Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "μαύρο χρήμα"... βάζει γκολ

Ο αθλητισμός αναλογεί έως και στο 3% του ΑΕΠ της EE και το ποδόσφαιρο καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Όμως οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι ο ιδανικός τρόπος για το ξέπλυμα χρήματος.

  • του Απόστολου Λακασά
Το μαύρο χρήμα... βάζει γκολ
Την ίδια στιγμή όπου η διεθνής οικονομία διανύει τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση, στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δαπανώνται τεράστια ποσά για μεταγραφές παικτών εν όψει και των εθνικών πρωταθλημάτων που άρχισαν αλλά και του Champions League, του οποίου το «φιλέτο» θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Και τα 159 εκατ. ευρώ που έδωσε η Ρεάλ Μαδρίτης για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Κακά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αγορά του πλανήτη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι εκτός από τις νόμιμες πηγές των ομάδων από τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις, χορηγίες, μπουτίκ αθλητικών ειδών και από εισιτήρια στα εθνικά πρωταθλήματα και στα ευρωπαϊκά κύπελλα, το ποδόσφαιρο διατηρεί ισχυρή οικονομική επιφάνεια διότι έχει μετατραπεί σε «πλυντήριο μαύρου χρήματος».

Πρόκειται για ποσά που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και επενδύονται σε ποδοσφαιρικές ομάδες ανεξαρτήτως φήμης και δυναμικότητας. Μάλιστα, θεωρείται ότι το μεγαλύτερο ξέπλυμα χρήματος γίνεται με επενδύσεις σε ομάδες χωρών της ανατολικής Ευρώπης, πολλές εκ των οποίων κινούνται σαν διάττοντες αστέρες στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Ο εύκολος τρόπος
 

Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο τομέας του αθλητισμού αναλογεί έως και στο 3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ποδόσφαιρο κατέχει τη μερίδα του λέοντος.

Η έκθεση εστιάζει στην ευκολία με την οποία «εγκληματικά στοιχεία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται στον τομέα του ποδοσφαίρου «εξαγοράζοντας ομίλους, μεταφέροντας παίκτες από τον έναν όμιλο στον άλλον και στοιχηματίζοντας σε αγώνες», όπως λέει, με σκοπό να ξεπλύνουν το προϊόν παράνομων πράξεων και συναλλαγών.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Βασικός λόγος για τον οποίο το ποδόσφαιρο είναι ευάλωτο στο ξέπλυμα χρήματος είναι η απήχησή του στις μεγάλες μάζες, σε συνδυασμό με τις ανάγκες των ομάδων να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των οπαδών τους και το ελλιπές ελεγκτικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, το ποδόσφαιρο προσφέρει κοινωνικό κύρος στους παράγοντες των ομάδων, οι οποίοι έτσι αποκτούν εμμέσως και πολιτική δύναμη καθώς μπορούν με τις κινήσεις τους να επηρεάζουν τη στάση των οπαδών, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν θέλουν να «αποκαθηλώσουν» το αγαπημένό τους άθλημα ή την ομάδα ως αποδέκτη βρόμικου χρήματος (ακόμα κι αν παραδέχονται ότι αναπτύσσονται τέτοιου είδους δραστηριότητες στον χώρο). Έτσι, η δραστηριοποίηση με τα διοικητικά των ποδοσφαιρικών ομάδων εξασφαλίζει σε όσους επιθυμούν να διακινήσουν «μαύρο χρήμα» την ισχυρή νομιμοποίηση απέναντι στις κρατικές αρχές και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Περίοδος «ευκαιριών»
 

Το ξέπλυμα χρήματος ενισχύει και η τρέχουσα οικονομική κρίση. Και αυτό διότι, με εξαίρεση τις ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις της Ευρώπης, πολλοί άλλοι σύλλογοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με μεγάλα χρέη και έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού να είναι ευάλωτοι σε κεφάλαια από ύποπτες δραστηριότητες.

Η έκθεση εστιάζει επίσης στην κοινωνικά ευάλωτη θέση πολλών παικτών, οι οποίοι καθώς επιδιώκουν χρήμα και δόξα είναι εύκολο να «αξιοποιηθούν» για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
Το πρόβλημα ενισχύει και η αδυναμία σοβαρής εποπτείας στον χώρο. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη δομή των ομάδων, τα δίκτυα των μετόχων είναι πολύπλοκα και αδιαφανή, ενώ και η έλλειψη επαγγελματισμού δυσχεραίνει την προσπάθεια τήρησης αυστηρών κανόνων λειτουργίας και ελέγχων.

* Αναδημοσίευση από το 596ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 21 - 25 Αυγούστου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v