Ολα για το Eurogroup αλλά και plan B για τη Σύνοδο Κορυφής

Συμμαχίες και εναλλακτικές για την τελική μάχη στις 15 ή στις 22 Ιουνίου. Υπεράνω όλων το QE. Τι σημαίνει η φράση του Αλ. Τσίπρα «λύση να είναι κι όποτε είναι να έρθει» και γιατί θα μείνει ανοικτή (και αυτό) το καλοκαίρι η Ολομέλεια της Βουλής.

Ολα για το Eurogroup αλλά και plan B για τη Σύνοδο Κορυφής

Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να εξαντλήσει όλα τα διαπραγματευτικά περιθώρια, προκειμένου να υπάρξει μία «καλή» συμφωνία στο Eurogroup. Επιτελικά στελέχη της διαμηνύουν ωστόσο ότι επεξεργάζονται plan B για τη Σύνοδο Κορυφής, με τελικό στόχο την πολιτική λύση.

«Εάν κληθούν οι ηγέτες να λύσουν τον γόρδιο δεσμό, ο πρωθυπουργός δεν θα εμφανιστεί ενώπιόν τους ως ικέτης, δεδομένου ότι, κατά γενική ομολογία πλέον, για την παράταση της εκκρεμότητας δεν ευθύνεται η χώρα, αλλά η ασυμφωνία ΔΝΤ-Βερολίνου», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος αναδεικνύει τον παράγοντα «συμμαχίες», τονίζοντας ότι η θετική (για την Ελλάδα) στάση αρκετών υπουργών Οικονομικών στο προηγούμενο Eurogroup «δεν ήταν περιστασιακή», καθώς μια σειρά χώρες, με πρώτες την Ιταλία και τη Γαλλία, κάνουν προβολή στο δικό τους αδιέξοδο, εάν υπάρξει «ξαφνική» κρίση στην ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσαν το δημοσίευμα της Bild που έκανε λόγο για άρνηση της δόσης από την Αθήνα αν δεν πάρει την ελάφρυνση χρέους. "Η Bild διαστρέβλωσε αυτά που είπα εχθές. Ποτέ δεν δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος τον Ιούλιο. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα", δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το δημοσίευμα. 

Τι είναι «υπερασπίσιμο»;

Σ' αυτή τη φάση το Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους και προετοιμάζει το έδαφος για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Χωρίς «καθαρή» συμφωνία για το χρέος και χωρίς QE, «θα κληθούμε εκ των πραγμάτων να αλλάξουμε τη συνολική στρατηγική μας», λένε.

Αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν, χωρίς την πρώτη, αλλά με ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ «η κατάσταση θα είναι πολιτικά υπερασπίσιμη, αφού θα δρομολογηθεί η σταδιακή έξοδος στις αγορές και... η ανάταξη του ηθικού».

Σ' αυτό το πλαίσιο τοποθετείται η φράση του Αλέξη Τσίπρα χθες (σε συζήτηση με δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας): «Λύση να είναι κι όποτε είναι να έρθει».

«Μπορούμε και χωρίς QE, αλλά...»

Ενα βήμα πιο πίσω φάνηκε να κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον οποίον οι πληροφορίες θέλουν να αντέδρασε στο κλίμα υπεραισιοδοξίας που πρόβαλε το Μαξίμου τις ημέρες πριν από την ψηφοφορία μέτρων-αντιμέτρων από τη Βουλή.

Μιλώντας χθες στους ξένους ανταποκριτές προέβαλε και την άποψη που συζητείται σε κυβερνητικούς κύκλους, ότι η χώρα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές και χωρίς το QE. Απευθυνόμενος ουσιαστικά στην ΕΚΤ δε, τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη, αντί να κρύβονται πίσω από την άποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών».

Την ίδια στιγμή πάντως πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία (για το χρέος), η έξοδος στις αγορές θα καθυστερήσει.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να έχει αύριο κρίσιμες συζητήσεις για την πορεία του προβλήματος στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, καθώς θα παρευρεθεί στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist με θέμα «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;».

Βέβαιος θεωρείται ο νέος γύρος συζητήσεων που θα έχει ο κ. Τσίπρας με ομολόγους και αξιωματούχους, προκειμένου να στερεωθούν οι «συμμαχίες» και να υπάρξει κοινό μέτωπο στο Eurogroup και (αν χρειαστεί) στη Σύνοδο Κορυφής.

Δεν «κλείνει» η Βουλή

Η αβεβαιότητα περί των εξελίξεων δίνει άλλη διάσταση στην εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να κρατήσει και φέτος την Ολομέλεια «ανοικτή» και να μη δώσει σκυτάλη (για τρίτη συνεχή χρονιά) στα Θερινά Τμήματα.

Επισήμως, η κίνηση αυτή οφείλεται στην (σωστή...) άποψη ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί... με σχολικούς όρους, ήτοι να διακόπτει η Ολομέλεια τις εργασίες της τον Ιούνιο και να ξαναπιάνει δουλειά στις αρχές Οκτωβρίου.

Επίσης προβάλλεται το επιχείρημα της λειτουργίας («εν Ολομελεία») των εξεταστικών επιτροπών (για την Υγεία και τον Γιάννο Παπαντωνίου), αλλά και των συζητήσεων επί των δικογραφιών που έχουν φτάσει στη Βουλή για υποθέσεις που αφορούν πρώην υπουργούς.

Πέραν τούτου, όμως, ουδείς γνωρίζει εάν και ποιες νομοθετικές (ή και πολιτικές) ανάγκες θα προκύψουν εν μέσω καλοκαιριού, που θα απαιτήσουν έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας.

Για έκτακτες αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v