Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Μόνο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τα πλεονάσματα

Έριξε το γάντι σε Κ. Μητσοτάκη για τη νέα διαπραγμάτευση στα πλεονάσματα: «Να συμφωνήσουμε πρώτα πού θα διατεθούν οι πόροι». Πιάστηκαν οι στόχοι διότι «εμείς δεν έχουμε μαύρα ταμεία». Ερχεται η προστασία α' κατοικίας και ρυθμίσεις για χρέη σε Ταμεία-Εφορία.

Τσίπρας: Μόνο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τα πλεονάσματα

Μέσα από την πρόκληση-πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την από κοινού επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας «πέρασε» το κεντρικό πολιτικό δίλημμα στην πορεία προς τις ευρωπαϊκές και εθνικές κάλπες: τι εκπροσωπούμε εμείς και τι η ΝΔ, ποια πλευρά καλείται να ακολουθήσει ο κάθε πολίτης.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας σήκωσε το γάντι που είχε πετάξει προ ημερών ο αρχηγός της ΝΔ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά, ταυτόχρονα, του πέταξε και το δικό του: να διαπραγματευθούμε από κοινού με τους εταίρους μειωμένα πλεονάσματα αλλά να συμφωνήσουμε πρώτα που πρέπει να διατεθούν οι πόροι οι οποίοι θα εξοικονομηθούν.

“Να διατεθούν στη δημόσια υγεία; Στα ασφαλιστικά ταμεία για την αύξηση των συντάξεων; Σε πολιτικές για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;”, είπε. Για να εμφανίσει ως βέβαιη την αρνητική απάντηση του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως τόνισε έχει πρόγραμμα στον αντίποδα των παραπάνω.

“Στο μόνο που θα συμφωνήσει είναι να βρεθούν πόροι για τις μαύρες τρύπες που θα δημιουργήσει το ασφαλιστικό Πινοσέτ και η φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, τα δωράκια στην επιχειρηματική ελίτ. Αν είναι έτσι ας μας λείπει αυτό το βύσσινο. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε οφέλη για τους πολλούς. Αν υπάρξει μια κυβέρνηση που με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα θα διαπραγματευτεί κάτι για τα πλεονάσματα αυτή μπορεί να είναι μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», η επισήμανση.

Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% αλλά το μάξιμουμ που πέτυχε το 2014 ήταν να “πιάσει” 0,2% παρά τα σκληρά μέτρα που είχε επιβάλλει (“ένα κάρο εισφορές και φόρους, δικής τους εμπνεύσεως είναι ο ΕΝΦΙΑ”).

“Πιο σκληρό το Μνημόνιο Μητσοτάκη”

Παρουσιάζοντας το κεντρικό δίλημμα που αναφέραμε, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει επεξεργαστεί “μνημόνιο ελληνικής εμπνεύσεως πιο σκληρό από τα ξένα”, επικαλούμενος βασικές δεσμεύσεις του.

Όπως, το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης τύπου Πινοσέτ (“μόνοι τους επικαλέσθηκαν τον Πινοσέτ”), τις απολύσεις στο Δημόσιο, την ακύρωση της συμφωνίας που πετύχαμε με τους θεσμούς για αναλογία “μία πρόσληψη στο Δημόσιο για κάθε μία αποχώρηση από αυτό” (“το είπε στη ΔΕΘ ότι θέλει να επαναφέρει την αναλογία ένα προς πέντε”), τη διαφωνία του με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τη διαφωνία του με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την δυσφορία του με την μη μείωση των συντάξεων (“δεν πέταξε από την χαρά του όταν το καταφέραμε”), την θέση του για μείωση του αφορολόγητου.

“Ο κ.Μητσοτάκης κρύβει επιμελώς ότι το μνημόνιο κοινωνικής διάλυσης δεν θα φέρει ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία. Θα φέρει δημοσιονομική εκτροπή και δημόσια ελλείμματα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Καλώντας την κοινωνία “να διαλέξει πλευρά”, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ “έχουμε δύο ανταγωνιστικά και απολύτως αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια”.

Έκλεισε ένας κύκλος

Επιχειρώντας έναν μίνι απολογισμό του τι πέτυχε (στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο) η κυβέρνηση, εστίασε στα ακόλουθα:

- Η έξοδος από το μνημόνιο αποτέλεσε την αρχή μιας νέας εποχής.

Μαζί με τα μνημόνια έκλεισε ο κύκλος της Ελλάδας της οικονομικής κατάρρευσης και της κοινωνικής λεηλασίας. Αυτό που έχει αξία είναι ότι η έξοδος αυτή δεν ήταν απλά η ημερομηνία της ημερομηνίας λήξης ενός προγράμματος αλλά μια διαρκή μάχη για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τις λιγότερες πληγές για το κοινωνικό σώμα. «Το μεγάλο επίτευγμα ήταν ότι το πρόγραμμα τελείωσε με την κοινωνία όρθια», τόνισε.

- Έκανε λόγο για σκληρές μάχες, με σχέδιο και ιεραρχήσεις και υποστήριξε ότι αποδείχθηκε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για έξοδο από την κρίση, πέραν αυτού της απόλυτης κοινωνικής λεηλασίας που γνωρίσαμε το 2010-15.

Όπως είπε:

* Η κυβέρνηση εργάστηκε αποφασιστικά γιατί δεν αρνήθηκε την ιστορική ευθύνη. «Δεν προχωρήσαμε το καλοκαίρι του 2015 σε συμβιβασμό με στόχο να προσχωρήσουμε στο αντίπαλο πολιτικό σχέδιο που εκφράζουν οι ελίτ για να γίνουμε «αναλώσιμο πολιτικό προσωπικό». Οι επιλογές έγιναν με στόχο το τέλος των προγραμμάτων και σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι.

* Εργάστηκε αποτελεσματικά, γιατί με το 1/10 της δημοσιονομικής προσαρμογής που έγινε έως το 2015 καταφέραμε αυτό που δεν πέτυχαν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις, να πιάσουμε και να υπερβούμε δημοσιονομικούς στόχους και να δώσουμε ανάκαμψη στην οικονομία. Παράλληλα, τόνισε ότι προστατεύτηκε η κοινωνική πλειοψηφία, αναφέροντας ως παραδείγματα το εισόδημα αλληλεγγύης, την πρόσβαση 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, την διανομή του υπερπλεονάσματος στους πιο αδύναμους, τη μάχη κατά της αδήλωτης απασχόλησης και την προστασία της α’ κατοικίας.

* Εργάστηκε έντιμα. Οσο και αν ψάξει κανείς δεν θα βρει μαύρα ταμεία, παράνομο πλουτισμό στελεχών και ταυτίσεις με συμφέροντα. «Φυσικά δεν θα βρει πουθενά καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο, πάνω από τους νόμους και τους κανόνες του κράτους δικαίου. Δεν ήταν έτσι. Επί των ημερών μας η Δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας. Όλα είναι στο φως, από τα δάνεια των κομμάτων έως το πάρτι στην υγεία».

Όπως είπε «κάθε σκελετός που έκρυβε στο ντουλάπι ο παλιός δικομματισμός βγαίνει στο φως».

Η επόμενη ημέρα

Αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, τόνισε:

“Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης έλεγαν ότι υπήρχε αμφιβολία αν θα εφαρμοστούν, αλλά αυτό έγινε. Ακυρώθηκαν οι περικοπές στις συντάξεις, επανήλθαν σε ισχύ οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11%, καταργήθηκε η διάταξη για τον υποκατάστατο μισθό, νομοθετήθηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, υλοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες, νομοθετήθηκε η επιδότηση ενοικίου και επιταχύνεται η πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών”.

Τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας η οποία θα δώσει σε 250.000 οφειλέτες ισχυρά κίνητρα για να αρχίσουν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους «αντίθετα με τις Κασσάνδρες που έβλεπαν πλειστηριασμούς και λεηλασίας».

Παράλληλα υποστήριξε ότι θα προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για τις ρυθμίσεις οφειλών τόσο προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία «χωρίς αυτό να διαταράσσει την κουλτούρα των πληρωμών και αυξάνοντας τα έσοδα στα δημόσια ταμεία».

“Τα παραπάνω είναι τα δικά μας παράσημα και συγκροτούν την απάντηση στο ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στα όσα γίνονταν έως το 2015”, τόνισε και πρόσθεσε:

«Μπορείς να έχεις συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς να ανακόπτεις την αναπτυξιακή πορεία, μπορείς να έχεις αύξηση στον κατώτατο μισθό χωρίς να έχεις αποκλιμάκωση της ανεργίας, όπως φάνηκε από το ρεκόρ προσλήψεων τον Φεβρουάριο». 

Υπενθύμισε δε, ότι την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού η χώρα βγήκε στις αγορές χωρίς πρόβλημα και ότι προωθείται σχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας, αλλά ταυτόχρονα η χώρα αναβαθμίστηκε κατά δυο μονάδες από τον οίκο Moody’s.

Δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια

«Υπάρχει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τους πολλούς, το οποίο είναι σχέδιο ρεαλιστικό που ήδη εφαρμόζεται και από την άλλη το σχέδιο συντήρησης και οπισθοδρόμησης της ΝΔ που είναι κατά παραγγελία των ελίτ».

Κάποια στιγμή σε αυτό τον τόπο πρέπει να εξηγήσουμε γιατί υπήρχαν τα τεράστια ελλείμματα. «Εγιναν προς χάρη μιας ολιγαρχίας που έρχεται σήμερα και ζητά εκδίκηση γιατί τέσσερα χρόνια έμεινε έξω από το μεγάλο φαγοπότι».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ΝΔ «έχει πρόγραμμα» και πρέπει να το αναλύσουμε και να το αποδομήσουμε. Το πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει «δεν μπορεί να υλοποιηθεί έξω από μνημόνιο», εκτίμησε και εξήγησε ότι γι’ αυτό το λόγο μιλά για «τέταρτο μνημόνιο».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ΝΔ έχει έτοιμο «ασφαλιστικό Πινοσέτ», όπως οι ίδιοι αποκάλυψαν, γιατί έχει την «εμμονή της ιδιωτικής ασφάλισης», παρότι διεθνώς αυτά τα συστήματα κατέρρευσαν. Εχουν στόχο απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς δηλώνουν ότι θα καταργήσουν θέσεις εργασίας που διατέθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και να επιστρέψουμε στον κανόνα «μιας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις». Είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, εκτίμησε.

«Αυτά είναι ένα σκληρό μνημόνιο που ο κος Μητσοτάκης δεν κρύβει. Αυτό που κρύβει είναι ότι δεν θα φέρει ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο ταμείο αλλά θα φέρει νέα ελλείμματα». Παράλληλα εκτίμησε ότι η μείωση φόρων που εξαγγέλλει η ΝΔ δεν θα είναι για τους πολλούς αλλά για τους λίγους και πιθανά για τις επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v