«Στις 26 Μαΐου θα έχουμε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια ημέρα». Με αυτή τη φράση, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να στείλει άλλο ένα μήνυμα για την εξάντληση της τετραετίας.
Νωρίτερα είχε παροτρύνει τα στελέχη του κόμματός του να μην αποπροσανατολίζονται από τη διάχυτη εκλογολογία και να μη χάνουν χρόνο με σενάρια αλλά να τον διαθέσουν «μέχρι τέλους» στην παραγωγή έργου.
Πληροφορίες από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι δημοσκοπήσεις που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στο επιτελείο ενισχύουν την άποψη ότι «η κυβέρνηση χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο», ώστε:
* Πρώτον, να περάσουν στη ζωή τα θετικά μέτρα που εφαρμόζονται ή δρομολογούνται.
* Δεύτερον, να αποδώσει η προσπάθεια συνεργασίας του προοδευτικού χώρου με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα εκφρασθεί και εκλογικά. Τα ανοίγματα τόσο στον «παπανδρεϊκό» χώρο (δια των Μωραΐτη-Τόλκα) όσο και στον ανανεωτικό-εκσυγχρονιστικό (δια της «Γέφυρας») πυροδότησαν ήδη συζητήσεις, ενώ θα υπάρξει συνέχεια στην πορεία προς τις (ευρωπαϊκές, σε πρώτη φάση) κάλπες.
Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε και προσωπικά χθες το κάλεσμα στις δυνάμεις του χώρου, ενώ ερωτηθείς για το εάν το προσκλητήριο έχει αποδέκτες τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, απάντησε: «Η πρόταση είναι ειλικρινής, απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών».
Σχετικό κείμενο αναμένεται να εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την Κυριακή.
Δημοσκοπικές προσθαφαιρέσεις
Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, η διαφορά με τη ΝΔ, λένε, βρίσκεται «στις περίπου τέσσερις μονάδες», οι οποίες όμως προκύπτουν από μετακινήσεις «προς και από τον ΣΥΡΙΖΑ» τους τελευταίους μήνες -με την ελπίδα να είναι πρόσκαιρο… το «από». Κι αυτό διότι το κυβερνών κόμμα έχασε μεν κάποιες δυνάμεις εξαιτίας του Μακεδονικού (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα), ωστόσο κέρδισε άλλες από τα «πακέτα» των θετικών μέτρων και το «μάγκωμα» που προκαλεί στους οικονομικά αδύναμους το κυβερνητικό αφήγημα της ΝΔ.
Το ενθαρρυντικό στοιχείο (για το Μαξίμου) είναι ότι «τα δύσκολα πέρασαν», καθώς δεν υπάρχουν στον ορίζοντα αρνητικές ή ριψοκίνδυνες αποφάσεις τύπου Πρεσπών.
Focus στη Βόρεια Ελλάδα
Η προσοχή, συνεπώς, πρέπει να επικεντρωθεί στην παραγωγή έργου (στα πεδία ανάπτυξης-οικονομίας, πρωτίστως), στις κοινωνικές πολιτικές και στην ανάδειξη των διλημμάτων, προκειμένου να συγκρίνουν οι πολίτες τη σταδιακή μεταμνημονιακή βελτίωση στα μείζονα, με «τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα» που κρύβεται πίσω από τις δεσμεύσεις της ΝΔ.
Για ευνόητους λόγους, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη Βόρεια Ελλάδα: από τη μία, λένε, πρέπει να υπάρξει ψύχραιμη ανάλυση της Συμφωνίας των Πρεσπών «μακριά πια από τις ακρότητες των ‘μακεδονομάχων’» και, από την άλλη, να μπουν σε τροχιά τα πρώτα οικονομικά-αναπτυξιακά οφέλη που συνεπάγεται η επίλυση του 27ετούς προβλήματος.
Κατά τις πληροφορίες, αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν για κοινοτική χρηματοδότηση δράσεων και έργων που θα «τρέξουν» μαζί η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, τα οποία «δεν θα περιορισθούν στο πεδίο του τουρισμού».
Ήχησαν δικαστικά νταούλια
Από την άλλη, οι κινήσεις και οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι μπαίνουν σε τροχιά οι δικαστικές εξελίξεις που αφορούν τις γνωστές υποθέσεις σκανδάλων: δάνεια κομμάτων, ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis.
Ήδη χθες οι εισαγγελείς διαφθοράς απήγγειλαν βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος πέντε πρώην επιτελικών στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις 74 παράνομες προσλήψεις, οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η δικογραφία εις βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας (επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) Μάριου Σαλμά για την υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων.
Αναφορικά με τη Novartis, προκάλεσε έκπληξη... ακόμα και στο Μαξίμου η νέα τακτική του Άδωνι Γεωργιάδη: προειδοποίησε δημοσίως τους αρμόδιους εισαγγελείς ότι θα τους ασκήσει μήνυση για κατάχρηση εξουσίας, εάν τον κατηγορήσουν για παθητική δωροδοκία, παρότι το εν λόγω αδίκημα «ανήκει στα υπουργικά λεγόμενα αδικήματα και έχει παραγραφεί».
Η έκπληξη, εν προκειμένω, αφορά αφενός τη δημόσια παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και, αφετέρου, την επιλογή του επιχειρήματος περί παραγραφής του (τυχόν) αδικήματος.
«Ρουκέτα» με καταδίκη για παιδεραστία
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η Δικαιοσύνη έριξε... ρουκέτα στην Πειραιώς χθες, καθώς ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και συνεργάτης (μέχρι που του αποδόθηκαν κατηγορίες) του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκος Γεωργιάδης, καταδικάσθηκε πρωτόδικα για παιδεραστία.
Το Μαξίμου δεν άφησε ασχολίαστη την εξέλιξη, τονίζοντας ότι η υπόθεση «θα ήταν ειδεχθές έγκλημα χωρίς πολιτική διάσταση (παρά το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει διατελέσει βουλευτής της ΝΔ, στενός σύμβουλος και συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «μεγάλο όπλο και εργαλείο» του αρχηγού της ΝΔ), αν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν της προσέδιδαν πολιτικό χαρακτήρα».
Προς επίρρωση, στην ανακοίνωση του Μαξίμου επισημαίνεται ότι «η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, ενώ ο κ. Κυρανάκης και άλλοι αξιωματούχοι της ΝΔ παραβρίσκονταν στο ακροατήριο σε όλη τη διάρκεια της δίκης».
Για να καταλήξει: «Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ορρωδεί προ ουδενός όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τους "φίλους" του. Η καταδίκη του κ. Γεωργιάδη έδειξε την αριστεία του κ. Μητσοτάκη σε όλο το μεγαλείο της».
Αργά το βράδυ, ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε (μέσω της ΕΡΤ) για «σκευωρία».