Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στις κινεζικές μετοχές

Ανάπτυξη και χαμηλό Ρ/Ε οδηγούν εκ νέου τους επενδυτές στην αγορά της Κίνας. Αλώβητη στην κρίση η χώρα, καθως το δ΄ τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξής της εκτιμάται στο 9,9%, ενώ το 2010 στο 9,5% του ΑΕΠ.

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στις κινεζικές μετοχές
O Κινέζος καταναλωτής και οι αποτιμήσεις των εταιρειών της νέας υπερδύναμης είναι ακαταμάχητο δίδυμο. Αυτό πιστεύουν όσοι διαχειριστές κεφαλαίου δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές της συγκεκριμένης χώρας.

Ουσιαστικά, σημειώνεται στροφή των κεφαλαίων που επενδύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές, αφού η κινεζική αγορά βρίσκεται χαμηλότερα των άλλων ισχυρών αναπτυσσόμενων οικονομιών, όπως η ρωσική, η ινδική και η βραζιλιάνικη, παρότι είναι ακριβότερη.

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης ο δείκτης Composite στο επτάμηνο του έτους ανέβηκε κατά 87,39% στις αρχές Αυγούστου. Τότε επικράτησε κερδοσκοπικός πυρετός, με άξονα τις μετοχές των νεοεισερχόμενων στο χρηματιστήριο κινεζικών εταιρειών.

Όμως, μπροστά στον φόβο της φούσκας και της πιθανής κυβερνητικής παρέμβασης με περιορισμό του δανεισμού ο ενθουσιασμός κόπασε. Έτσι, το τελευταίο τρίμηνο ο δείκτης Shanghai Composite έχασε περίπου 20% από τα επίπεδα των αρχών του Αυγούστου.

Η πτώση αυτή επιτρέπει στα επενδυτικά κεφάλαια να μιλούν για επιστροφή στο κινεζικό «success story». Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι ο Shanghai Composite διαπραγματεύεται 30,85 φορές τα κέρδη των εταιρειών (P/E) που τον απαρτίζουν, ενώ το υψηλότερο όριο του P/E μέσα στο 2009 ήταν 39
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin. Μέγεθος 30,85 είναι η μικρότερη αναλογία των τελευταίων 12 μηνών έναντι του δείκτη MSCI για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Shanghai Composite, βέβαια, έχει πολύ πιο ακριβό P/E σε σχέση με τους βασικούς δείκτες των άλλων ισχυρά αναπτυσσόμενων κρατών. Το P/E του βραζιλιάνικου Bovespa είναι 22,1, του ρωσικού Micex 13,7 και του ινδικού Sensex 20,8.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Shanghai Composite είναι ότι εκπροσωπεί μία οικονομία που τρέχει, την ίδια στιγμή που οι άλλοι ασθμαίνουν για να διατηρήσουν το θετικό αναπτυξιακό πρόσημο. Η αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους έφτασε το 9%, που είναι ο υψηλότερος ρυθμός του χρόνου, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 8,7%. Το τέταρτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 9,9%, ενώ για το 2010 ο μέσος όρος των προβλέψεων δίνει ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 9,5%.

Με τα ποσοστά αυτά ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων, όπως ο κ. Μαρκ Μόμπιους της Templeton Asset Management, επιλέγοντας να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Shanghai Composite υπενθυμίζουν ότι ο κινεζικός δείκτης κέρδισε 68% το πρώτο εξάμηνο, έχοντας ως καύσιμο μόνο τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη.

Ανάκαμψη ζήτησης και εξαγωγών

Την ίδια στιγμή ανακάμπτουν τόσο η εγχώρια ζήτηση όσο και οι εξαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης, οι εισαγωγές τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν 3,5% σε ετήσια βάση, μετά το -17% του Αυγούστου. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές τον ίδιο μήνα μειώθηκαν κατά 15,2%, σημαντικά λιγότερο από την πτώση της τάξης του 23,4% τον Αύγουστο.

Ένα ακόμα βασικό επιχείρημα σε όσους στρέφονται προς την Κίνα είναι ακριβώς η διάλυση των φόβων που προκάλεσαν τη φυγή του Αυγούστου από τον Shanghai Composite.

Η κυβέρνηση της χώρας δεν προτίθεται να άρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, παρότι ο δανεισμός έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ (1,27 τρισ. δολάρια φέτος), με αποτέλεσμα οι εποπτικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις τράπεζες, ώστε να μην αυξηθούν οι επισφαλείς πιστώσεις τους.

Η απόφαση της κυβέρνησης ευνοεί το χρηματιστήριο, όμως πρέπει να επισημανθούν και οι απόψεις των αναλυτών ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν επιτρέπουν την παράταση της στήριξης και η αυξημένη ρευστότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Αυξάνονται οι ...πάμπλουτοι της Κίνας

Οι πάμπλουτοι στον υπόλοιπο κόσμο μειώνονται, στην Κίνα όμως αυξάνονται. Την ίδια στιγμή που γίνεται λόγος για ρήγματα στον κοινωνικό ιστό της ασιατικής υπερδύναμης λόγω της ανέχειας εκατομμυρίων ανθρώπων στις επαρχίες αλλά και στις μεγαλουπόλεις, οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν, όπως και η συνολική περιουσία τους. Αυτό είναι κόντρα στο διεθνές ρεύμα και αποτυπώνει την άνιση κατανομή της προόδου της χώρας.

Συγκεκριμένα, το 2009 ο αριθμός των Κινέζων δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε στους 130 από 101 πέρυσι. Η συνολική περιουσία των 1.000 πλουσιότερων Κινέζων έφθασε τα 571 δισ. δολάρια από 439 δισ. δολάρια πέρυσι.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έκθεση της Merrill Lynch και της Capgemini, το 2008 στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού 2,4 εκατ. άτομα είχαν περιουσία πάνω από 1 εκατ. δολάρια. Η διεθνής κρίση προκάλεσε 14,2% μείωση των εκατομμυριούχων της περιοχής, παρότι αυτοί επιχείρησαν να προστατευτούν από την πτώση των μετοχών στρέφοντας τις επενδύσεις τους στα μετρητά, στον χρυσό και στην κτηματαγορά. Πάντως, η μείωση ήταν ένα μικρό διάλειμμα. Οι προβλέψεις λένε ότι οι πλούσιοι θα αυξήσουν τις περιουσίες τους κατά 8,8% ετησίως έως το 2018.


Οι κινεζικές τράπεζες έτοιμες για νέα εκτός των συνόρων deals

Η βελτίωση των σχέσεων της Κίνας με την Ταϊβάν ανοίγει τον δρόμο για εξαγορές τραπεζών της δεύτερης από κινεζικές, χωρίς να αποκλείεται κάποιο deal με αντίστροφους ρόλους. Η άρση των μέτρων προστασίας των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ταϊβάν από τον Νοέμβριο πιστεύεται ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις, την ίδια στιγμή που και η διεθνής οικονομική κρίση αμβλύνεται και οι κινεζικές αρχές είναι έτοιμες να δώσουν έγκριση στις τράπεζες της χώρας για εκτός των συνόρων επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνει πρόσφατη έκθεση του οίκου Standard & Poor’s, ο τραπεζικός κλάδος της Ταϊβάν παρουσιάζει σημεία κορεσμού, αποτέλεσμα των οποίων είναι οι χαμηλές κερδοφορίες. Αυτό οδηγεί τους αναλυτές να διαβλέπουν τάσεις συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο του νησιού.

Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων των δύο κρατών ανοίγει και τα σύνορα των επενδυτικών κεφαλαίων. Με δεδομένη τη διάθεση της Κίνας να στρέψει το ενδιαφέρον της στη νοτιοανατολική Ασία, οι τράπεζες της Ταϊβάν αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο της Ταϊβάν θα είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα εάν δεν είχε προκύψει η πιστωτική κρίση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας να εγγυηθεί, έως τα τέλη Οκτωβρίου, το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων, απλώνοντας δίχτυ προστασίας και στα πλέον προβληματικά τραπεζικά ιδρύματα.

«Είναι πολύ πιθανό οι κινεζικές τράπεζες να κοιτάξουν στην αγορά του νησιού στο πλαίσιο της ιδέας ενίσχυσης της Μεγάλης Κίνας στην περιοχή και της ανάπτυξης του διασυνοριακού εμπορίου», αναφέρει από την πλευρά της η Morgan Stanley. Βέβαια, προς το παρόν η πρώτη κίνηση έγινε από την Ταϊβάν με την εξαγορά του 19,9% της κινεζικής Xiamen City Commercial Bank από τη Fubon Bank, η οποία είναι και το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα συμφερόντων Ταϊβάν που έλαβε έγκριση για επένδυση σε κινεζική τράπεζα. Είναι μία ακόμα ένδειξη ότι οι εποχές άλλαξαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v