Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας

«Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτε δεν θα μείνει χωρίς απαντήσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας

Tριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τα τραγικά γεγονότα με τις πυρκαγιές.

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες. Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Κι αυτό είναι αβάσταχτο για τον καθένα και τη καθεμιά. Πιο πολύ για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αλλά και για όσους από μας βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Για όσους κατανοούν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο από τη ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος. Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης. Γιατί μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία».

«Η Ελλάδα», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Τέτοιες ώρες, δεν υπάρχουν διαφορές. Θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε -ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς- τα πώς και τα γιατί.

Τώρα είναι ακόμη η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα. Αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Αγώνα για να νικήσουμε τη φωτιά. Αγώνα για να βρούμε τους αγνοούμενους Να μη θρηνήσουμε άλλες ζωές. Και να απαλύνουμε τον πόνο όσων έχουν πληγεί».

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση:«Θέλω να δεσμευτώ ότι: Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δεΝ θα μείνει χωρίς απαντήσεις.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να μου εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Η Ελλάδα περνά μια από τις δυσκολότερες στιγμές. Τους ευχαριστούμε που η σκέψη τους είναι δίπλα μας. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις, θα σταθούμε όρθιοι».

Μεσίστια κυματίζει η σημαία της Βουλής

Εν τω μεταξύ μεσίστια κυματίζει η σημαία της Βουλής, με εντολή του προέδρου Νίκου Βούτση, μετά την τραγωδία που έπληξε την Αττική, ενώ τη συμπαράστασή τους στους πληγέντες εκφράζει ο πολιτικός κόσμος.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη εθνική τραγωδία. Ο πόνος είναι μεγάλος. Οι εικόνες οικογενειών που έφυγαν από τη ζωή αγκαλιασμένες συγκλονίζουν τον καθέναν από εμάς. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων. Αυτή την ώρα όλοι μας πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Θέλω ακόμη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής, αλλά και τους εθελοντές που, αγνοώντας κάθε προσωπικό κίνδυνο, έσωσαν ανθρώπινες ζωές. Ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η διαπίστωση είναι θλιβερή: Το ελληνικό κράτος αδυνατεί διαχρονικά να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του. Σήμερα, όμως, δεν είναι η στιγμή για απόδοση ευθυνών. Την ώρα που η χώρα πενθεί, δεν έχει νόημα καμία αντιπαράθεση. Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη. Ας αναλογιστούμε μόνο σιωπηλά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και ότι πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα εύκολα λόγια στα δύσκολα έργα».

«Είναι σοκαριστικό να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές σε μια περιοχή μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, όπου πλέον ζουν μόνιμα χιλιάδες οικογένειες, φιλοξενούνται παιδιά στις κατασκηνώσεις, παραθερίζουν συμπολίτες μας. Στην Ανατολική και Δυτική Αττική, παρά το ότι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ζει μία δεύτερη Αθήνα, δεν υπάρχει δυστυχώς καμιά υποδομή, κανένα σχέδιο ουσιαστικής προστασίας της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Τούτες τις ώρες προέχει να σταματήσει η πύρινη καταστροφή, να υπάρξει άμεση, ολόπλευρη βοήθεια σε όλους όσοι έχουν πληγεί, στους τραυματίες, πάνω απ' όλα σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, σε όσους έχουν μείνει άστεγοι με κατεστραμμένες τις περιουσίες τους», προσθέτει ο κ. Κουτσούμπας, καταλήγοντας στη δήλωσή του: «Αυτά επείγουν να γίνουν σήμερα. Αμέσως μετά θα μιλήσουμε και για τις μεγάλες, εγκληματικές ευθύνες που θυσιάζουν τον άνθρωπο στον βωμό του κέρδους και της εξαπάτησης».

Θλίψη για την τραγωδία από τις φωτιές εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τη θλίψη της για την πολύνεκρη τραγωδία που μας έφεραν οι φωτιές και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων. Αυτή η ώρα είναι ώρα συμπαράστασης προς τους πληγέντες και όταν ολοκληρωθεί η αποτίμηση της καταστροφής, τότε θα μιλήσουμε για την ανοργανωσιά του κράτους, για την έλλειψη πυροσβεστικών αεροπλάνων και για τα σόου του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του, ανέφερε: «Για την Ελλάδα ξημέρωσε μια ημέρα πένθους. Μια μαύρη μέρα, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την Αττική. Η σκέψη μας είναι στις ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν, στους συγγενείς και τους φίλους που θρηνούν. Οι τραυματίες και όσοι έχασαν ή παλεύουν να σώσουν τα σπίτια τους, δίνουν ακόμη τη δική τους προσωπική μάχη, απέναντι στον πόνο και στην καταστροφή. Με τις πληγές ανοιχτές, δεν είναι ώρα για σενάρια συνωμοσιολογίας ή απόδοσης ευθυνών. Προέχει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση της εθνικής καταστροφής. Η ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών, της αστυνομίας, των εθελοντών και όλων των δυνάμεων που δίνουν την υπεράνθρωπη μάχη από χθες, ας γίνει παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για όλους».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε, σε σχέση με την πύρινη λαίλαπα και τις φρικτές συνέπειές της, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η πατρίδα μας περνάει μαύρες ώρες. Ανείπωτη η τραγωδία και η καταστροφή από μια πύρινη λαίλαπα, η οποία ήταν αναμενόμενη λόγω των προαναγγελθεισών εκτάκτων καιρικών συνθηκών. Βαθύτατη η οδύνη και η θλίψη μας και όλου του ελληνικού λαού για τα θύματα της τραγωδίας. Συγχαρητήρια στους πυροσβέστες, στους εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης, στους εθελοντές, στους διασώστες, στους κατοίκους, τους πολίτες και όλους όσοι/ες έδωσαν ηρωική μάχη με τις φλόγες για να σώσουν ζωές, σπίτια και περιουσίες. Η μάχη στα καμένα και η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται και καλούμαστε ενωμένοι όλοι και όλες, με κάθε δυνατό μέσο και με κάθε δυνατό τρόπο να συντονιστούμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να συνδράμουμε και να στηρίξουμε τον αγώνα για να σωθούν ζωές και να περιοριστούν οι καταστρεπτικές συνέπειες. Οι πολιτικές ευθύνες για την εθνική και ανθρωπιστική καταστροφή είναι πελώριες αλλά δεν είναι η ώρα να αποδοθούν. Είναι ολοφάνερο, όμως, ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον, αν δεν αποφασίσουμε για την παραδειγματική τιμωρία όσων διαχρονικά τη «διέλυσαν» και την επαναθεμελίωσή της πάνω σε βάσεις αρχών, αξιών, συνέπειας, εντιμότητας, ευθύνης, δημοκρατίας, εθνικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Ευχόμαστε να βοηθήσει ο Θεός ώστε να σταματήσει αυτή η τεράστια ανθρώπινη και οικολογική καταστροφή, που αναμφίβολα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, και να ενδυναμώσει τους συγγενείς των θυμάτων, τους τραυματίες και όλους τους πληγέντες», ανέφερε, μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Η δήλωση του οικουμενικού πατριάρχη έχει ως ακολούθως: «Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή τις δραματικές εξελίξεις στην περιοχή της Αττικής, εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών που καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες των κατοίκων και κατακαίουν τον ζωτικό δασικό της πλούτο. Οι προσευχές μας, αυτές τις δύσκολες ώρες, εντείνονται και ενώνονται με εκείνες του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, των μητροπολιτών των πληγεισών περιοχών και όλων όσοι συμπάσχουν. Ευχόμαστε να βοηθήσει ο Θεός ώστε να σταματήσει αυτή η τεράστια ανθρώπινη και οικολογική καταστροφή, που αναμφίβολα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, και να ενδυναμώσει τους συγγενείς των θυμάτων, τους τραυματίες και όλους τους πληγέντες. Παράλληλα, μετέχουμε στην αγωνία των επίσης δοκιμαζομένων από τις πυρκαγιές κατοίκων της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ελλάδος, εκφράζοντας τη βαθιά συμπάθεια και συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v