Η ενίσχυση συμμαχιών "κλειδί" για τις αεροπορικές

Η American Airlines και η British Airways έχουν καταθέσει στις αμερικανικές αρχές ανταγωνισμού αίτηση για νέα υπερατλαντική κοινοπραξία.

Η ενίσχυση συμμαχιών κλειδί για τις αεροπορικές
Mπροστά σε νέα δεδομένα βρίσκεται ο αεροπορικός κλάδος. Καθώς οι αερομεταφορείς έχουν υποστεί έντονους κλυδωνισμούς, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2001, θεωρείται ότι απαιτείται αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας τους, ενώ η νέα εποχή θα σηματοδοτηθεί από την ενίσχυση των συμμαχιών.

Ο οικονομικός διευθυντής της American Airlines κ. Τομ Χόρτον, σε δηλώσεις του στους "Financial Times" ανέφερε: "Ο κλάδος δεν τα έχει καταφέρει τόσο καλά σε επίπεδο κερδοφορίας. Ένα από τα διαρθρωτικά προβλήματά του είναι ο υπερβολικός κατακερματισμός και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε".

Όσον αφορά στον αεροπορικό κλάδο,
περνά παρατεταμένη περίοδο προβλημάτων λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, της ανόδου στο κόστος των καυσίμων και της πτώσης της επιβατικής κίνησης εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Ήδη, παρά τα όποια θετικά μηνύματα, οι προβλέψεις για τις φετινές ζημίες κυμαίνονται από 9 δισ. δολάρια έως και 11 δισ. δολάρια, μετά τις ζημίες των 8,5 δισ. δολαρίων το 2008. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων (IATA), είναι δύσκολο να υπάρξουν κέρδη μέσα στην επόμενη διετία και η αγορά δεν θα ανακάμψει πριν από το 2011.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Αυξημένη ανταγωνιστικότητα

Υπό το πρίσμα αυτό, οι εξοικονομήσεις που εξασφαλίζουν οι συμμαχίες θα αποφέρουν σταθερά κέρδη και θεωρούνται ισχυρό όπλο για την εξυγίανση του κλάδου αλλά και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων έναντι των εταιρειών χαμηλού κόστους.

Έτσι, η American Airlines και η British Airways, οι οποίες ηγούνται της συμμαχίας One World, έχουν καταθέσει στις αμερικανικές αρχές ανταγωνισμού αίτηση ώστε να δημιουργηθεί μια νέα διασυνοριακή, υπερατλαντική κοινοπραξία, δίπλα στις συμμαχίες της Star Alliance (με 22 μέλη μεταξύ των οποίων θα είναι η Lufthansa, η United Airlines και η Singapore, και τρεις περιφερειακοί αερομεταφορείς) και της Sky Team (με εννέα μέλη, μετά των οποίων η Air France - KLM και η αμερικανική Delta αλλά και τρεις συνεργαζόμενες), που έχουν ήδη λάβει την έγκριση των εποπτικών αρχών.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι κοινοπραξίες της Sky Team και της Star Alliance ενθαρρύνουν τα μέλη τους να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους. Εκτός από την εξοικονόμηση κόστους, οι εταιρείες εκτιμούν ότι οι συμμαχίες θα κάνουν δελεαστικό τον κλάδο και για νέες επενδύσεις, προσελκύοντας ξένα κεφάλαια τα οποία την τελευταία δεκαετία έχουν στραφεί κυρίως προς τις τράπεζες και προς την ενέργεια.


Νέο κεφάλαιο

Οι διεργασίες αυτές θεωρείται ότι αποτελούν ένα νέο κεφάλαιο στον κλάδο των αερομεταφορών, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είδε να ενισχύουν τη δύναμή τους οι ανεξάρτητες εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως είναι η Virgin, η Ryanair και η Southwest Airlines, των οποίων η θέση κινδυνεύει εάν το εγχείρημα πετύχει. Η παρουσία των εταιρειών χαμηλού κόστους βοήθησε στη μείωση των τιμών των εισιτηρίων, ενώ ο ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε οδήγησε τις μεγάλες αεροπορικές επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Όμως, τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι συμμαχίες αναμένεται να οδηγήσουν τις ανεξάρτητες εταιρείες, όπως π.χ. η Emirates, καθώς και εκείνες του χαμηλού κόστους να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους. "Αν πετύχουν υποψιάζομαι ότι θα χρειαστούμε και εμείς μια συνεργασία", ανέφερε πρόσφατα ο κ. Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin, ερωτηθείς για το εγχείρημα της American Airlines και της British Airways.

Βέβαια, η προοπτική αυτή για τις εταιρείες χαμηλού κόστους ενισχύει το επιχείρημα ότι οι συμμαχίες και οι κοινοπραξίες θα προκαλέσουν αύξηση της τιμής των ναύλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα αεροπορικά εισιτήρια για τα υπερατλαντικά ταξίδια, όπου κυριαρχούν οι συμμαχίες, αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με άλλες αεροπορικές συνδέσεις.

Οι αεροπορικές εταιρείες, από την πλευρά τους, αντιτείνουν ότι οι συμμαχίες θα φέρουν κέρδη και η κερδοφορία μειώνει το κόστος κεφαλαίου και κατ’ επέκταση οι τιμές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, τη στιγμή όπου ο κλάδος προσπαθεί να ορθοποδήσει, οι αναλυτές πιστεύουν ότι το στοίχημα παίζεται στις διάφορες συμμαχίες και στις κοινοπραξίες και όποιος μείνει απέξω θα βρίσκεται σε δύσκολη θέση.


"ΠΟΛΥΦΕΡΝΟΣ" Η JAPAN AIRLINES

Τα χαρακτηριστικά της πολύφερνης νύφης έχει αυτή την περίοδο η Japan Airlines (JAL) στην προσπάθεια των ισχυρών δυτικών εταιρειών να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους. Η μεγαλύτερη ιαπωνική αεροπορική επιχείρηση αντιμετωπίζει ισχυρά προβλήματα, καθώς είχε ζημίες για τέταρτη φορά μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ανοιχτή σε πώληση μεριδίου της. Επίσης, θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης το οποίο περιλαμβάνει περικοπές 5.000 θέσεων εργασίας.

Η American Airlines και η Delta Airlines επιχειρούν να εισέλθουν στην ιαπωνική εταιρεία, η οποία έχει ισχυρό κομμάτι στην ασιατική αγορά, ώστε να ενισχύσουν τα δικά τους συμμαχικά σχήματα. Προς το παρόν η American Airlines επιδιώκει να στηρίξει την εταίρο της, αφού η JAL ανήκει στη συμμαχία One World, και να την εμποδίσει να μεταπηδήσει στην ανταγωνιστική συμμαχία Sky Team. Στην τελευταία συμμαχία ηγετικό ρόλο έχουν η Delta Airlines και η Air France - KLM, ενώ η αμερικανική εταιρεία διεκδικεί σήμερα την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών της JAL.

Βέβαια, εκτός από την προσπάθεια ενίσχυσης των συμμαχιών, οι κινήσεις των αμερικανικών αερομεταφορών ως προς την JAL αναδεικνύουν μία ιδιαίτερα ευοίωνη πλευρά για τον κλάδο. Πρόκειται για το γεγονός ότι οι αμερικανικές εταιρείες αρχίζουν να συνέρχονται από την παρατεταμένη κρίση, που είχε ως αφετηρία τον Σεπτέμβριο του 2001. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι δύο επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα για την απόκτηση μεριδίου στην JAL.

Ταυτόχρονα, οι μετοχές των αεροπορικών έχουν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τα επενδυτικά κεφάλαια, αφού στον δείκτη S&P 500 έχουν υπερδιπλασιάσει την αξία τους από τον Μάρτιο και μετά. Επίσης ο δείκτης αναφοράς του Bloomberg για τον αεροπορικό κλάδο έχει υποσκελίσει σε απόδοση τον S&P 500 σε αναλογία δύο προς ένα.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο κλάδος βελτιώνεται και οι ανησυχίες για τυχόν χρεοκοπίες υποχωρούν, ύστερα από μία περίοδο κατά την οποία αρκετές επιχειρήσεις διασώθηκαν έχοντας την κυβερνητική στήριξη. Η καλύτερη εικόνα αποδίδεται στην επιτυχία των αναδιαρθρώσεων των πτητικών προγραμμάτων και στην αύξηση της εσωτερικής επιβατικής κίνησης λόγω της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Είναι ενδεικτικό ότι ενισχύονται τα επαγγελματικά ταξίδια, ενώ και οι επιβάτες των υπερατλαντικών πτήσεων δεν έχουν πρόβλημα να χρεωθούν έως και 50 δολάρια επιπλέον για να ελεγχθεί μία δεύτερη αποσκευή στις υπερατλαντικές πτήσεις.


** Αναδημοσίευση από το 602ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 2 - 6 Οκτωβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v