Τσίπρας: Επικεντρώνουμε στην ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος

Κομβικός ο ρόλος της καινοτομίας και της πληροφορικής για την επόμενη ημέρα τόνισε ο πρωθυπουργός. Πείσαμε ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει νοοτροπία. Το παλιό μοντέλο της ευνοιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων δεν μπορεί να μας πάει μακριά.

Τσίπρας: Επικεντρώνουμε στην ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος

Στη νέα, παγκοσμιοποιημένη οικονομία της γνώσης η συζήτηση για την καινοτομία και την πληροφορική είναι συζήτηση του μέλλοντος και είναι ενθαρρυντικό ότι μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης είμαστε πια σήμερα σε θέση να αλλάξουμε ατζέντα, να κοιτάξουμε μπροστά, να μιλήσουμε θετικά και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο ΣΕΠΕ.

Όπως είπε πλέον επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην «στρατηγική ανάπτυξης» που πρέπει να γίνει με όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, στην ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος και στη δημιουργία μιας νέας προοπτικής για τον τόπο, αφήνοντας πίσω μας τον σκοτεινό διάστημα της μακράς ύφεσης, της επιτροπείας, της απαισιοδοξίας και των μειωμένων προσδοκιών.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των εταιρειών πληροφορικής είπε ότι αποτελούν «την νέα πρωτοπορία, η κρίσιμη ομάδα ανθρώπων που θα συνδέσουν την ελληνική οικονομία με το μέλλον της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων. Και είναι σημαντικό να βοηθήσουμε όλοι ώστε να ξεπεραστεί μια φοβική αντίληψη μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας απέναντι στις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως αυτή κυριάρχησε στο παρελθόν και να καλλιεργήσουμε μια θετική νοοτροπία απέναντι στις αλλαγές».

Κατά τον πρωθυπουργό «η τεχνολογική αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών της χώρας θα έχει προφανή οικονομικά οφέλη, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και θα ευνοήσει ουσιαστικά τη μετάβαση στο παραγωγικό πρότυπο που χρειαζόμαστε». Προσέθεσε ότι «τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό πεδίο. Παράλληλα διανοίγεται ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Οι σχέσεις κράτους - πολίτη ενισχύονται μέσω της καινοτομίας ως προς τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ανταποδοτικότητα, χάρη στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα πληροφοριακά συστήματα. Κοινωνικές πολιτικές σχεδιάζονται καλύτερα, πιο στοχευμένα και με χαμηλότερο κόστος, χάρη στις δυνατότητες αξιοποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων που προσφέρουν οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάνοντας χρήση αυτών των δυνατοτήτων ανασχεδίασε σε νέα βάση το ασφαλιστικό σύστημα, τον φορολογικό μηχανισμό, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την πολιτική φαρμάκου, καθώς και τις κοινωνικές παροχές όπως τα οικογενειακά επιδόματα και τις εκπτώσεις στα μέσα μαζικών μεταφορών, αποσπώντας τα εύσημα από τον ΟΟΣΑ και τους θεσμούς για την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού των νέων συστημάτων.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021. Αναφέρθηκε σε τέσσερα εμβληματικά έργα που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότησή από εθνικούς πόρους. Πρόκειται για:

α) τη δημιουργία μίας κεντρικής υποδομής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του δημοσίου με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών που στην ουσία εκσυγχρονίζει τη λειτουργία όλων των Υπουργείων και των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, που μειώνει την γραφειοκρατία και ενισχύει τη διαφάνεια προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Όπως είπε αναμένεται να επιφέρει -εκτός από απλοποίηση των διαδικασιών- και ετήσια εξοικονόμηση για τα δημόσια οικονομικά της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

β) το έργο της «ευφυούς γεωργίας» που με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων και οι Διαστημικές Τεχνολογίες, εξοικονομεί κόστη για τον αγρότη και βελτιώνει το αγροτικό προϊόν, με εξατομικευμένες πληροφορίες για την κάθε καλλιέργεια που θα λαμβάνει ο αγρότης. H χρηματοδότησή του – όπως εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης – θα ανέλθει σε 33,5 εκατ. ευρώ.

γ) την ενίσχυση της διαφάνειας στην κυκλοφορία των εντύπων, τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και τη δημιουργία αξιόπιστων στοιχείων για την κυκλοφορία των εντύπων με το έργο για το Barcode, (τον γραμμωτό κώδικα)

δ) Στο ποδόσφαιρο για την εφαρμογή του VAR στα ελληνικά γήπεδα που υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων και ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ειδική αναφορά έκανε στα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις πληροφορικής «ναυαρχίδα» των οποίων αποτελεί ο σχεδιασμός, η προκήρυξη και η υλοποίηση του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Ο συνολικός αριθμός των προτάσεων που αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση είναι 685, με συνολική Δημόσια Δαπάνη 394 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, υπάρχουν δύο νέες δράσεις ΕΣΠΑ οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν που θα στηρίξουν την καινοτομική επιχειρηματικότητα και στον Τομέα της Τεχνολογίας - Πληροφορίας και Επικοινωνιών:

α) Τις Θεματικές συστάδες Καινοτομίας (clusters) αποτελούμενες από Καινοτόμες επιχειρήσεις και

β) τα Κέντρα Ικανοτήτων για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και την υποστήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας μέσω συμπράξεων ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων με καινοτόμες επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, όπως είπε νέες ευκαιρίες για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα διανοίγονται με την ίδρυση και την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund, που είναι προσαρμοσμένο στις σημερινές απαιτήσεις της Οικονομίας της χώρας.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια, εξάρτησης και εξωτερικού ελέγχου αξιώνει τον επόμενο Αύγουστο την ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας της. Έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και την σταδιακή πτώση της ανεργίας που πρέπει να συμβαδίζει όταν μιλάμε για στόχους. Πείσαμε ότι μπορούμε να ισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά της χώρας και να εφαρμόσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως πείσαμε ότι μπορούμε, ως χώρα, να αλλάξουμε νοοτροπία».

«Ο δικός σας χώρος δίνει το θετικό όραμα για την έξοδο από την παγίδα της μιζέριας και της εθνικής αυτοϋπονόμευσης, προς ένα μέλλον δημιουργίας και αυτοπεποίθησης» τόνισε. Συμπλήρωσε δε ότι «εσείς άλλωστε γνωρίζετε καλύτερα ότι το παλιό μοντέλο της ευνοιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων δεν μπορεί να μας πάει μακριά στο σύγχρονο περιβάλλον του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v