Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποψίες για «άτυπη συμφωνία» G7 στο δολάριο

Οι traders συναλλάγματος υποπτεύονται πλέον ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην πρόσφατη σύνοδο της G7 άσκησαν παρασκηνιακές πιέσεις σε BRIC και SWFs να στηρίξουν το δολάριο.

Υποψίες για «άτυπη συμφωνία» G7 στο δολάριο
Οι traders των αγορών συναλλάγματος υποπτεύονται πλέον ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη σύνοδο της G7 τον περασμένο μήνα άσκησαν πιέσεις στην BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και σε SWFs (κρατικά επενδυτικά ταμεία) για να στηρίξουν το δολάριο.

Η ανάκαμψη 2% με 5% του αμερικανικού νομίσματος από τα καίρια χαμηλά του περασμένου μήνα, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ανώνυμες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων στους «Financial Times», έχουν αυξήσει τις υποψίες ότι η ομάδα των πλέον βιομηχανοποιημένων κρατών του πλανήτη προχώρησε σε ορισμένες «παρασκηνιακές» συνομιλίες, πέρα από το επίσημο ανακοινωθέν της συνόδου.

«Οι φραστικές παρεμβάσεις δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την αγορά», δηλώνει ο κ. Greg Anderson, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της ABN AMRO στο πρακτορείο Market Watch. Αλλά οι πιέσεις σε ορισμένους μεγάλους κατόχους αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος ίσως κατάφεραν εκείνο που δεν κατάφερε το επίσημο ανακοινωθέν, όπου σηκώθηκε η «κόκκινη σημαία» για τις τελευταίες συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Ο αναλυτής υποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ίσως πίεσαν τις Κεντρικές Τράπεζες των κρατών της BRIC και τα sovereign-wealth funds να σταματήσουν προσωρινά να μετατρέπουν το 20% με 40% των πρόσφατα αποκτηθέντων ενεργητικών δολαρίου τους σε ευρώ. Και αυτές οι πιέσεις συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του δολαρίου, τονίζει.

Οι αναλυτές σε γενικές γραμμές αποδίδουν την ανάκαμψη του δολαρίου στις ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή οικονομία υποφέρει, που θα ενθαρρύνουν την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, καθώς και στη δήλωση της Federal Reserve στα τέλη Απριλίου, όταν σηματοδότησε ότι θα σταματήσει να μειώνει τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v