Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρονικές εκδόσεις με...χάρτινα θεμέλια

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι αναγνώστες στρέφονται σε τηλεόραση και Διαδίκτυο και οι εφημερίδες χάνουν έδαφος όταν δεν συμπληρώνονται από ηλεκτρονικές εκδόσεις. Αντίθετη πορεία σε αναδυόμενες-ώριμες αγορές.

  • του Απόστολου Λακασά
Ηλεκτρονικές εκδόσεις με...χάρτινα θεμέλια
Δράση για προσαρμογή στην εποχή του Διαδικτύου δηλώνουν αποφασισμένοι να αναλάβουν οι εκπρόσωποι των media. Ουσιαστικά, ο Τύπος στις ΗΠΑ βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά για να περάσει από την έντυπη μορφή στην οθόνη του υπολογιστή, γεγονός για το οποίο η Ευρώπη ακόμη δείχνει ουραγός.

Ειδικότερα, ενισχύεται η πεποίθηση στον χώρο των διεθνών media ότι η παρούσα οικονομική κρίση αποτελεί την ευκαιρία να αναζητηθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Η πεποίθηση αυτή αποτυπώθηκε σε πρόσφατο συνέδριο στις ΗΠΑ και όλοι μιλούν για τη δυναμική των ιντερνετικών εκδόσεων των εφημερίδων.

Η διεθνής αγορά, βέβαια, τρέχει με διαφορετικούς ρυθμούς και στοχεύσεις. Συγκεκριμένα, στην Κίνα πωλούνται οι μεγαλύτερες εφημερίδες στον κόσμο, ενώ λόγω του νέου πολιτικού τοπίου άνθηση παρουσιάζουν οι εφημερίδες σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Αντίθετα, στις ώριμες αγορές τα συγκεκριμένα έντυπα εμφανίζουν κάμψη και η άνθηση αποτυπώνεται στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εκδοτών, η αγορά διεθνώς αντιστοιχεί σε περίπου 1,9 δισ. αναγνώστες, στους οποίους απευθύνονται περίπου 12.000 εφημερίδες
, που διανέμουν περίπου 540 εκατ. αντίτυπα. Την τελευταία πενταετία ο αριθμός των εφημερίδων αυξήθηκε κατά 15% σχεδόν και η άνοδος ειδικότερα για το 2008 ήταν στο 3%.

Επίσης, η συνολική κυκλοφορία των εφημερίδων αυξήθηκε κατά 9%. Στην Κίνα και στην Ινδία εκδίδονται σχεδόν οι μισές από τις 100 εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία διεθνώς. Η Ινδία έχει τις περισσότερες ημερήσιες εφημερίδες παγκοσμίως (περί τις 2.500), με αποτέλεσμα τα γενικά ανοδικά μεγέθη να αποδίδονται στις αναπτυσσόμενες αγορές

Αντίθετη πορεία

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑπό τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εκδοτών προκύπτει ότι στις ώριμες αγορές ο αριθμός των ενημερωτικών ιστοσελίδων τείνει να ξεπεράσει εκείνο των εφημερίδων. Ενδεικτικά, στη μεγαλύτερη αγορά των ΗΠΑ υπάρχουν 1.408 ενημερωτικά έντυπα (καθημερινά ή εβδομαδιαία), τη στιγμή που στο Διαδίκτυο υπάρχουν 1.674 ενημερωτικά portals, ενώ στην Ιαπωνία οι αριθμοί είναι 109 και 102 αντίστοιχα. Πολλά από τα ηλεκτρονικά έντυπα είναι οι διαδικτυακές εκδόσεις των εφημερίδων.

Η ευρωπαϊκή αγορά, όμως, παρουσιάζει στρέβλωση. Και αυτό διότι οι εφημερίδες είναι πολύ περισσότερες από τα ηλεκτρονικά portals, την ίδια στιγμή όμως που εκείνες χάνουν αναγνώστες. Χαρακτηριστικά, την τελευταία πενταετία οι βρετανικές εφημερίδες έχασαν σχεδόν το 10% των αναγνωστών τους, οι γερμανικές το 9%, οι ιταλικές το 5,8%, οι ισπανικές το 5%, ενώ για τις γαλλικές εφημερίδες η απώλεια αναγνωστών έφτασε το 4,2%. Η μείωση των συγκεκριμένων ποσοστών την τελευταία πενταετία προκαλεί εύλογα ερωτήματα, καθώς πρόκειται για μία περίοδο οικονομικής άνθησης.

Οι αναλυτές θεωρούν πως οι αναγνώστες κατευθύνονται προς την τηλεόραση και το Διαδίκτυο και οι εφημερίδες χάνουν έδαφος όταν δεν συνοδεύονται από ηλεκτρονικές εκδόσεις (π.χ. στη Γερμανία υπάρχουν 358 έντυπα και 267 ηλεκτρονικές εκδόσεις, πολλές εκ των οποίων δεν συνδέονται με μητρικό έντυπο). Από την άλλη, βέβαια, θεωρείται ότι πολλές ηλεκτρονικές εκδόσεις θα έχαναν κοινό εάν δεν ήταν συνδεδεμένες με έντυπες εκδόσεις, η πολιτική δυναμική των οποίων δεν αμφισβητείται.

Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσελκύουν επενδυτές

Οι επενδύσεις τώρα, οι διαφημίσεις αργότερα. Αυξάνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook και η Twitter, όμως προς το παρόν ο επιχειρηματικός κόσμος παρουσιάζεται επιφυλακτικός για μεγάλα διαφημιστικά πακέτα προς τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Οι γνώμες για το θέμα διχάζονται. Ειδικότερα, τα 200 εκατ. δολάρια που έδωσε η ρωσική Digital Sky Technologies για να αγοράσει λιγότερο από το 2% της Facebook θεωρήθηκαν πολλά.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρεία δήλωσε ότι προτίθεται να αυξήσει το μερίδιό της στο 3,5%, αποτιμώντας τη συνολική αξία του Facebook στα 6,5 δισ. δολάρια. «Η αποτίμηση αυτή εμπεριέχει πάρα πολύ υψηλό επίπεδο μελλοντικών προσδοκιών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής Allegis Capital κ. Μπομπ Άκερμαν. Δεν πιστεύουν το ίδιο οι άνθρωποι της Facebook και της Digital Sky.

Το στέλεχος της ρωσικής εταιρείας (με πείρα από επιτελικές θέσεις στην Goldman Sachs), κ. Αλεξάντρερ Τάμας, υποστηρίζει ότι σε 13 ρωσόφωνες χώρες οι νεότεροι χρήστες για να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους πηγαίνουν κατευθείαν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα το e-mail. Βέβαια, η αγορά ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία, παρότι είναι κερδοφόρα, θεωρείται πολύ μικρή για να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης.

Όμως, σύμφωνα με το στέλεχος της Digital Sky, η δυναμική των ιστοσελίδων δικαιολογεί το υψηλό κόστος της επένδυσης και το ίδιο υποστηρίζουν και τα στελέχη των συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Ενδεικτικό είναι ότι η Facebook έχει πετύχει μηναία αύξηση των χρηστών φέτος σε σχέση με πέρυσι έως και 90% (συγκεκριμένα τον Απρίλιο), ενώ για φέτος υπολογίζει ότι θα παρουσιάσει μεγαλύτερα έσοδα κατά 70% σε σχέση με το 2008.

Από την πλευρά της, η Twitter ανακοίνωσε ότι σκοπεύει έως το τέλος του χρόνου να διπλασιάσει το προσωπικό της στα 90 άτομα και προσπαθεί να βρει τρόπους να προσελκύσει περισσότερους χρήστες και να αυξήσει την κερδοφορία της.

Ακριβώς αυτό δεν έχει αποδειχτεί έως τώρα και τόσο εύκολο. «Η βασική πρόσκληση για τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες είναι πώς θα μεταφράσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε έσοδα και κέρδη», σημειώνει ο κ. Μπομπ Άκερμαν.

Μέχρι τώρα ο επιχειρηματικός κόσμος είναι επιφυλακτικός. Ενδεικτικό είναι ότι σε έρευνα που διενήργησε η Forrester Research Inc. το 70% των υπεύθυνων μάρκετινγκ δήλωσε ότι σχεδιάζει την αύξηση των διαφημιστικών δαπανών σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, οι περισσότεροι έχουν πρόθεση να ξοδέψουν έως 100.000 δολάρια ετησίως, ποσό πολύ μικρό για τα διαφημιστικά μεγέθη της αμερικανικής αγοράς.

Για φέτος οι πωλήσεις της Facebook και της MySpace υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 820 εκατ. δολάρια, την ίδια στιγμή που οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τη συνολική διαφημιστική δαπάνη στο Διαδίκτυο στα 45,7 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές μάλιστα αντικρούουν το επιχείρημα ότι οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διπλασίασαν τα μεγέθη τους, υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες κινούνται με τους γρήγορους ρυθμούς που επιτρέπει η παγκοσμιοποίηση του Internet, με αποτέλεσμα οι ρυθμοί ανάπτυξής τους να ωριμάζουν αντίστοιχα πολύ γρήγορα.

* Αναδημοσίευση από το 594ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 7-11 Αυγούστου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v