ΝΔ: Τα τρία σημεία - κλειδιά της χθεσινής συζήτησης

Πως αποτιμά το γαλάζιο επιτελείο τη μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα. «Η συμφωνία στις Πρέσπες θα φέρει τρεις υπογραφές», υποστηρίζει η Πειραιώς. Επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο τα θέματα της οικονομίας.

ΝΔ: Τα τρία σημεία - κλειδιά της χθεσινής συζήτησης

Αποφασισμένοι να μην «εγκαταλείψουν τη μάχη» για το Σκοπιανό, αλλά να συνεχίζουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους στηλιτεύοντας την συμφωνία που υπογράφεται σήμερα στις Πρέσπες, δηλώνουν στη ΝΔ.

Η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης, ως αναμενόταν, δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της Βουλής, ωστόσο ο αντίκτυπος της χθεσινής συζήτησης στην Πειραιώς ήταν θετικός. Εξ΄ ου και η ικανοποίηση στο γαλάζιο επιτελείο, αποτιμώντας τη διαδικασία, που συνοψίζεται σε τρία σημεία.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωνε αργά το βράδυ συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «αποκαλύφθηκε για ποιους λόγους το τελικό κείμενο της συμφωνίας είναι επικίνδυνο για τα συμφέροντα της χώρας, η κυβέρνηση βγήκε λαβωμένη από τη συζήτηση αφού η δύναμή της συρρικνώθηκε κατά έναν βουλευτή (τον Δημήτρη Καμμένο), ενώ αντίθετα η ΝΔ έδειξε για μία ακόμη φορά να είναι σαν ‘μία γροθιά’ ύστερα και από τις παρεμβάσεις των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά».

Με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αναφέρουν κομματικές πηγές, «θέσαμε τους πάντες προ των ευθυνών τους. Διότι όπως τονίσαμε, αν υπογραφεί στις Πρέσπες αυτή η συμφωνία, θα δημιουργήσει τετελεσμένα για τη χώρα μας που θα είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα στη συνέχεια.

Το εξηγήσαμε όσο πιο απλά γίνεται για να το καταλάβουν και οι πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα θέματα: αν ο κ. Τσίπρας υπογράψει με τον κ. Ζάεφ και τα Σκόπια προχωρήσουν σε δημοψήφισμα και στη συνέχεια σε αλλαγή του Συντάγματός τους, θα δημιουργήσουν έννομες συνέπειες που θα είναι προφανώς ανέφικτο να ανατρέψει είτε η παρούσα, είτε η επόμενη ελληνική Βουλή. Αν το έπραττε άλλωστε θα ήταν σαν να αξιώνει από τους Σκοπιανούς να ξαναλλάξουν το Σύνταγμά τους και το όνομά τους σε ΠΓΔΜ, γεγονός που θα εξέθετε ανεπανόρθωτα τη χώρα σε όλη τη διεθνή κοινότητα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Γι’ αυτό ακριβώς, συνεχίζουν, «υποστηρίζουμε ότι ειδικώς ο κ. Καμμένος ψεύδεται και επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπλανήσει τους πολίτες όταν υποστηρίζει ότι τάχα δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία όταν έρθει στη βουλή. Διότι απλούστατα ήδη σήμερα με την επιλογή του να στηρίξει τον κ. Τσίπρα δημιουργεί τετελεσμένα για τη χώρα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «απύθμενη υποκρισία του υπουργού Άμυνας, που αποφάσισε να συναινέσει πλήρως στην υπογραφή της συμφωνίας από τον κ. Τσίπρα με το πρόσχημα ότι αυτή θα απορριφθεί είτε από τους Σκοπιανούς  είτε από κάποιους άλλους πρόθυμους στη θέση του ίδιου και του κόμματός του στο μέλλον. Ο ίδιος ωστόσο δεν λέει ποιοι θα είναι αυτοί οι πρόθυμοι που θα ψηφίσουν στη θέση του και κυρίως τι θα γίνει αν δεν βρεθούν για να επικυρώσουν τη συμφωνία. Επί της ουσίας, η συμφωνία στις Πρέσπες θα φέρει τρεις υπογραφές: Ζάεφ, Τσίπρα και Καμμένου», υπογραμμίζει η Πειραιώς.

«Δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές»

Εκτός του Σκοπιανού, πάντως, η ΝΔ δεν θα σταματήσει την κριτική της και για τα θέματα της οικονομίας, με αποκορύφωμα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι συνέπειες αυτού, όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «προφανώς δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές από τους πολίτες, ενώ επισκιάστηκαν και από τις ραγδαίες εξελίξεις με τη συμφωνία για τα Σκόπια».

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η ΝΔ θα σταματήσει να επικρίνει την κυβέρνηση για το «νέο αχρείαστο μνημόνιο» που ψήφισε και ουσιαστικά αποτελεί «ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας χωρίς χρηματοδότηση». Τα γαλάζια επιχειρήματα θα εστιάσουν στη «δήθεν καθαρή έξοδο στις αγορές που επικαλείται ο πρωθυπουργός», στα νέα μέτρα για τέσσερα χρόνια μετά το 2018, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, στην «υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας της χώρας για 100 χρόνια, καθώς και στη συμφωνία υλοποίησης του προγράμματος για το χρέος για μετά το καλοκαίρι».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v