Κυβέρνηση: Η τεχνική συμφωνία κλείνει, πάμε για τη συνολική

Κατά κύματα οι ψηφοφορίες «και μόνο όταν συμφωνηθούν όλα», λόγω QE. Διλήμματα, ΔΕΗ, εργασιακό και συνδικαλιστικός νόμος. Τσίπρας προς «153», με αφορμή την Προανακριτική: «Όσο έχουμε πλειοψηφία, τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι».

Κυβέρνηση: Η τεχνική συμφωνία κλείνει, πάμε για τη συνολική

Η αίσθηση ότι η τεχνική συμφωνία «κλείνει» είναι διάχυτη σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστελνε (χθες) το σχετικό μήνυμα από το βήμα της διημερίδας που διοργάνωσε το Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής («η αξιολόγηση θα κλείσει νωρίτερα από όσο νομίζετε»), παράγοντας της ΝΔ ενημέρωνε κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματός του ότι «εντός των ημερών θα υπάρξει η τεχνική συμφωνία».

Χθες πάντως η κυβέρνηση ξεκαθάρισε, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι η αρχική θέση «δεν υπάρχει συμφωνία εάν δεν συμφωνηθούν όλα» παραμένει εν ισχύ. Για τον λόγο αυτό, το περιεχόμενο της αξιολόγησης (εργασιακά, ενεργειακό, αφορολόγητο κ.λπ.) δεν θα φτάσει στο σύνολό του για ψήφιση στη Βουλή, εάν δεν «κλείσει» η συνολική συμφωνία -ήτοι, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα- που θα ανοίξει τον δρόμο για το QE.

«Μεταξύ της τεχνικής συμφωνίας και της ολοκλήρωσης της συζήτησης για το χρέος υπάρχει πιθανότητα να ψηφιστούν κάποια από τα μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, όχι τα μέτρα που θα αφορούν στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος», ήταν η απάντηση του κ. Τζανακόπουλου.

Προς επίρρωση, λίγες ώρες αργότερα έφτανε στη Νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με στόχο να ενταχθεί προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα.

Κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, με γνώση της διαπραγμάτευσης, τονίζουν στο Euro2day.gr πως «χωρίς ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ δεν υπάρχει συμφωνία». Εξηγώντας ότι αυτή (σ.σ. η ένταξη στο QE) είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αναταχθεί το οικονομικό κλίμα και να δρομολογηθεί η έξοδος στις αγορές. «Αλλιώς δεν πρόκειται να βγούμε, ουσιαστικά, από το δανειακό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018».

Αυτό είναι και το βασικό διακύβευμα που προβάλλεται στους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι εμφανίζονται ανήσυχοι για… το βάθος του συμβιβασμού που θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

«Εχουμε συμφωνήσει στο 99%. Θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα για το 1%;» ήταν το (ρητορικώς προβαλλόμενο) ερώτημα που έθετε χθες το βράδυ, σε κατ' ιδίαν συζήτηση στη Βουλή, κορυφαίος υπουργός σε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μόνο λιγνιτικές μονάδες» -και βλέπουμε

Το… 1% πάντως αφορά ζητήματα που «καίνε» τους 153 της πλειοψηφίας, όπως το εργασιακό και οι μονάδες της ΔΕΗ. Ως προς το δεύτερο, οι πέντε βουλευτές του κόμματος που εκλέγονται στη Δ. Μακεδονία εμφανίσθηκαν «πιο ανακουφισμένοι» μετά την ενημέρωση που είχαν από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, παρόντος του περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη.

Κυρίως από τη διαφαινόμενη συμφωνία που θέλει να πωλούνται, σ' αυτή τη φάση, μόνο λιγνιτικές μονάδες (αν και όχι μόνο οι ρυπογόνες), με τη διάθεση των υδροηλεκτρικών να μπαίνει σε δεύτερη φάση και μόνο εάν δεν πετύχει το πρώτο στάδιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα, η συζήτηση με τους πέντε βουλευτές συνεχίσθηκε… και μετά τα μεσάνυχτα από άλλον υπουργό, ο οποίος ανέλαβε να τους απαντήσει «τεχνικά και πολιτικά ερωτήματα».

«Τσίμπημα» στον συνδικαλιστικό νόμο

Ως προς το εργασιακό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «παίρνουμε» τις συλλογικές διαπραγματεύσες αλλά με επαναφορά τους μετά τη λήξη του δανειακού προγράμματος (ώστε «να ισχύσουν από το 2019»), μπαίνουν στο συρτάρι η αύξηση των ομαδικών απολύσεων και η ανταπεργία, αλλά «δίνουμε κάτι» στον συνδικαλιστικό νόμο.

Τι; Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «μάλλον» την απόφαση απεργιών με σαφή πλειοψηφία επί των εγγεγραμμένων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται νέος κύκλος ενημέρωσης των κυβερνητικών βουλευτών από τον κ. Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Τσίπρας προς 153: όσο έχουμε πλειοψηφία…

Τα πολιτικά διλήμματα που τίθενται ήδη σε (και από) κυβερνητικούς βουλευτές είναι έντονα. «Να απορρίψουμε τη συμφωνία και να πάμε σε εκλογές με τι διακύβευμα; Θα πούμε στους πολίτες ’ξαναψηφίστε μας για να διαπραγματευτούμε πιο σκληρά; Αυτό είναι… last year’», έλεγε χαρακτηριστικά σε πηγαδάκι στη Βουλή χθες το βράδυ στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (και βουλευτής) που προέρχεται από την (πάλαι ποτέ;...) «ομάδα των 53».

Έτερος βουλευτής, στο ίδιο πηγαδάκι, σημείωνε ότι το πρωτεύον καθήκον για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι να μειώσει την ανεργία και να δώσει ανάσες σε όσους πλήττονται εισοδηματικά και φορολογικά -ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος άλλωστε παραδέχθηκε εκ νέου χθες ότι τα μεσαία στρώματα υπερφορολογήθηκαν επειδή αντιμετωπίσθηκε μεν η φοροδιαφυγή, αλλά όχι με τους προβλεπόμενους ρυθμούς.

Το κεντρικό δίλημμα πάντως το έθεσε εμμέσως πλην σαφέστατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου: «Αν δεν υπήρχε αλλαγή κυβέρνησης το 2015, η συζήτηση για τα εξοπλιστικά επί Παπαντωνίου δεν θα γινόταν ποτέ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες υποθέσεις προς διερεύνηση, προαναγγέλλοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το θέμα της Novartis στη Βουλή.

«Όσο έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία -και θα έχουμε για πολλά χρόνια ακόμα-, τίποτα δεν θα μείνει κρυφό, όλα θα βγουν στο φως», κατέληξε με νόημα.

Απευθυνόμενος, ουσιαστικά, στους «153»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v