Τσακαλώτος - θεσμοί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη παρτίδα

«Δεν πάμε σε ραντεβού στα τυφλά» λένε κυβερνητικά στελέχη, επικαλούμενα τις διαβουλεύσεις των ημερών. Συγκρατημένη αισιοδοξία για «υπερασπίσιμη» λύση που να οδηγεί στο QE. Τα «συν» (πλεονάσματα-διάρκεια) και «πλην» (αφορολόγητο).

Τσακαλώτος - θεσμοί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη παρτίδα

Η αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία ή ναυάγιο στο ελληνικό (και ευρωπαϊκό) ζήτημα ξεκίνησε.

Η αναμενόμενη από ημέρες «πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ» βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να υπάρξει σήμερα συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ) με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, κατά τις πληροφορίες, αναχώρησε χθες το βράδυ για τις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες και με την Α. Μέρκελ.

Στη σημερινή συνάντηση, πλην απροόπτου, θα φανεί εάν οι δανειστές ξεμπέρδεψαν το κουβάρι των αιτημάτων τους προς την Ελλάδα, με τρόπο που το «νήμα» να τους ενώνει όλους (κατ' αρχάς το ΔΝΤ με το Βερολίνο) και εάν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί την πρότασή τους ως βάση για «κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά υπερασπίσιμη λύση».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ραντεβού του κ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν θα γίνει «στα τυφλά», καθώς τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύεται εντατικά με κεντρικά πρόσωπα της διαπραγμάτευσης, κυρίως από την Κομισιόν, με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, το μέχρι χθες αποτέλεσμα οδηγούσε σε «συγκρατημένα αισιόδοξες» εκτιμήσεις, διότι η συζήτηση αφορά σε λύση που μπορεί να οδηγήσει στο QE της ΕΚΤ, «με κάποια αναφορά» στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Την παράμετρο αυτή ανέδειξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη, καθώς στο Μαξίμου διεμήνυσε νωρίτερα στην ευρωπαϊκή πλευρά ότι «λύση χωρίς ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση είναι μη λύση».

«Το QE είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας που οδηγεί στην έξοδο στις αγορές και στο τέλος του δανειακού προγράμματος. Αν σπάσει αυτός ο κρίκος, δεν υπάρχει αλυσίδα», ανέφερε στο Euro2day.gr κορυφαίος παράγοντας.

Τα «συν» και τα «πλην»

Στα «συν» της σχετικής συζήτησης ανήκουν τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 («κάτω από 3%»), η σχετικά μικρή χρονική διάρκειά τους («μακράν της δεκαετίας που ζητούσε ο Β. Σόιμπλε») και η αποδοχή στοχευμένων παροχών.

Τα «πλην» αφορούν στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων, για εφαρμογή τους μετά τη λήξη του προγράμματος (Αύγουστο 2018), εάν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, στην οποία επιμένουν οι θεσμοί.

Ο «συμβιβασμός»

Μετά από πολλές ενδοκυβερνητικές συσκέψεις το τελευταίο διάστημα, η ελληνική πλευρά φέρεται τώρα έτοιμη «να συζητήσει» τη μείωση του αφορολόγητου, τουλάχιστον στις 7.000 ευρώ (περίπου), με ταυτόχρονη μείωση φορολογικών συντελεστών (για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα), πιθανώς και του βασικού συντελεστή ΦΠΑ (24%).

Αντιθέτως, κεντρικά στελέχη επιμένουν ότι δεν θα γίνει αποδεκτή αντίστοιχη νομοθέτηση για μείωση των συντάξεων, δια της προσωπικής διαφοράς, με «ύστατη παραχώρηση» την ένταξη αυτού του μέτρου στην επέκταση του «κόφτη».

«Εάν η επίσημη συζήτηση εξελιχθεί κατά τις προσδοκίες όλων όσοι θέλουν λύση στο ελληνικό ζήτημα και τερματισμό κάθε συζήτησης για Grexit, σε πείσμα του κ. Σόιμπλε, δεν θα τινάξουμε στον αέρα την προσπάθεια για το αφορολόγητο. Αλλωστε, εάν αυτή η συμφωνία ανοίξει τον δρόμο προς την ανάπτυξη και οι στόχοι συνεχίσουν να υπερκαλύπτονται, ούτε ο "κόφτης" θα ενεργοποιηθεί, ούτε το αφορολόγητο θα μειωθεί», λένε κυβερνητικά στελέχη.

Αυτό άλλωστε θα είναι το επιχείρημα που θα παρουσιάσουν προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έχουν αρχίσει να βλέπουν το «σλάλομ» και, σε μεγάλο βαθμό, να το αποδέχονται.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί «σπαστού» πακέτου μέτρων, ενός νομοθετημένου με ρήτρα ακύρωσης και ενός απλώς προσυμφωνημένου, η έγκρισή τους από τους «153» εκτιμάται ότι θα είναι «λιγότερο βασανιστική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v