Η "σκούπα" Obama για την τραπεζική εποπτεία

Ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε την πολύ-αναμενόμενη μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας, με διεύρυνση εξουσιών της Fed, οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και περιορισμό της μόχλευση.

Η σκούπα Obama για την τραπεζική εποπτεία
Ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε τις λεπτομέρειες της πολύ-αναμενόμενης μεταρρύθμισης της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών αγορών, το κύριο συμπέρασμα των οποίων είναι η διεύρυνση των εξουσιών της Fed, οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και ο περιορισμός της μόχλευσης στα πιστωτικά προϊόντα.

Οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι με μεγάλη βαρύτητα στο σύστημα θα εποπτεύονται πλέον από την Federal Reserve, ως Tier 1 εταιρίες holding. Στις προτάσεις ζητείται από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο ταμείο εγγυοδοσίας να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια.

Δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για το ποιες τράπεζες θεωρούνται «σημαντικές για το σύστημα,» καθώς φαίνεται ότι αυτή την απόφαση η κυβέρνηση την αφήνει για το νομοθετικό σώμα του Καπιτωλίου.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, πρόκειται για τις πιο δραστικές αλλαγές στην εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου, μετά το Μεγάλο Κραχ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι "οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η αγορά είναι μία από τις κινητήριες μηχανές της οικονομίας μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφεθεί ανεξέλεγκτη".

Η σημαντικότερη παράμετρος των μεταρρυθμίσεων, είναι οι διευρυμένες εξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας, που αναλαμβάνει την επόπτευση των αγορών και των οίκων που έχουν βαρύτητα στο σύστημα.

Επιγραμματικά, οι βασικές προτάσεις του Β. Obama, που οπωσδήποτε θα συζητηθούν και πιθανόν να μεταβληθούν στο νομοθετικό σώμα, αφορούν στα εξής:

-Νέες εξουσίες στην Fed για την επόπτευση των μεγάλων τραπεζών

-Οι μεγάλοι οίκοι υποχρεώνονται σε αύξηση των επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας

-Δημιουργία εποπτικού συμβουλίου που θα συντονίζει την κυκλοφορία των οικονομικών ειδήσεων και δεδομένων

- Εξουσία στο Ταμείο Εγγυοδοσίας για ρευστοποίηση μεγάλων οίκων με βαρύτητα στο σύστημα

- Δημιουργία νέας υπηρεσία προστασίας των καταναλωτικών χρηματοπιστωτικών προϊόντων, που θα έχει την δυνατότητα να θέτει στάνταρ

- Κατάργηση του Γραφείου Εποπτείας Αποταμίευσης

-Οι σύμβουλοι hedge funds θα υποχρεούνται να υπάγονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

- Οι εκδότες δανείων θα υποχρεούνται να διατηρούν κάποιο οικονομικό μερίδιο στις πιστώσεις τους.

-- Οι αντιδράσεις

Η αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ, από την κυβέρνηση Obama, είναι απόλυτα φυσιολογικό να προκαλέσει αντιδράσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές.

Οι πρώτοι που σαφώς δεν αισθάνονται καθόλου ικανοποιημένοι είναι όσοι δραστηριοποιούνται στις αγορές Over-The-Counter (OTC) παραγώγων καθώς και οι διαχειριστές των hedge funds τους οποίους η κυβέρνηση θέτει σε «στενωπό παρακολούθησης».

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση του MarketWatch, κάποιοι «παρατηρητές» των εποπτικών αρχών, υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση είναι αρνητική για τράπεζες και χρηματοοικονομικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τον κ. Jaret Seiberg, αναλυτή της Concept Capital, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις απαιτήσεις για την κεφαλαιουχική επάρκεια και ρευστότητα των τραπεζών θα πλήξει την κερδοφορία τους.

Στον αντίποδα σε report του το Brookings Institute θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι και τόσο «επιθετικές». Σύμφωνα με το κορυφαίο αμερικανικό think tank «ο φόβος πολιτικών συγκρούσεων ανάγκασε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε περισσότερο γενναίες αλλά ταυτόχρονα απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Κατά τον κ. Douglas Elliott του Brookings, η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε «συγχωνεύσεις» εποπτικών αρχών, προκειμένου ο έλεγχος τραπεζών και αγοράς να «περάσει σε λιγότερα «χέρια» και άρα να γίνει περισσότερο ευέλικτος και αποτελεσματικός».

Αντίθετη στην μεταρρυθμίσεις είναι και η American Banking Association, θεωρώντας ότι η «περικοπή» των αρμοδιοτήτων του Office of Thrift αποτελεί μία ιδιαίτερα αποτυχημένη και πιθανώς καταστροφική απόφαση.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο κ. Obama διαθέτει την στήριξη του κόμματός του στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στα υπόλοιπα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, γεγονός που τον καθιστά περισσότερο ήρεμο σε ό,τι αφορά το «πέρασμα» των μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v