Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M. Feldstein: Η οικονομική ανάκαμψη θα αργήσει

Παρόλες τις εκτιμήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες κάνουν λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας από τον Αύγουστο του 2009, για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα επιμείνουν μειωμένη ζήτηση και αυξημένη ανεργία, εκτίμησε ο Martin Feldstein.

M. Feldstein: Η οικονομική ανάκαμψη θα αργήσει
Παρόλες τις εκτιμήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες κάνουν λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας από τον Αύγουστο του 2009, για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα επιμείνουν η μειωμένη ζήτηση και η αυξημένη ανεργία. Αυτή την εκτίμηση διατύπωσε ο Martin Feldstein, μέλος της Επιτροπής Σοφών του Προέδρου Ομπάμα για την Ανάκαμψη της Οικονομίας, μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν τα Συνέδρια του Economist, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Feldstein, οι ενθαρρυντικές στατιστικές δεν θα πρέπει να θεωρούνται ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης. Στην Ευρώπη, όπως είπε, τα δεδομένα εμφανίζονται χειρότερα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Για την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι μία από τις χώρες της Ευρωζώνης που «υποφέρουν» από το ακριβό ευρώ, ως λιγότερο ανταγωνιστικές.

Αναφερόμενος στο «πακέτο» μέτρων της κυβέρνησης Ομπάμα, ανέφερε ότι αυτό θα αποφέρει αύξηση της τάξης του 1,5% στο αμερικανικό ΑΕΠ. Ο ίδιος αξίωσε τη λήψη επιπλέον μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με την προοπτική έγκρισής τους από το Κογκρέσο.

Ο ίδιος επισήμανε τα βασικά προβλήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η αμερικανική οικονομία, μιλώντας για μείωση της ζήτησης και δυσλειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη μείωση της τάξης του 19% τον τελευταίο χρόνο στις τιμές των σπιτιών στις ΗΠΑ, τονίζοντας – σε σχέση με τη δανειοδότηση των καταναλωτών από τις τράπεζες - ότι τα σπίτια έχουν σήμερα μικρότερη αξία. Ο Καθηγητής Feldstein πρόσθεσε ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης Ομπάμα είναι να βοηθήσει τους πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θέλει να δείξει ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σε «φόρμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Feldstein, για να αντιτάξει ότι ο τραπεζικός κλάδος πάσχει από έλλειψη αυτοπεποίθησης, σημειώνοντας ότι δεν είναι γνωστή η πραγματική αξία των τραπεζικών προϊόντων. Επίσης, χαρακτήρισε εν δυνάμει σοβαρό πρόβλημα τον πληθωρισμό.

Ως προς την ευρύτερη διεθνή σκηνή, χαρακτήρισε την Κίνα «φωτεινό σημείο» της παγκόσμιας κρίσης, λέγοντας ότι η χώρα αντιμετώπισε την πτώση των εξαγωγών της, αυξάνοντας την εσωτερική ζήτηση. Θα βγει πρώτη από τη δίνη της κρίσης, εκτίμησε ο κ.Feldstein, προβλέποντας αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 8% τον επόμενο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v