Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νταβός: Δεν αποδίδουν τα προγράμματα στήριξης

Η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει τραυματική επιβράδυνση και «ταλαιπωρία» στην ανάκαμψη και δεν θα βρει βοήθεια στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας, προειδοποιούν κορυφαίοι παράγοντες του World Economic Forum στο Νταβός.

Νταβός: Δεν αποδίδουν τα προγράμματα στήριξης
Η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει τραυματική επιβράδυνση και «ταλαιπωρία» στην ανάκαμψη και δεν θα την βοηθήσουν τα επιθετικά προγράμματα οικονομικής βοήθειας, προειδοποιούν κορυφαίοι οικονομολόγοι από το World Economic Forum στο Νταβός.

Για πρώτη φορά μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο, το διεθνές ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2009 και θα εμφανίζει ανάπτυξη μόνον 2,5% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, προβλέπει ο Stephen Roach, οικονομολόγος και επικεφαλής της Morgan Stanley Asia. Το ποσοστό είναι το μισό από την ανάπτυξη που εμφάνιζε ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, κατά τον Heizo Takenaka, διευθυντή του Global Security Research Institute στο Πανεπιστήμιο Keio της Ιαπωνίας, το σενάριο αυτό είναι «αισιόδοξο.»

Ο κ. Roach, που πολλές φορές στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει τους παριστάμενους στο Νταβός για τον κίνδυνο κάθετης διολίσθησης εξαιτίας των παγκόσμιων ανισορροπιών, δεν χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση ως «κραχ» (depression) αλλά τόνισε ότι αποτελεί μια «παγκόσμια ύφεση (recession) που παρόμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί.»

«Δεν γίνεται ταχεία επιδιόρθωση,» δήλωσε.

Η συνάντηση των κορυφαίων διοικητών επιχειρήσεων, οικονομολόγων, πολιτικών και άλλων παραγόντων στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός πραγματοποιείται σε μια περίοδο παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης3 και οικονομικής επιβράδυνσης. Η μεγάλη κλίμακα της οικονομικής αποδυνάμωσης καταδεικνύει ότι «κανένας δεν είναι δυνατόν να ξεφύγει», όπως δήλωσε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Justin Yifu Lin.

Αρκετοί παρατηρητές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό της προσπάθειες των κυβερνήσεων του πλανήτη να προσφέρουν μαζικά μέτρα δημοσιονομικής στήριξης σε μια προσπάθεια να «πάρουν μπρος» οι οικονομίες. Τονίζουν ότι δεν υπάρχει ένα κατάλλληλο, πολυμερές σύστημα που θα δώσει στις χώρες την δυνατότητα να στήσουν ένα αποδοτικό, συντονισμένο πρόγραμμα στήριξης.

Ειδικότερα για την αμερικανική οικονομία, ο κ. Roach δήλωσε ότι φοβάται πως τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν αναγγελθεί θα έχουν μικρή επίδραση στην ανάπτυξη, δεδομένου ότι η επιβράδυνση οφείλεται στο μαζικό «μάζεμα» των υπερχρεωμένων καταναλωτών.

Η μόνη λύση, τόνισε ο διακεκριμένος οικονομολόγος, είναι οι χώρες με ογκώδη ελλείμματα, όπως οι ΗΠΑ, να μειώσουν την κατανάλωση και οι χώρες με ογκώδη πλεονάσματα, όπως η Κίνα, να αυξήσουν την κατανάλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v