Ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για την οικονομία, αλλά τη συγκυρία σκεπάζει ένα σκηνικό τυφλής βίας, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του στη Βουλή για την οικονομία.
Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη για τον διχαστικό λόγο και τις φράσεις «ή αυτοί ή εμείς» και να συνειδητοποιήσει ότι είναι αποτέλεσμα αριστερής ιδεοληψίας να διαχωρίζεται η βία μεταξύ ακροδεξιών και συγκεντρωμένου πλήθους. «Η βία είναι μία και σας καλώ να πράξετε το αυτονόητο. Όχι απλά να την καταδικάσετε αλλά να δεσμευτείτε ότι θα το αποδείξετε στην πράξη.
«Τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες», τόνισε και θύμισε ότι ο δήμαρχος Τήνου, με οκτώ αστυνομικούς στο νησί, κατάφερε να τους συλλάβει.
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη βία. Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008», κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι όταν δέχονταν επιθέσεις οι βουλευτές του κόμματος, πάντα η καταδίκη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είχε έναν «αστερίσκο».
Η οικονομία
Το 2015 είχαμε τεράστιες εκροές καταθέσεων και το αποτέλεσμα ήταν ένα τρίτο μνημόνιο, με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πριν από δύο χρόνια, στις 22 Μαΐου του 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα προαπαιτούμενα: ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, Υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας, με λίγα λόγια το μνημόνιο plus». Τότε λέγατε ότι είναι τα τελευταία μέτρα. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό».
Δεσμευτήκατε για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο. Αυτά είναι ένα τέταρτο μνημόνιο, κατήγγειλε. Η κυβέρνηση έπαιξε το χαρτί των αντιμέτρων, αλλά και αυτό εξαρτάται από τους δανειστές. «Ενας στους δύο Ελληνες χρωστά στην Εφορία», τόνισε.
Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση είναι δημαγωγός στα λόγια και ανίκανη στην πράξη. «Οσο ίσχυε το κανένα μέτρο του 2016, άλλο τόσο παραμύθι είναι η καθαρή έξοδος».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι η Κομισιόν υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και πως η άνοδος του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν η χαμηλότερη στην ευρωζώνη. Ο ΟΟΣΑ βλέπει μείωση της παραγωγικότητας ενώ μόλις το 12% των ανέργων παίρνει βοήθημα. Στις δημόσιες επενδύσεις υπάρχει παταγώδης αποτυχία. Το 2014 η Κομισιόν προέβλεπε ότι στα τέλη του 2018 το ΑΕΠ θα ήταν 217 δισ. ευρώ και σήμερα η πρόβλεψη είναι 183 δισ. ευρώ. «34 δισ. ευρώ χαμένα ή 8.220 ευρώ για κάθε οικογένεια».
Το ολιστικό σχέδιο
«Είναι ένα αόριστο ευχολόγιο. Συνυπάρχουν κάποιες αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, με πολλές ιδεολογικές εμμονές και γενικότητες. Δεν ξέρουμε αν είναι δικό σας ή έχει γραφτεί από τους δανειστές».
«Δεν συνιστά συγκεκριμένο χάρτη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Λείπει όχι μόνο το όραμα αλλά και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές και θα παράξουν πλούτο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι όταν μια χώρα σταματά να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια και βγαίνει στις αγορές, πρέπει να το κάνει με ευνοϊκές συνθήκες. Εσείς πάτε ανάποδα στο ρεύμα. Βασίζεστε στο «μαξιλάρι ρευστότητας» που έγινε με υπερβολικά πλεονάσματα, συντάξεις που δεν πληρώνονται και δημόσιες επενδύσεις που δεν υλοποιούνται, κατήγγειλε. Θύμισε ότι παραμένουν αδιάθετα 26 δισ. ευρώ φθηνού χρήματος από το πρόγραμμα.
Την επόμενη ημέρα, οι αγορές θα είναι πολύ αυστηρές αν εντοπίσουν πισωγύρισμα. Το σωσίβιο μπορεί να αποδειχθεί «τρύπιο» στη θάλασσα των αγορών. «Η έξοδος στις αγορές μοιάζει με βόλτα σε ναρκοπέδιο».
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλε την κυβέρνηση γιατί έκανε το χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και τόνισε ότι το μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο, απλά μεταλλάσσεται. Το πλαίσιο παρακολούθησης θα είναι διαφορετικό από αυτό της Κύπρου και της Πορτογαλίας και η χώρα θα κληθεί να εφαρμόσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ, που χρησιμοποιείται για να δείξει ότι η ανεργία μειώνεται.
Τι χρειάζεται η χώρα
Χρειάζεται σχέδιο εξόδου από την κρίση, δεν είναι ώρα για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ, που μπορεί να έρθει από κύμα επενδύσεων. Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης αφήνει να φανεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει. Ο φορολογικός συντελεστής ως 10.000 ευρώ πρέπει να πέσει στο 9% και τα κέρδη των επιχειρήσεων να πάνε στο 20%.
Όπως είπε, απαιτείται δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η μάχη με τη γραφειοκρατία δεν πρέπει να χαθεί.
«Το δίλημμα της επόμενης ημέρας είναι καθαρό. Ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλές δουλειές και ποιος μπορεί να παράγει πλούτο που θα μοιράζεται δίκαια σε όλους».
Θέλουμε εγγυημένο εισόδημα στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για 800.000 συμπολίτες μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς για κάθε παιδί και δίνουμε έμφαση σε προγράμματα για τους άνεργους νέους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι απαιτείται πάνω από όλα ασφάλεια, γιατί οι επενδύσεις δεν ανθίζουν με τον Ρουβίκωνα στα πεζοδρόμια.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε εκλογές. «Δεν θα διαφωνήσουμε αν πρέπει να γίνουν τώρα ή σε λίγους μήνες, εμείς τις ζητάμε εδώ και δύο χρόνια», τόνισε απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά.
Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κάνει το σωστό: η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η κάλπη είναι μια κάθαρση. Μη δεσμεύετε τον λαό για χρόνια, ώστε να μείνετε λίγους μήνες στην εξουσία.