Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφοφόροι εξωτερικού: Ναι, αλλά με χρονικό όριο απουσίας

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση μελετά μοντέλα άλλων κρατών που θέτουν χρονικό περιορισμό στην μόνιμη απουσία από τη χώρα. Πώς θα ψηφίζουν οι δικαιούχοι και πού θα κατευθύνεται η ψήφος τους.

Ψηφοφόροι εξωτερικού: Ναι, αλλά με χρονικό όριο απουσίας

Στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό. Η διαβεβαίωση δόθηκε επισήμως και σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ενώ αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν: η σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν θα κατατεθεί μαζί με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (κυρίως της Β΄Αθήνας) η οποία έχει πάρει ήδη την άγουσα προς την Βουλή.

Κι αυτό διότι «η ψήφος του εξωτερικού» συνιστά πολύπλοκο, τεχνικά, θέμα που δεν αντιμετωπίζεται «σε δεκαπέντε ημέρες», όπως διατείνεται η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να προχωρήσει η νομοθετική επεξεργασία είναι τρία:

Ποιοί Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εγχώριες εθνικές εκλογές; Θα υπάρχει όριο μόνιμης και συνεχούς απουσίας από την Ελλάδα ή θα ψηφίζουν και όσοι μετανάστευσαν... τις προηγούμενες δεκαετίες;

Πώς θα ψηφίζουν; Με επιστολική ψήφο, σε κάλπες που θα στήνονται σε άλλους ειδικά διαμορφωμένους χώρους (π.χ. Προξενεία) ή με email;

Πού θα κατευθύνεται η ψήφος τους; Στις εκλογικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι ή σε νέες που θα «αφαιρεθούν» από τις σημερινές 300 και θα ονομαστούν «περιφέρειες εξωτερικού»; Και πόσες θα είναι αυτές;

Ποιοί θα ψηφίζουν:

Στο υπουργείο Εσωτερικών μελετούν ήδη από το προηγούμενο φθινόπωρο τα μοντέλα που εφαρμόζουν οι (δυτικές) χώρες οι οποίες έχουν θεσπίσει προ πολλού την «ψήφο της διασποράς». Όπως είχε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο το Euro2day.gr: «Με εξαίρεση τις ΗΠΑ και το Βέλγιο, όλες οι άλλες χώρες έχουν όριο μόνιμης απουσίας στο εξωτερικό που ξεκινά από τα πέντε και φτάνει στα 25 έτη, ενώ υπάρχει διαχωρισμός στις περιπτώσεις που η ψήφος κατευθύνεται και σε Βουλή και σε Γερουσία».

Το σκεπτικό, όπως προκύπτει, είναι πως ο πολίτης μίας χώρας που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό επί μακρόν δεν μπορεί να ψηφίζει για την «τύχη» όσων ζουν εντός και υφίστανται τις πολιτικές της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Πώς θα ψηφίζουν:

Παραμένει ερώτημα, ενώ οι εκδοχές είναι δύο: ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους π.χ. Προξενεία (σ.σ. θεωρείται παρωχημένη ενώ συνυπολογίζεται η δυσκολία που επιφέρουν οι χιλιομετρικές αποστάσεις ή με επιστολική ψήφο, που αποτελεί την πιο σύγχρονη εκδοχή και, επιπλέον, προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Πού θα κατευθύνεται η ψήφος τους:

Κυβερνητικοί παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα θεωρούν πρόσφορο το μοντέλο που ισχύει και σε άλλες χώρες με μεγάλη διασπορά (π.χ. η Ιταλία). Σύμφωνα μ' αυτό, θα δημιουργηθούν 2-4 νέες εκλογικές περιφέρειες που θα αναλογούν στις χώρες από όπου θα προέρχονται οι ψήφοι του εξωτερικού – π.χ. Ευρώπη, ΗΠΑ-Καναδάς, Κίνα-Αυστραλία ή άλλος συνδυασμός.

Με αυτό τον τρόπο οι «ψηφοφόροι του εξωτερικού» θα εκπροσωπούνται στη Βουλή χωρίς να επηρεάζουν τα αποτελέσματα των λοιπών περιφερειών στις οποίες είναι τώρα εγγεγραμμένοι. (Διαφορετικά θα έπρεπε οι υποψήφιοι βουλευτές πχ της Μεσσηνίας να κάνουν προεκλογική εκστρατεία... σε ολόκληρο τον πλανήτη για να κερδίσουν «σταυρούς» και να εκλεγούν). Οι 2-4 «έδρες του εξωτερικού» θα αφαιρεθούν από τις υπάρχουσες 300 ή από τις 12 του Επικρατείας.

Η δημόσια συζήτηση άνοιξε και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. ‘Ετσι κι αλλιώς το Σύνταγμα απαγορεύει να κατατίθενται νομοσχέδια εκλογικού περιεχομένου στα Θερινά Τμήματα της Βουλής, που ξεκινούν στα τέλη Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v