Αντιμέτωπη με το συντηρητικό κομμάτι του πολιτικού κόσμου και με την Εκκλησία, που επιχειρεί δυναμική παρέμβαση στο νομοθετικό έργο, βρίσκεται πάλι η κυβέρνηση.
Την αφορμή, αυτή τη φορά, δίνει το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου («για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου διεμφυλικών προσώπων», ο ακριβής τίτλος), το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση τη Δευτέρα.
Οι κόντρες μεταξύ αλλά... και εντός των κομμάτων θεωρούνται βέβαιες, καθώς ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν υποστηρικτές και επικριτές της ρύθμισης. Επειδή, μάλιστα, οι δεύτεροι υπερτερούν, η Πειραιώς προτίθεται να «κατεβάσει» δική της πρόταση, με στόχο να συσπειρώσει τους βουλευτές της γύρω από αυτήν, αντί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Το επίμαχο σημείο του νομοσχεδίου που πυροδοτεί (ή διευκολύνει...) αντιδράσεις είναι αυτό που ορίζει ότι η αλλαγή στην ταυτότητα φύλου θα γίνεται στο 15ο έτος της ηλικίας του ενδιαφερομένου και όχι στο 17ο όπως οριζόταν αρχικά.
Πάνω σ' αυτό «πάτησαν» οι αντιδρώντες και ζητούν να ανέβει το ηλικιακό όριο τουλάχιστον στο 18ο έτος -αυτός άλλωστε θα είναι ο πυρήνας της πρότασης της ΝΔ.
«Το υποτιμήσαμε»
Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι δεν εξηγήθηκαν επαρκώς οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του 15ου έτους. Όπως λένε, οι λόγοι αυτοί είναι επιστημονικοί (η διαμόρφωση του σώματος) και κοινωνικοί (εφηβική συμπεριφορά, σχέσεις) στους οποίους προστίθενται και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως η στρατολογία για τους γεννημένους και δηλωμένους άρρενες ή οι αποφάσεις περί του επαγγελματικού προσανατολισμού.
Έτσι κι αλλιώς, για την οριστικοποίηση της απόφασης (σ.σ. αλλαγής ταυτότητας φύλου) ορίζεται σαφώς ότι θα απαιτείται η γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου, το οποίο θα συσταθεί στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐας Κυριακού.
Την ενημέρωση, λένε οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, θα παράσχουν το επόμενο τριήμερο στους βουλευτές της πλειοψηφίας, ώστε αφενός να ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο και, αφετέρου, η συζήτηση στην Ολομέλεια «να μη θυμίσει Μεσαίωνα».
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, αρνητικοί στην ψήφιση του εν λόγω άρθρου εμφανίζονται οι Δημήτρης Καμμένος και Κώστας Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ (σ.σ. ο ίδιος διαφωνεί με το σύνολο του νομοσχεδίου και όχι μόνο με το άρθρο για το ηλικιακό όριο), η Γεωργία Γεννιά (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στην υπό τον Νίκο Κοτζιά κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ») και ο «Πασοκογενής» Μάρκος Μπόλαρης, ενώ τουλάχιστον άλλοι τόσοι εμφανίζονται «προβληματισμένοι».
Το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισαν ήδη στην επιτροπή «ναι» επί της αρχής, με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή να καταψηφίζουν και την Ενωση Κεντρώων να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Ιερό μένος: πάρτε πίσω το νομοσχέδιο
Αυτή τη χρονική στιγμή επέλεξε (φυσικά) η Εκκλησία για να σημάνει… ιερό πόλεμο στο νομοσχέδιο. Το «σήμα» έδωσε χθες η Ιερά Σύνοδος, απευθύνοντας «έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου», για «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του, πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα» και «να αποσύρει το σχέδιο νόμου».
Το οποίο, όπως τόνισε, «προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο».
Πέραν αυτών, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι θα επιδώσει… εξώδικο στον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση, επειδή δήλωσε ότι γνωρίζει εκπροσώπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ακόμη και σε ανώτατα κλιμάκια, οι οποίοι είναι ομοφυλόφιλοι και το κρύβουν.
Και… δημοψήφισμα
Ακόμη πιο σκληρή ήταν η παρέμβαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους: απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας-Θρησκευμάτων Σταύρο Κοντονή και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, καθώς και στο σύνολο των βουλευτών, τονίζοντας ότι, μέσω αυτού του νομοσχεδίου, «καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού».
Εμμέσως πλην σαφώς μάλιστα ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (για την αλλαγή ταυτότητας φύλου) καθώς σημειώνει ότι για το ζήτημα αυτό πρέπει να ρωτηθεί ο ελληνικός λαός.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η αγιορείτικη κοινότητα εξέδωσε «απαγορευτικό» στη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Άθω.
Το «γιατί» έγινε κατανοητό χθες.