Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα για την κυβέρνηση, λόγω της «έκρηξης» Καμμένου, το Μαξίμου δέχθηκε ένα απρόσμενο δώρο από... τη ΝΔ: την έντονη ενόχληση που έδειξε στον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί εξαιτίας των θετικών μηνυμάτων που μετέφερε για την πορεία της χώρας, την έξοδό της από το μνημόνιο τον Αύγουστο και το ανοικτό ενδεχόμενο να μη μειωθούν οι συντάξεις το 2019.
Ειδικά ο τρόπος με τον οποίον αντέδρασε ο Κωστής Χατζηδάκης στη δήλωση του επιτρόπου ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου για τις συντάξεις το 2019 και, μάλιστα, ενώπιον του ιδίου στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άδραξε την ευκαιρία να καυτηριάσει αυτή τη στάση, όπως έκανε το Μαξίμου και αργότερα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι «πιο προσεκτικός», διότι «δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος» της χώρας από το μνημόνιο.
Ο Μοσκοβισί γύρισε την ατζέντα
Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν «τουλάχιστον καλοδεχούμενη» τη δήλωση Μοσκοβισί, επικαλούμενοι τρεις λόγους:
* Πρώτον, έγινε την ημέρα που… απασφάλισε ο Πάνος Καμμένος, προαναγγέλλοντας άρση της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, εάν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Είτε από σύμπτωση είτε συνειδητά, λένε, ο επίτροπος «γύρισε την ατζέντα» καταφέρνοντας το πρωτοφανές: η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίζει με δυσφορία το (ορατό, πλέον) ενδεχόμενο να μη μειωθούν συντάξεις, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που το δρομολογεί.
* Δεύτερον, ο κ. Μοσκοβισί είναι ο πρώτος αξιωματούχος από την πλευρά των θεσμών που επιβεβαιώνει αυτή την προσπάθεια, στερώντας από την αντιπολίτευση «το μοναδικό όπλο που της είχε απομείνει για να ζητάει εκλογές μετά τη συμφωνία στο Eurogroup». Στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ και τη… μέσω twitter «διαγραφή» του Γιάννη Ραγκούση, που θέτει ερωτήματα για την πορεία του Κινήματος.
* Tρίτον, η εξέλιξη αυτή λειτουργεί αποθαρρυντικά «σε όποιον ή όποιους βουλευτές των ΑΝΕΛ σκέφτονται ακόμα να αποστασιοποιηθούν», καθώς το μελλοντικό κατηγορητήριο εμπλουτίζεται ήδη: «Ρίξατε την κυβέρνηση πάνω που έδειχνε να κερδίζει τη μάχη των συντάξεων»...
Τα παραπάνω, συν η «νεοφιλελεύθερη ατζέντα Μητσοτάκη», θα κυριαρχήσουν στις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα αύριο στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη συμφωνία στο Eurogroup, που ζήτησε η ΝΔ.
«Πρόβλημα Καμμένος»
Παρά τη χθεσινή ανάσα που πρόσφερε ο κ. Μοσκοβισί, το «πρόβλημα Καμμένος» παραμένει. Ο ίδιος, σε μία προσπάθεια να διαλυθούν τα πυκνά σύννεφα και να μην παγιωθεί η εικόνα της πολιτικής αποσταθεροποίησης, μετέβαλε στάση στη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ παρείχε αφειδώς διαβεβαιώσεις (μέσω του ΑΝΤ1) ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι τέλους και ότι εμπιστεύεται απόλυτα τον Αλέξη Τσίπρα.
Κατά τις πληροφορίες, ο ίδιος συζήτησε όλα τα ενδεχόμενα και τις επόμενες κινήσεις του με τον κ. Τσίπρα προχθές το βράδυ, εμμένοντας ωστόσο στη θέση ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό.
Από το κόμμα του διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να εκδηλωθεί άλλη ανταρσία βουλευτή των ΑΝΕΛ (προσώρας, τουλάχιστον), ενώ υπήρξαν τουλάχιστον τρεις που διαβεβαίωσαν προσωπικά («και με δική τους πρωτοβουλία») τους επιτελείς του Μαξίμου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμβάλουν στην πτώση της κυβέρνησης.
Δείγμα γραφής θα δοθεί (και) αύριο στη Βουλή, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η (αξιωματική) αντιπολίτευση θα επιδιώξει να εμφανίσει αποσταθεροποιημένη την κυβέρνηση, η οποία θα απαντήσει «αναλόγως».