Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποχαρακτηρίστηκαν έγγραφα του ΥΠΕΞ στο ονοματολογικό

Τσίπρας-Κοτζιάς είχαν προειδοποιήσει πως εάν χρειαστεί, θα μιλήσουν στη Βουλή «με ονόματα και διευθύνσεις». Η «αμηχανία ψήφου» του Ποταμιού και ο «εκβιασμός» της Ένωσης Κεντρώων στον αρχηγό της ΝΔ. «Βέβαιη» η επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, πλην, ίσως, από Δ. Καμμένο.

Αποχαρακτηρίστηκαν έγγραφα του ΥΠΕΞ στο ονοματολογικό

Η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων προκαλεί τριγμούς… όχι στην κυβέρνηση αλλά στην αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα και τους επιτελείς του να ακονίζουν τα μαχαίρια για τις καυτές επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποχαρακτηριστεί περίπου 30 έγγραφα του ΥΠΕΞ που αφορούν διαπραγματεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για το ονοματολογικό. Κατά τις ίδιες πηγές, τα εν λόγω έγγραφα (ή τμήμα τους) θα κατατεθούν στη Βουλή είτε σήμερα είτε αύριο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιοι, επί ποίων κυβερνήσεων, διαπραγματεύθηκαν (ή δεν διαπραγματεύθηκαν) με τα Σκόπια και τον ΟΗΕ σύνθετη ονομασία, χωρίς ελληνική απαίτηση να αλλάξει το Σύνταγμα της γείτονος. 

Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε την πρόταση μομφής (δυσπιστίας) εναντίον της κυβέρνησης, στο Κοινοβούλιο και στα πολιτικά γραφεία εκτυλίσσονται σκηνές σουρεάλ. Στελέχη του Μαξίμου σημειώνουν ότι τα τεκταινόμενα στο Κίνημα Αλλαγής δείχνουν να επιταχύνουν εξελίξεις στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, με πιθανό πλέον το ενδεχόμενο αναδιάταξης του χάρτη του, ενάμιση χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές.

«Υπόγεια ρεύματα» βλέπουν και στο εσωτερικό της ΝΔ, παρά την εικόνα ενότητας που προβάλλεται δημοσίως, ενώ καταγράφουν ως σημαντικό στοιχείο την έμμεση ή άμεση αποδοκιμασία που επιφυλάσσει στον κ. Μητσοτάκη μερίδα των ευρωπαϊκών (και δη, γερμανικών) μέσων ενημέρωσης.

Ως πλέον ενδεικτικά θεωρούν το χθεσινό άρθρο της Handelsblatt: «H προσπάθεια του Μητσοτάκη να ρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ενδέχεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Αντί να διασπάσει την κυβέρνηση, η πρόταση δυσπιστίας θα τη συσπειρώσει ακόμη περισσότερο», αναφέρει. Επίσης, το άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ο ηγέτης Τσίπρας» και κείμενο που καταλήγει στη θέση: «Ό,τι άποψη κι αν έχει κανείς γι' αυτόν, ο Τσίπρας απέδειξε ότι διαθέτει το θάρρος ενός ηγέτη. Γι' αυτό αξίζει αναγνώριση και στήριξη»…

Άνω-κάτω και... στριμώγματα

Εντός συνόρων, το Μαξίμου παρακολουθεί με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον «προοδευτικό χώρο» και σε τμήμα της αντιπολίτευσης, αναδεικνύοντας τα εξής (μέχρι στιγμής) στοιχεία:

* Στο Κίνημα Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε «απέναντι» από τα ηγετικά του στελέχη και βγήκε, μόνη να αντιταχθεί στη συμφωνία, με τους Θεοδωράκη-Παπανδρέου-Καμίνη-Θεοχαρόπουλο-Ανδρουλάκη να τάσσονται υπέρ.

Την ίδια στιγμή, ο εμβληματικός (για τον χώρο) συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος κατηγόρησε με ασυνήθιστη δριμύτητα τους Αντώνη Σαμαρά και Κυριάκο Μητσοτάκη για την επίθεση που επιχείρησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επειδή δεν «μπλόκαρε» τη δρομολόγηση της συμφωνίας.

Το χειρότερο είναι ότι (μιλώντας στο ραδιόφωνο 24,7) καταλόγισε και στους δύο αντισυνταγματική συμπεριφορά, για να επισημάνει με έμφαση: «Η ΝΔ κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Δυσκολεύεται να βρει τον βηματισμό της για να παραμείνει ένα ευρωπαϊκό κόμμα και ταυτόχρονα να μη στηρίζει οτιδήποτε κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα».

* Το Ποτάμι βρέθηκε σε αμηχανία ψήφου για την πρόταση μομφής, καθώς από τη μια στηρίζει αναφανδόν τη συμφωνία στο ονοματολογικό αλλά, από την άλλη, ως κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Κι αυτό διότι η πρόταση μομφής έγινε μεν με αφορμή τη συμφωνία στο ονοματολογικό, επεκτείνεται ωστόσο στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Ήδη ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης πρότεινε το «παρών» στη ψηφοφορία, ωστόσο άλλοι βουλευτές του εισηγήθηκαν στον Σταύρο Θεοδωράκη την υπερψήφιση της πρότασης μομφής για τον παραπάνω λόγο. Είναι προφανές ότι έστω και μία διαφοροποίηση βουλευτή (αύριο ή στο άμεσο μέλλον) στην «τυφλή» αντικυβερνητική στάση θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα εξελίξεων.

* Η Ένωση Κεντρώων «στρίμωξε» τον κ. Μητσοτάκη καθώς συναρτά τη θετική της ψήφο στην πρόταση μομφής από την προσωπική του δέσμευση ότι, εάν γίνει πρωθυπουργός, δεν θα δεχτεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

Αίτημα που δεν αναμένεται να ικανοποιήσει ο αρχηγός της ΝΔ για ευνόητους λόγους…

Με διευθύνσεις και ονόματα…

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το κυβερνητικό επιτελείο… ακονίζει τα μαχαίρια για τη διήμερη αντιπαράθεση στη Βουλή, με στόχο «όχι φυσικά να επαναβεβαιωθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» (σ.σ. όλες οι πλευρές θεωρούν δεδομένη τη στήριξη των ΑΝΕΛ) αλλά να εκθέσει τους κατηγόρους της.

«Στη Βουλή θα μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις» προανήγγειλε ήδη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ υποδέχθηκε με… ευχαριστίες την κίνηση της ΝΔ λέγοντας πως «αν δεν υπήρχε η πρόταση μομφής, θα έπρεπε να την εφεύρουμε».

Με το «ονόματα και διευθύνσεις» εννοεί, κατά τις πληροφορίες, τα αποδεικτικά έγγραφα για το τι διαπραγματεύθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ή στελέχη τους, ερήμην του συνόλου) για το ονοματολογικό και τι έκαναν ή δεν έκαναν αυτά τα 26 χρόνια, που «άφηναν ανοικτή την πληγή στα βόρεια σύνορά μας».

Τη σχετική προειδοποίηση έκανε πρώτος, προ ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκαλώντας δυσφορία στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, ως συνιστώσα του Κινήματος Αλλαγής.

«Σταθερός εταίρος οι ΑΝΕΛ»

Όσο για το αποτέλεσμα της αυριανής ονομαστικής ψηφοφορίας; Θεωρούν «κάτι παραπάνω από βέβαιο» ότι θα επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) στην κυβέρνηση. Κι αυτό διότι ο Πάνος Καμμένος θα κινηθεί στο γνωστό πλαίσιο: η κυβερνητική συνεργασία στηρίχθηκε σε συγκεκριμένους άξονες (έξοδο από το μνημόνιο, βελτίωση της οικονομίας, αντιμετώπιση διαφθοράς-διαπλοκής), διατηρώντας τις δηλωμένες διαφορές μας σε θέματα όπως η ονομασία της ΠΓΔΜ.

Συνεπώς, οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκυβέρνηση παραμένουν εν ισχύ και όταν έλθει η ώρα να ψηφιστεί από τη Βουλή η συμφωνία για το ονοματολογικό, θα δηλώσουμε «όχι».

Εκείνη τη χρονική στιγμή -λένε στελέχη των ΑΝΕΛ- «θα αποφασίσουμε την περαιτέρω στάση μας», εάν δηλαδή αποχωρήσουν από το υπουργικό συμβούλιο χωρίς να άρουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση «ή κάτι άλλο».

Ο παραπάνω σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Ως εκ τούτων, αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον από την αυριανή ψηφοφορία στην πρόταση μομφής είναι να φανεί εάν θα προκαλέσει απώλειες… στην αντιπολίτευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v