Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραγασάκης: Προοδευτικός αστερισμός για να πάει η χώρα μπροστά

Με την προσφώνηση «συντρόφισσες και σύντροφοι» ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Έθεσε το δίλημμα πρόοδος – συντήρηση», και τα ερωτήματα «με τι σχέδιο, με ποιές δυνάμεις». Το θερμό χειροκρότημα και η επιδοκιμασία του Στ.Θεοδωράκη.

Δραγασάκης: Προοδευτικός αστερισμός για να πάει η χώρα μπροστά

Η προσφώνηση του Γιάννη Δραγασάκη στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής «συντρόφισσες και σύντροφοι» ενθουσίασε μεγάλο τμήμα των συνέδρων που ανταποκρίθηκαν με θερμό χειροκρότημα.

Το ίδιο έπραξαν όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας έκανε ειδικές αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου και στον Γιώργο Γεννηματά (υπενθυμίζοντας με νόημα ότι είχε συνεργαστεί μαζί του στο πλαίσιο της Οικουμενικής κυβέρνησης), χωρίς να παραλείψει να ανατρέξει στην συνεργασία που είχε, ως στέλεχος του ΚΚΕ ο ίδιος, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 με τον νεαρό, τότε, υπουργό Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου.

Οι αναφορές του κ.Δραγασάκη κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν αφού αποτέλεσαν την εισαγωγή για το κάλεσμα, ουσιαστικά, στις προοδευτικές δυνάμεις να συζητήσουν για την «επόμενη μέρα» της χώρας, θέτοντας διλήμματα και ερωτήματα.

Όπως έδειξαν οι κάμερες δε, στο τέλος της ομιλίας ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενό της, απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά και στον Γιώργο Παπανδρέου...

«Πρόοδος-συντήρηση»

«Οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα θα καθορίσουν τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ.Δραγασάκης, επικαλούμενος τα τρία σχέδια που θα μπουν σε αντιπαράθεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

1. Το σχέδιο της συνέχειας, να μείνουν δηλαδή όλα ίδια σαν να μην υπήρξε κρίση ή Brexit.
2. Το σχέδιο του ακροδεξιού λαϊκισμού που βασίζεται στην εθνική περιχαράκωση.
3. Το τρίτο σχέδιο, που όπως είπε βρίσκεται υπό διαμόρφωση και αναζήτηση, αφορά μία προοδευτική κοινωνική Ευρώπη της Δημοκρατίας και της καταπολέμησης των ανισοτήτων.

Αυτό το σχέδιο, είπε, είναι στρατηγικού χαρακτήρα και επικαλύπτει όλες τις δευτερεύουσες αντιπαραθέσεις.

«Στη χώρα μας, τώρα που περνάμε στην μετά τα μνημόνια φάση, οι διαχωριστικές γραμμές ‘μνημόνιο-αντιμνημόνιο’ που είχαν περιεχόμενο αλλά συγκάλυπταν άλλες ταξικές διαφορές, περνούν και έρχονται στο προσκήνιο άλλες», τόνισε, εμφανίζοντας το κεντρικό δίλημμα «πρόοδος-συντήρηση».

Έθεσε δε, ως αντικείμενο της συζήτησης τα εξής ερωτήματα:
- Με ποιούς όρους θα πετύχουμε ρήξη με το παρελθόν που γέννησε την κρίση ώστε να μην επιστρέψει η χώρα σ΄αυτή;

- Με ποιές πολιτικές θα ανακουφίσουμε άμεσα όσους που επλήγησαν από κρίση (σ.σ. στο σημείο αυτό έκανε ειδικά αναφορά στα μεσαία στρώματα);

- Με ποιο σχέδιο και με ποιές δυνάμεις θα δημιουργήσουμε αυτή την προοπτική;

Απαντώντας, ο κ.Δραγασάκης μίλησε για την ανάγκη ριζικών αλλαγών και μετασχηματισμών, διαλόγου ώστε η κοινωνική Οικονομία να αποτελέσει κεντρικό και όχι περιφερειακό πυρήνα της πρότασης, καθώς και επανεξέταση του ρόλου του κράτους και των των αντιλήψεων γι΄αυτό.

Όσον αφορά στο ερώτημα «με ποιές δυνάμεις» θα επιτευχθούν τα παραπάνω, χαρακτήρισε «πρόωρο» τον χαρακτηρισμό «νέος δικομματισμός» της κ.Γεννηματά και επισήμανε ότι «η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος συνεχίζεται».

Στο σημείο αυτό τόνισε με νόημα ότι η στρατηγική θέση του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που καταγραφόταν ως μικρό κόμμα δεν ήταν πώς θα γίνει μεγάλο κόμμα και θα υπερκαλύψει όλο τον (προοδευτικό) χώρο, αλλά ότι πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη παράταξη με πολλά πολιτικά υποκείμενα.

«Αυτός ο αστερισμός μπορεί να πάει μπροστά τη χώρα, αυτή είναι η απάντηση», κατέληξε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v