«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε την επί τα βελτίω αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2016 από το ΔΝΤ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ για την οικονομία της χώρας, που προκάλεσαν τις καθυστερήσεις στην πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση, αποδείχτηκαν αδικαιολόγητες, υποστήριξε.
Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «καταστροφολογία» που μετατίθεται από χρονιά σε χρονιά. Συμπλήρωσε ότι η ΝΔ ακολουθεί τη λογική «τόσα και άλλα τόσα» στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, φέροντας ως παράδειγμα τις προτάσεις που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη ΔΕΗ, που μεταξύ άλλων προβλέπει να επανεξεταστούν οι εκπτώσεις που δίνονται στους πελάτες.
Χαρακτήρισε ανυπόστατα τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα το 2018 καθώς υπάρχει ο δημοσιονομικός κόφτης και εκτίμησε ότι όσο περνούν οι μήνες, το ΔΝΤ θα αναθεωρεί συνεχώς τα στοιχεία του, ώστε να λάβει υπόψη την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.
Αναφορικά με τη σύνοδο του ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι βασική θέση της Ελλάδας είναι να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν μικρότερα πλεονάσματα για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Σημείωσε ότι αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη λύση που θα δοθεί για το θέμα του χρέους.
Επιδιώκουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, για να υπάρξει καθαρός διάδρομος για την οικονομία και τις επενδύσεις, δήλωσε. Παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο βήμα, που είναι η ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.
Η κυβέρνηση πηγαίνει στις συζητήσεις με συγκεκριμένες θέσεις, τόνισε αλλά συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, όπως είπε, στις 25 Απριλίου επιστρέφουν οι θεσμοί και θα γραφτούν τα κείμενα (για το πρόγραμμα του ESM και το αντίστοιχο του ΔΝΤ) και στις 22 Μαΐου θα γίνει το Eurogroup για να μπει η τελική σφραγίδα.
Σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα, είπε πως στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο, προκειμένου εν συνεχεία να γραφτεί από τους θεσμούς η έκθεση συμμόρφωσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η πιθανότητα ενός έκτακτου Eurogroup (κάτι που είχε αφήσει ανοικτό ο Γ. Ντάισελμπλουμ) δεν φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί.
Αναφορικά με το ΔΝΤ, σημείωσε ότι Γερμανία και Ολλανδία επιμένουν ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα είναι να μετέχει και το Ταμείο. Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης που θα λήξει ταυτόχρονα με το αντίστοιχο του ESM.