Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες προκλήσεις της Αγκυρας: Δικά μας τα Ιμια!

Αποκλειστικά τουρκικής κυριαρχίας τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος στα Ίμια, γράφει το τουρκικό ΥΠΕΞ στην απάντησή του για την έκθεση προόδου της ΕΕ. Κατηγορεί την Κομισιόν για διακρίσεις και για έλλειψη αντικειμενικότητας.

Νέες προκλήσεις της Αγκυρας: Δικά μας τα Ιμια!

Για «απαράδεκτες» δηλώσεις, κατηγορίες και τοποθετήσεις εναντίον της Τουρκίας στην έκθεση προόδου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατηγορεί την ΕΕ ότι κάνει διακρίσεις και αναιρεί τις ίδιες της αξίες της. Παράλληλα, δηλώνει πως τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος στα Ίμια είναι «αποκλειστικά τουρκικής κυριαρχίας», ενώ υποστηρίζει πως οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται τη συμμετοχή τους στην ΕΕ, για να οδηγήσουν σε αδιέξοδο το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την έκθεση προόδου, «δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε πως για μια ακόμα φορά ήταν απρόθυμη να κατανοήσει τις δυσκολίες της περιόδου που διανύουμε. Αν και έχουμε εξηγήσει αυτά τα ζητήματα επανειλημμένως και τα στηρίξαμε με έγγραφα, η Κομισιόν δεν μπόρεσε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη.

»Η Τουρκία μάχεται ταυτόχρονα κατά διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του ISIS και της τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκιουλενιστών. Από αυτή την άποψη, νομίζουμε πως η μη αναφορά στην έκθεση (προόδου) της απειλής του FETO που επιτέθηκε άνανδρα στο κράτος μας, τη βουλή μας και τον λαό μας, αποτελεί κρίσιμη έλλειψη.

»Στην έκθεση, αν και το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να λαμβάνει άμεσα και αναλογικά μέτρα, ιδιαίτερα μετά την τρομοκρατική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επαναλαμβάνεται, παρατηρούμε πως αβάσιμοι ισχυρισμοί και κατηγορίες που λαμβάνονται από προφανείς κύκλους έχουν επίσης συμπεριληφθεί. Η Τουρκία συνεχίζει τη διαφανή συνεργασία της με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, πρωτίστως για τον σκοπό της προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών της, και μεταφέρει ξεκάθαρα τη φύση, τις σχετικές απειλές για την ασφάλεια και το νομικό πλαίσιο των μέτρων αυτών. Γι’ αυτό, ορισμένοι γενικοί ισχυρισμοί, κατηγορίες και σχόλια που στοχεύουν την Τουρκία στην έκθεση είναι απαράδεκτα.

»Στην πραγματικότητα, τα μέτρα που λαμβάνονται κατά τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στη δική μας εθνική ασφάλεια αλλά και στην ασφάλεια των κρατών-μελών της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε πως το PKK και οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας αποτελούν σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας κρατών-μελών της ΕΕ.

»Από την άλλη πλευρά, είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο η ΕΕ να τοποθετείται ως ικανός διαμεσολαβητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να βγάζει αποφάσεις υπό το πρόσχημα της "αλληλεγγύης της Ένωσης" σε ό,τι αφορά τις διαμάχες που σχετίζονται με την κυριαρχία.

»Οι βραχονησίδες Ίμια (σ.σ. στο κείμενο του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρονται ως Καρντάκ) και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτές είναι αποκλειστικά τουρκικής κυριαρχίας.

»Η στήριξη που δίνεται ως "λευκή επιταγή" από την ΕΕ σε κράτη-μέλη στις διαμάχες τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στην επίλυση των ζητημάτων αυτών, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ίδιας της ΕΕ.

»Δηλώσεις αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα εντός της έκθεσης δεν είναι τίποτα πέραν από μια επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της ΕΕ, με βάση λανθασμένες υποθέσεις για το Κυπριακό ζήτημα. Αυτές οι εκφράσεις αντανακλούν τη στάση των Ελληνοκυπρίων, που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, και θέτει ένα ακόμα παράδειγμα της εκμετάλλευσης από τους Ελληνοκύπριους της συμμετοχής τους στην ΕΕ, στις προσπάθειές τους για αδιέξοδο. Το γεγονός πως η ΕΕ επιμένει σε αυτή τη μονομερή και διαστρεβλωμένη κατανόηση αποκαλύπτει πως όχι μόνο της λείπει στρατηγική αξιολόγηση για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά επίσης ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή.

»Η Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, που αναφέρεται στο έγγραφο της στρατηγικής διεύρυνσης, είναι μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση που στόχο έχει να εξαλείψει την τρομοκρατική απειλή κατά της Τουρκίας και στη βάση του δικαιώματος της αυτοάμυνας. Έχει θέσει παράδειγμα ως προς το πώς να καταπολεμάται η τρομοκρατία, χωρίς να βλάπτονται πολίτες. Για την επιτυχία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η διεθνής κοινότητα συνολικά, περιλαμβανομένης της ΕΕ, πρέπει να είναι συνεπής σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία και να αποφεύγει να κάνει διακρίσεις μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων.

»Νομίζουμε πως είναι λάθος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει διάκριση μεταξύ της Τουρκίας και των "Δυτικών Βαλκανίων" στο έγγραφο της στρατηγικής διεύρυνσης. Η δημιουργία ενός τέτοιου τεχνητού διαχωρισμού μεταξύ των υποψηφίων προς ένταξη χωρών είναι ένα παράδειγμα της διάκρισης την οποία υφιστάμεθα στη διαδικασία ένταξής μας.

»Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι μηχανισμοί συνεργασίας και διαλόγου με την ΕΕ σε σημαντικούς τομείς θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ωστόσο, θα θέλαμε να επαναλάβουμε πως τέτοιοι μηχανισμοί δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη διαδικασία ένταξής μας.

»Σημειώνουμε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εποικοδομητική στάση αναφορικά με τον διάλογο για την απελευθέρωση της βίζας και την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, και καλούμε τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς της ΕΕ να διοχετεύσουν τις προσπάθειές τους προς την οριστικοποίηση των θεμάτων αυτών. Προς τον σκοπό αυτό, η Τουρκία έχει κάνει αυτό που της αναλογεί.

»Είναι αντιφατικό η ΕΕ να ισχυρίζεται πως η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ ενώ συνεχίζει να εμποδίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με τεχνητά και πολιτικά εμπόδια.

»Συνοψίζοντας, η έκθεση απέχει πολύ από το να κατανοεί τις πραγματικότητες της Τουρκίας και ως εκ τούτου απέχει από το να εξυπηρετεί τους σκοπούς της. Επιπλέον, τοποθετεί τα άδικα συμφέροντα των προφανών μελών της πάνω από τις ιδέες όπως το κράτος δικαίου και ως εκ τούτου αναιρεί τις ίδιες τις αξίες της ΕΕ.

»Παρά την αρνητικότητα στην προσέγγιση της ΕΕ, η ένταξη στην ΕΕ συνεχίζει να παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα. Με την εν λόγω κατανόηση, όπως συνηθίζεται, η έκθεση προόδου θα αξιολογηθεί σε συντονισμό πρωτίστως με το υπουργείο ΕΕ και τους αρμόδιους φορείς, θα ληφθεί υπόψη η εποικοδομητική κριτική που περιλαμβάνεται στα έγγραφα αυτά και οι απόψεις μας θα προωθηθούν στην Κομισιόν».  

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ διαβεβαίωσε ότι «ο στόχος της Τουρκίας» παραμένει να γίνει «κράτος-πλήρες μέλος της ΕΕ» και «δεν έχουμε πρόθεση να παραιτηθούμε» από την προσπάθεια να εκπληρωθεί.

ΕΕ: Δεν ανοίγουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε την πιθανότητα να ανοίξει οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας, ιδίως στο Αιγαίο, «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας» με τα κράτη-μέλη της.

«Οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε η νέα έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια (προς ένταξη) χώρα, καθοριστικός εταίρος για την ΕΕ και παράγοντας-κλειδί, αλλά δεν έχει έρθει η ώρα για να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις», εξήγησε η ύπατη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, παρουσιάζοντας την έκθεση στο Στρασβούργο, όπου συνήλθε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χώρα αυτή συνεχίζει να απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στον τομέα του Κράτους του Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπερθεμάτισε ο Αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για την πολιτική της ΕΕ ως προς τη γειτονία και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα άρχισαν την 3η Οκτωβρίου 2005, αλλά βρίσκονται σε κινούμενη άμμο εδώ και χρόνια. Μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει 16 από τα 33 κεφάλαια.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, που οδήγησε σε μαζικές εκκαθαρίσεις.

Στην πλειονότητά τους πάντως οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν επιθυμούν τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα προκαλούσε οριστική ρήξη με έναν εταίρο-κλειδί στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Η έκθεση της Κομισιόν ζητεί ρητώς να αρθεί «χωρίς καθυστέρηση» το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος.

Αλλά ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίησή της, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι εισηγήθηκε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Πέμπτη, για ακόμη τρεις μήνες, έπειτα από τη συνεδρίασή του, της οποίας προέδρευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όλες οι προηγούμενες εισηγήσεις του για το θέμα αυτό εφαρμόστηκαν.

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, το θέμα είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν και τα σύνορα δεν αμφισβητούνται», ενώ επεσήμανε ότι θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσει σε μία αποκλιμάκωση η Αγκυρα.

«Η Τουρκία χάνει διαρκώς έδαφος. Πρέπει να καταλάβει ότι η ρητορική της όξυνσης δεν της έχει πάει καλά και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου Μπεκίρ Μποζντάγ, ότι η Τουρκία κατέβασε την ελληνική σημαία από τη νησίδα Ανθρωποφάγος, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει» και πρόσθεσε ότι δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας.

Oσον αφορά στην κίνηση των τριών νέων να υψώσουν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος, υπογράμμισε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται από ιδιώτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v