Βρυξέλλες, ανταπόκριση
Το SLA που συμφωνήθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην Αθήνα δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς περιέχει θέματα που άπτονται της μεταμνημονιακής εποχής και συνεπώς θα πάει «πακέτο» με τις αποφάσεις για το χρέος και την επιτήρηση, ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Σήμερα αναμένεται ενημέρωση από τους θεσμούς για τα προαπαιτούμενα και την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, η οποία θα οδηγήσει σε μια πολιτική δήλωση για τις θετικές εξελίξεις και το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.
Ομως, το γεγονός είναι ότι το γερμανικό βέτο για τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης για το χρέος και την επιτήρηση σπρώχνει τις αποφάσεις για τον Ιούνιο-Ιούλιο, καθώς το χρέος είναι συνδεδεμένο με τις δημοσιονομικές αποδόσεις, το περιβόητο DSA (Debt Sustainability Report), την επιτήρηση και τις ρήτρες. Σημεία, τα οποία συνδέονται και με αποφάσεις που εμπεριέχονται στο Staff Level Agreement.
Το μοναδικό αγκάθι είναι το ότι το ΔΝΤ έχει ζητήσει από την ευρωζώνη σήμερα να πάρει σαφή θέση για τα μέτρα που σχεδιάζονται για το χρέος, ώστε με τη σειρά του να μπορέσει εντός των δικών του χρονοδιαγραμμάτων να προχωρήσει στην εμπλοκή με νέο πρόγραμμα.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να «δώσει» σήμερα το χρέος και ότι η πολιτική δήλωση που θα ανακοινωθεί θα είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε
- ή να καλύπτει το ΔΝΤ προκειμένου να κινηθεί για να ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα
- ή να αποσαφηνίζει τον ρόλο του Ταμείου στη μετα-μνημόνιο εποχή.
Πάντως, εάν οι αγορές συνεχίσουν να ανησυχούν για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και την προοπτική ενός ατυχήματος, αυτό ενδέχεται να ωφελήσει τη χώρα μας και να στριμώξει τη Γερμανία να μην παρατείνει πολύ τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, ώστε να μην υπάρχουν δύο «αναμμένες εστίες» στην ευρωζώνη.
Ηδη η κρίση στην Ιταλία θεωρείται από την Κομισιόν «συστημική» και ως αποτέλεσμα, με την πρώτη σύγκρουση της νέας κυβέρνησης της Ρώμης, το λεγόμενο spillover θα «πιάσει» πρώτα την Ελλάδα, που θα παλεύει να πείσει τις αγορές ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει το Βερολίνο να υποχωρήσει και στην προοπτική «παράτασης» του προγράμματος μετά τον Αύγουστο και να κλείσουν τα ελληνικά θέματα μέσα στο καλοκαίρι, έστω και με έκτακτο Eurogroup, πριν σταματήσει για θερινές διακοπές η γερμανική Βουλή, που όπως γράψαμε, θέλει να περάσει όλες τις αποφάσεις με μία ψήφο...