Ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου τις φήμες περί επίσπευσης του κυβερνητικού ανασχηματισμού που έχει στο μυαλό του για το προσεχές διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά και τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις από τις πυρκαγιές στην Αττική. Ανέκαθεν βέβαια κανείς ανασχηματισμός -όπως και οι εκλογές- δεν προαναγγέλλεται, ωστόσο η παραπομπή από συνεργάτες του πρωθυπουργού στην ομιλία του το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, εκ των πραγμάτων συντηρεί το σενάριο αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος.
«Δεν έχουμε σκοπό να δραπετεύσουμε. Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «από πολιτική άποψη έχει σημασία, πέρα κι έξω από τις εμφανείς προσπάθειες εκμετάλλευσης της τραγωδίας, όχι γενικά και αόριστα η αυτοκριτική. Αλλά μια έμπρακτη έκφραση αυτοκριτικής».
Δεν είναι λίγοι, ακόμα και εντός των δύο κυβερνητικών εταίρων, αυτοί που ερμήνευσαν τις παραπάνω φράσεις του κ. Τσίπρα, σε συνδυασμό και με την ανάληψη από τον ίδιο ακέραιας της πολιτικής ευθύνης για την τραγωδία, ως ένα μήνυμα τόσο προς τους υπουργούς του όσο και προς την κοινωνία ότι αμέσως μετά την αποκατάσταση της τάξης -στο μέτρο του δυνατού- θα γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές για την επαναφορά στην κανονικότητα. Κατά τα φαινόμενα, θα πρόκειται (εφόσον επαληθευθεί το εν λόγω σενάριο) για τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό, που θα έχει έντονη προεκλογική υφή, αφού με αυτό το επιθυμητό -κατά τον ίδιο- «μάχιμο» σχήμα ο Αλέξης Τσίπρας θα πορευτεί προς τις εθνικές κάλπες.
Καθόλου εύκολο έργο
Και αυτό με φόντο την έξοδο από τα μνημόνια, η προετοιμασία για την οποία, μέχρι την περασμένη Δευτέρα (όταν ξέσπασε η φονική πυρκαγιά), βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας του Μεγάρου Μαξίμου. Ωστόσο από εκείνη τη στιγμή και μετά το κυβερνητικό επιτελείο είδε όλον τον σχεδιασμό του να ανατρέπεται. Είχε πλέον να αντιμετωπίσει «ίσως την πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής μας θητείας», όπως χαρακτηριστικά την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και η διέξοδος από αυτήν αναμφίβολα δεν είναι καθόλου εύκολο έργο.
Με τα νέα δεδομένα, η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής της κυβέρνησης, όπως αναγνωρίζει άλλωστε και το περιβάλλον του κ. Τσίπρα, είναι δεδομένη, καθώς βασικό μέλημα και πρώτη προτεραιότητα είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση της επόμενης μέρας μετά τις πυρκαγιές. «Ό,τι και αν είχαμε σκεφθεί όσον αφορά τις επόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις μας, θα πρέπει να τεθεί και πάλι στο τραπέζι. Αυτό που προέχει είναι η άμεση υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τους πληγέντες και του εθνικού σχεδίου με τη συμμετοχή όλων που θα αντιμετωπίσει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών στη χώρα μας», αναφέρει συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Αναφορικά με τον τρόπο που θα γιορτάσει η κυβέρνηση την είσοδο στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, απόφαση συγκεκριμένη δεν έχει ληφθεί ακόμα, ωστόσο ήδη είχαν απορριφθεί οι περιπτώσεις των πανηγυρικών εκδηλώσεων στην Πνύκα και το Καστελόριζο. Οι τόνοι, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θα είναι χαμηλοί και δεν αποκλείεται τελικά ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω διαγγέλματος ή με κάποιον άλλο, αντίστοιχου ύφους, τρόπο.
Υπό το πρίσμα αυτό, και η προετοιμασία για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ πηγαίνει χρονικά πιο πίσω, αφού «αυτή τη στιγμή προέχουν άλλα». Στόχος, να φτάσει η κυβέρνηση σε εκείνη τη στιγμή όσο το δυνατόν πιο ομαλά και χωρίς άλλα δυσάρεστα και απρόσμενα συμβάντα.