Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τη νησιωτικότητα

«Με ποιον πρακτικό τρόπο και σε ποια κεφάλαια του προτεινόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 αντικατοπτρίζονται οι πρόνοιες της Συνθήκης της ΕΕ για τα νησιά;», ρωτά μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής.

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τη νησιωτικότητα

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις πρόνοιες για τη νησιωτικότητακαι την περιφερειακή συνοχή, και συγκεκριμένα με το πώς αντικατοπτρίζονται στις προτάσεις της Κομισιόν για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μάθει από την Κομισιόν «με ποιον πρακτικό τρόπο και σε ποια κεφάλαια του προτεινόμενου ΠΔΠ 2021-2027 αντικατοπτρίζονται οι πρόνοιες για τα νησιά, βάσει των άρθρων 170 και 174 της Συνθήκες της ΕΕ», «τι επιπρόσθετα μέτρα,σε σχέση με προηγούμενους προϋπολογισμούς, σκοπεύει να λάβει, δεδομένης της έντασης των περιφερειακών ανισοτήτων», αλλά και «αν λαμβάνει υπόψη το ότι νησιωτικές περιοχές, όπως της Ελλάδας, αποτελούν συνοριακές περιοχές της ΕΕ, με ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές».

Ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «στις προτάσεις της Κομισιόν δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι προτεραιότητες που θέτει η Συνθήκη της ΕΕ (Α. 170, 174) για τη δημιουργία και την ανάπτυξη διευρωπαϊκών δικτύων, τη διασύνδεση και τη διαλειτουργικότητα εθνικών δικτύων, την ανάγκη να συνδεθούν οι νησιωτικές, μεσόγειες και περιφερειακές περιοχές με τις κεντρικές περιοχές της Ένωσης, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής της συνοχής».

Και συμπληρώνει ότι «στη Συνθήκη τονίζεται επιπλέον ότι η Ένωση αποσκοπεί στη μείωση των αναπτυξιακών διαφορών μεταξύ των διαφορετικών περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών, με έμφαση στις αγροτικές περιοχές, τις περιοχές που συντελείται βιομηχανική μετάβαση και τις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, μεταξύ αυτών και οι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες και νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Στις προτάσεις της Κομισιόν για το ΠΔΠ 2021 -2027 δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψιν οι προτεραιότητες που θέτειη Συνθήκη της ΕΕ (Α. 170, 174) για τη δημιουργία και την ανάπτυξη διευρωπαϊκών δικτύων, τη διασύνδεση και τη διαλειτουργικότητα εθνικών δικτύων, την ανάγκη να συνδεθούν οι νησιωτικές, μεσόγειες και περιφερειακές περιοχές με τις κεντρικές περιοχές της Ένωσης, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής της συνοχής.

Στη Συνθήκη τονίζεται επιπλέον ότι η Ένωση αποσκοπεί στη μείωση των αναπτυξιακών διαφορών μεταξύ των διαφορετικών περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών, με έμφαση στις αγροτικές περιοχές, τις περιοχές που συντελείται βιομηχανική μετάβαση και τις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, μεταξύ αυτών και οι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες και νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές.

Ερωτάται η Επιτροπή:

• Με ποιον πρακτικό τρόπο και σε ποια κεφάλαια του προτεινόμενου ΠΔΠ 2021-2027 αντικατοπτρίζονται οι πρόνοιες για τα νησιά, βάσει των άρθρων 170 και 174;
• Τι επιπρόσθετα μέτρα σε σχέση με προηγούμενους προϋπολογισμούς, σκοπεύει να λάβει, δεδομένης της έντασης των περιφερειακών ανισοτήτων;
• Κατά πόσο λαμβάνει υπόψη το ότι νησιωτικές περιοχές, όπως της Ελλάδας, αποτελούν συνοριακές περιοχές της ΕΕ, με ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με την ασφάλεια, και τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v