Το Τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε στην Ελλάδα και δεύτερο αίτημα για έκδοση των "οκτώ", οι οποίοι καταζητούνται για την εμπλοκή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα, μεταδίδει το CNN Turk, ενώ, σύμφωνα με το TRT Haber, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η Άγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, περιλαμβανομένης της ακύρωσης της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα.
Ο Τσαβούσογλου απαίτησε να ξαναδικαστούν οι «οκτώ», δηλώνοντας στο TRT Haber: «απαιτήσαμε οι οκτώ στρατιώτες να ξαναδικαστούν. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, η Ελλάδα προστατεύει και φιλοξενεί πραξικοπηματίες».
Από την πλευρά του ο Τ. Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους φέρεται να υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση του είχε υποσχεθεί ότι "θα το λύσει" το ζήτημα με την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών σε 15-20 μέρες, μεταδίδουν τούρκικα ΜΜΕ.
"Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους οκτώ που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Εγώ το επόμενο απόγευμα, τους τηλεφώνησα και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15-20 ημέρες" δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε:
"Πρόκειται για πράξεις τρομοκρατίας στην Τουρκία, γι' αυτό αυτοί πρέπει να δικαστούν εδώ. Η καθυστέρηση στην έκδοσή τους σαφώς θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα".
Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν δήλωσε πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών εξακολουθεί να εφαρμόζεται, με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναφέρει πως η ΕΕ είναι βέβαιη πως η συνεργασία της με την Τουρκία στο μεταναστευτικό θα συνεχίσει να ισχύει.
Χθες ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των "οκτώ" ενώ το υπουργείο εξωτερικών της γειτονικής χώρας κατηγορεί την Ελλάδα και την ελληνική δικαιοσύνη ότι έλαβαν την απόφαση της μη έκδοσης με πολιτικά και όχι με νομικά κριτήρια. Μάλιστα, η Άγκυρα απειλεί ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για πρακτικές που ευνοούν την «ατιμωρησία των εγκληματιών» και παραβιάζουν τα δικαιώματα των θυμάτων του πραξικοπήματος, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 248 πολίτες και προκάλεσε τον τραυματισμό 2.193.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση για τη μη έκδοση των «8» έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. «Ως γειτονική χώρα, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά εμφανίζεται απρόθυμη να ανταποκριθεί στις ελάχιστες απαιτήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», τονίζει το υπουργείο και συμπληρώνει: «Αυτή η στάση της Ελλάδας οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων, αντίθετα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμο μέσο κατά της απόφασης του ελληνικού δικαστηρίου. Αυτή η απόφαση, που πιστεύεται ότι ελήφθη με πολιτικά κίνητρα, θα αξιολογηθεί επίσης εκτενώς σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τη συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση της Τουρκίας.
Μαξίμου για τους «8»: Δεσμευτική η απόφαση της Δικαιοσύνης
«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.
Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας», τονίζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου γι τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, μετά και τις έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας, και τονίζει:
«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.
Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές»
Τι δηλώνει δικηγόρος των οκτώ Τούρκων
Την υποβολή νέου αιτήματος από την Άγκυρα σχετικά με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς σχολίασε ο Όμηρος Ζέλιος, ένας εκ των δικηγόρων τους.
«Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση είναι μόνο δημοσιογραφικές οι πήγες. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν αστείο» σημείωσε ο κ. Ζέλιος. «Εκρίθη μόλις χθες ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και κατάλληλες συνθήκες και εγγυήσεις στην Τουρκία αυτή τη στιγμή ότι δεν θα παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο κ. Ζέλιος προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο».