσμου, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα την οποία διεξήγαγαν η Citi Ρrivate Βank και η Κnight Frank.

Στα χαρτοφυλάκιά τους, πάντως, διατηρούν κυρίως ακίνητα (33%), μετοχές (24%) και ρευστά διαθέσιμα (17%), ενώ για το 2010 μόνο το 5% από αυτούς αναμένει ότι ο πλούτος του θα αυξηθεί σημαντικά, έναντι του 4% που προβλέπει ότι θα μειωθεί σημαντικά, με την πλειονότητα (91%) να εκτιμά πως, τουλάχιστον για φέτος, θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα ή θα αυξηθεί οριακά.

Ακόμη, οι εκατομμυριούχοι που έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα θεωρούν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας τους, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η πολιτικοοικονομική αστάθεια, οι φορολογικές μεταβολές καθώς και οι κλιματικές αλλαγές και οι περιβαλλοντικές καταστροφές αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για την περιουσία τους το τρέχον έτος.

Τον τελευταίο χρόνο, πάντως, εξαιτίας της κρίσης, οι πλούσιοι του πλανήτη λιγόστεψαν. Οι μεγαλύτερες... μειώσεις εκατομμυριούχων εμφανίζονται στην Ινδία (-24%), στην Πορτογαλία (-24%), στη Ρωσία (-23%), στο Χονγκ Κονγκ (-23%) και στο Βέλγιο. Σε απόλυτο αριθμό οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι στον κόσμο
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin, αν και συρρικνώθηκαν κατά 19% τον τελευταίο χρόνο, βρίσκονται εύλογα στις ΗΠΑ (2.519.000), ενώ ακολουθούν η Ιαπωνία με 669.000 εκατομμυριούχους (-12%), η Βρετανία με 439.000 (-21%), η Γερμανία με 342.000 (-9%) και η Κίνα με 343.000 (-11%). Μείωση 14%, στα 266.000 άτομα, εμφανίζουν οι Γάλλοι εκατομμυριούχοι, ενώ οι Ιταλοί περιορίστηκαν σε 232.000 (-18%), οι Καναδοί σε 218.008 (-19%), οι Βραζιλιάνοι σε 181.000 (-9%), οι Ελβετοί σε 165.000 (-13%) κ.λπ.

--Γενική αστάθεια

Αν και το κρίσιμο ερώτημα του 2010 για τις αγορές αφορά στο κατά πόσον η οικονομική ανάκαμψη στηρίζεται σε γερά θεμέλια ή αν τελικά θα αποδειχτεί περιορισμένης διάρκειας και βάθους, τα τρία κυρίαρχα ζητήματα της τρέχουσας περιόδου -ο κίνδυνος αθέτησης του κρατικού χρέους, οι μεταβολές στο ρυθμιστικό περιβάλλον και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής- θα συνεχίσουν μάλλον μεσοπρόθεσμα να διαμορφώνουν την επενδυτική ψυχολογία, ενώ οι αγορές θα είναι αρκετά ασταθείς καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, σήμερα υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι ομοιογενής σε όλη τη διάρκεια του 2010. Οι δείκτες Εconomic Surprise Ιndicators της Citigroup εμφανίζουν ετερόκλητα στοιχεία και κινούνται σε αρνητικά επίπεδα για τη Βρετανία και την ευρωζώνη, παραμένουν όμως σε θετικές περιοχές για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Υπάρχουν επίσης ορισμένες οικονομίες που ακόμη προσπαθούν να «πάρουν μπρος», ενώ σε άλλες είναι ήδη σαφές ότι απαιτείται κάποια συγκράτηση.

Από την άλλη πλευρά, οι περιορισμένες πιέσεις των τιμών, η ασθενής συνολική προσφορά χρήματος και εν γένει οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την κρίση χρέους η οποία πλήττει τον δυτικό κόσμο δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες στις κυριότερες οικονομίες θα προχωρήσουν σε οριακές μόνο κινήσεις (ή και σε καμία) φέτος. Σύμφωνα με τους αναλυτές, έως το τέλος του έτους τα επιτόκια των μεγάλων δυτικών οικονομιών αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα στην ευρωζώνη και στην Ιαπωνία, ενώ μικρή άνοδος προβλέπεται στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

-- Οι εταιρείες

Συνολικά, για ορισμένους αναλυτές, σε έναν κόσμο χαμηλού πληθωρισμού και μέτριας ανάπτυξης, οι εταιρείες θα πρέπει να συνηθίσουν πια σε αργούς ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας τους (μετά το 2010) και οι επενδυτές σε ήπιες αποδόσεις (καθώς τα εύκολα κέρδη για τις μετοχές σε αυτήν τη χρονική στιγμή αποτελούν παρελθόν) και ίσως τα μερίσματα ξαναγίνουν ένας σημαντικός συντελεστής των αποδόσεων των μετοχικών τίτλων.

Όσον αφορά στις μετοχές, το 2010 αναμένεται να είναι χρονιά σημαντικών διαφοροποιήσεων και πιο ορθολογικών μετοχικών αποδόσεων. Οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να αναμένουν μέτριες αποδόσεις για τις μετοχές τους επόμενους 12 - 18 μήνες, εκτιμώντας όμως πως θα έχουν καλύτερη απόδοση έναντι των ομολόγων.

Στα ομόλογα, οι επιπτώσεις της αυξημένης αποστροφής των επενδυτών ως προς τον κίνδυνο ήταν αισθητές. Τα υψηλότερα ασφάλιστρα τα οποία οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις τιμές εξαιτίας του οξυμένου πολιτικού κινδύνου καθιστούν τους επενδυτές επιφυλακτικούς ιδίως για τις πιο ρισκοβόρες κατηγορίες ομολόγων. Οι αναλυτές πάντως εμφανίζονται τώρα ελαφρώς πιο θετικοί όσον αφορά στις αγορές εταιρικών ομολόγων. Συνιστούν, δε, ελαφρώς αυξημένες (από ουδέτερες) θέσεις σε εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης (high yield) και σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών σε σκληρό νόμισμα και μειωμένες θέσεις σε εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης.

-- Οι συστάσεις

Δεδομένου πάντως ότι η πορεία του πληθωρισμού παραμένει ένα από τα στοιχεία που θα καθορίσουν το επενδυτικό τοπίο μεσοπρόθεσμα, οι αναλυτές δείχνουν προτίμηση σε αγορές ΤΙΡS (τίτλοι Δημοσίου με προστασία από τον πληθωρισμό).

Σε γενικές γραμμές, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί με το ευρώ, αναμένουν αύξηση της μεταβλητότητας, άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων (οι τιμές θα υποχωρήσουν), οριακή υπεραπόδοση των εταιρικών ομολόγων και διακύμανση χωρίς τάση στην αγορά εμπορευμάτων. Τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό αποτελούν ελκυστική αντιστάθμιση κινδύνου, με τον χρυσό να προστατεύει από ενδεχόμενη αποτυχία της πολιτικής των Αρχών.

Κάποιοι, επίσης, προτείνουν επενδυτικές θέσεις στην Ασία (η οποία ως συνέπεια της κρίσης δείχνει να έχει «ξυπνήσει» ενισχύοντας τον ειδικό ρόλο της παγκοσμίως) και στις αναδυόμενες αγορές, μέσω ΕΤFs (γνωστά στην Ελλάδα ως διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια).

Οι μετοχές αναμένεται να σημειώσουν καλύτερες αποδόσεις από τα ομόλογα, ενώ ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές, αυξημένες θέσεις συνιστώνται στις χώρες Αίγυπτο, Ρωσία, Ουγγαρία, Τουρκία, Κίνα, Ταϊβάν, Μεξικό και στις αγορές του Περσικού Κόλπου.

Σύμφωνα με το Wealth Management της Τράπεζας Πειραιώς στη βασική εκτίμησή του για το 2010, συνολικά οι κύριες μετοχικές αξίες αναμένεται να έχουν θετικές (μονοψήφιες κατά πάσα πιθανότητα) αποδόσεις, με τις αγορές των αναδυόμενων οικονομιών οριακά υψηλότερα (όχι ικανές να ανταμείψουν για τον επιπλέον κίνδυνο που εμπεριέχουν). Οι ομολογιακές αγορές αναμένεται να έχουν χειρότερες αποδόσεις από τις μετοχικές, ενώ τα εταιρικά ομόλογα και τα ομόλογα αναδυόμενων χωρών προβλέπεται να υπεραποδώσουν έναντι των κρατικών, αλλά με πολλές διακυμάνσεις στο spread.

Οι πρώτες ύλες εκτιμάται ότι θα έχουν συνολικά αποδόσεις οριακά υψηλότερες από τις μετοχές των βασικών αγορών, με τα τρόφιμα και την ενέργεια να υπεραποδίδουν των μετάλλων (βιομηχανικών και πολύτιμων).

-- Η εικόνα στη ναυτιλία

Στη ναυτιλία, η απότομη πτώση των ναύλων, ο περιορισμός των χρηματοδοτικών πόρων, η αναντιστοιχία ανάμεσα στη ζήτηση και στην προσφορά χωρητικότητας, οι ζημίες και οι απομειώσεις καθώς και οι παραβιάσεις στις ρήτρες των δανείων αποτέλεσαν μια νέα πραγματικότητα. Αν και σήμερα υπάρχουν δειλά σημάδια ανάκαμψης, η αστάθεια και η αβεβαιότητα δεν έχουν εξαλειφθεί, ενώ η πρόσβαση σε κεφάλαια είναι μοχλός επιβίωσης και ανάπτυξης για τον κλάδο, καθώς η περιορισμένη χρηματοδότηση ασκεί πιέσεις στις εταιρείες.

Τα πράγματα δείχνουν λοιπόν ότι, καθώς οι παραγγελίες στο τέλος του 2008 ανήλθαν στο 43% του υπάρχοντος στόλου για τα τάνκερ, στο 69% για τα πλοία ξηρού φορτίου και στο 53% για τα κοντέινερ, είναι εύλογο να εμφανίζεται αξιοσημείωτη αναντιστοιχία ανάμεσα στη ζήτηση και στην προσφορά χωρητικότητας, η οποία επηρεάζει το μέλλον του κλάδου.

Μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί, οι συνθήκες στην αγορά των ναύλων, αν και δεν θα επιδεινωθούν περισσότερο, εντούτοις δεν αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως πριν από το τέλος του 2011 και ίσως αυτό να είναι ένα καλό νέο όχι μόνο για τους εφοπλιστές αλλά και για την πολύπαθη ελληνική οικονομία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη στενωπό της βαθιάς ύφεσης.

-- Η Ελλάδα

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, εξάλλου, η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει, ενώ υπάρχουν και φωνές που κάνουν λόγο για κίνδυνο να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με μια «χαμένη δεκαετία».

Μπορεί το κόστος δανεισμού και το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων να κινήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά μετά το Πάσχα, όμως το θέμα είναι ότι, καθώς η αγορά είναι ρηχή, οι διακυμάνσεις στα περίφημα spreads δεν θα πρέπει να έχουν τεράστια σημασία στην παρούσα χρονική στιγμή.

Αντιθέτως, ίσως είναι πολυ πιο σημαντικό το γεγονός ότι για μια ομάδα ξένων δανειστών και επενδυτών η Ελλάδα έχει περάσει από τον «πιστωτικό κίνδυνο» στον λεγόμενο «κίνδυνο χρεοκοπίας», ενώ η αναταραχή καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο η πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές να διακοπεί, φέρνοντας την κρίση χρέους σε ένα άλλο επίπεδο, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Άλλωστε, το κόστος ασφάλισης των κυβερνητικών ομολόγων δείχνει πως η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση του καταλόγου εκείνων που κινδυνεύουν με χρεοκοπία το επόμενο διάστημα, πίσω από τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή και την Ουκρανία.

Οι ξένοι δανειστές και επενδυτές, μάλιστα, φαίνεται να πιστεύουν ότι συνολικά η Ελλάδα (η ηγεσία και η κοινωνία) δεν έχει αντιληφθεί τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει, ενώ δύο δρόμοι δείχνουν να «ανοίγονται»:

- Στον πρώτο, ήπιες λύσεις, σε συνάρτηση με ορισμένες αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές κλίμα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα στη γωνία και ίσως, τελικά, σε μια μορφή χρεοκοπίας με άγνωστες σήμερα επιπτώσεις σε όλους.

 - Στον δεύτερο, μια επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή με ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα έδινε τουλάχιστον ελπίδες ότι μπορούμε τελικά να «τακτοποιήσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας», μεταβάλλοντας μακροπρόθεσμα και τη δυναμική του χρέους.

* Αναδημοσίευση από το 629ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 9 - 13 Απριλίου 2010.

** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με «Το κόστος ασφάλισης των κυβερνητικών ομολόγων» και «Το αρνητικό σενάριο για το επενδυτικό τοπίο το 2010», στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v