«Μάχες» θα δοθούν μέχρι και το τέλος του Απριλίου για μια θέση στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταξύ των εισηγμένων.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, στη φετινή αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα τέλη Απριλίου, θα ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος του Απριλίου και όχι η τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Δύο από τις εταιρείες που φαίνεται ότι θα δώσουν την τελική μάχη «οπισθοφυλακής» για να διατηρηθούν στον μεγάλο δείκτη του ΧΑ είναι οι τίτλοι της ΕΥΔΑΠ και της Quest Συμμετοχών. Οι αποδόσεις των δ;yο μετοχών από τις αρχές του έτους είναι αρνητικές, της τάξεως του -6% για την ΕΥΔAΠ και -7% για την Quest Συμμετοχών, πτώση που μπορεί να σχετίζεται και με τις επικείμενες αλλαγές στον δείκτη των blue chips.
Οι δύο εισηγμένες, με κεφαλαιοποιήσεις στα 608 εκατ. ευρώ για τη μεν ΕΥΔAΠ και στα 564 εκατ. ευρώ για τη δε Quest Συμμετοχών, είναι στις δύο τελευταίες θέσεις. Ωστόσο, οι Σαράντης και Autohellas βρίσκονται σχετικά κοντά, με αξίες στα 635 εκατ. ευρώ και στα 656 εκατ. ευρώ, αλλά οι αποδόσεις τους από τις αρχές του έτους είναι θετικές, με κέρδη της τάξης του 13% για την πρώτη και 6% για την έτερη.
Το θέμα είναι ότι εκτός της πρόσφατης δημόσιας εισαγωγής του ΔΑΑ, η οποία είναι σχεδόν βέβαιη ότι θα εισέλθει στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με αξία λίγο πάνω από 2,6 δισ. ευρώ, η Intrakat είναι στα 851 εκατ. ευρώ, η Intralot αποτιμάται στα 655 εκατ. ευρώ και ο ΟΛΠ στα 625 εκατ. ευρώ. Ειδικά για την Intrakat, μετά την ένταξη στους δείκτες MSCI Small Cap και FTSE Russell, η διοίκηση της εταιρείας έχει διαμηνύσει ότι επόμενος στόχος θα είναι η ένταξη στον δείκτη FTSE Athex Large Cap.
Για τη μεν ΕΥΔΑΠ, η τεχνική εικόνα είναι ξεκάθαρα σε βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η στήριξη στα 5,9 ευρώ φαίνεται να μετατρέπεται σε αντίσταση και παρακάτω είναι τα επίπεδα των 5,25 ευρώ. Στο ημερήσιο διάγραμμα η στήριξη είναι στα 5,67 ευρώ. Η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πορεία της μετοχής είναι επίσης πτωτικές, όπως φαίνεται από τους δείκτες των εκθετικών κινητών μέσων όρων 90 ημερών και 200 ημερών (ΕKMO 90 ημερών και ΕΚΜΟ 200 ημερών), οι οποίοι υπολογίζονται στα επίπεδα των 6,51 ευρώ και των 6,70 ευρώ, αντίστοιχα. Η αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης απαιτεί την ανακατάληψη των 5,9 ευρώ και κίνηση πάνω από το προηγούμενο υψηλό των 6,26 ευρώ ανά μετοχή. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη μετοχή φαίνεται και από το γεγονός ότι κανένας αναλυτής δεν καλύπτει τη μετοχή της ΕΥΔAΠ.
Για την Quest Συμμετοχών, η τεχνική εικόνα είναι πολύ διαφορετική και πιο θετική. Επίσης, η τελευταία αναφορά από πλευράς αναλυτών ήταν το sponsored research report της Eurobank Equities, που έβρισκε τη «δίκαιη αξία» κοντά στα 7 ευρώ ανά μετοχή με ελκυστική αποτίμηση στις 9,2 φορές τον forward δείκτη 12 μηνών EV/EBITDA, με προοπτική αύξησης των αποδόσεων των μετόχων ή και ανάδειξης αξίας που σχετίζεται με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Στο τεχνικό μέτωπο, η μετοχή είναι υψηλότερα από τον ΕΚΜΟ των 200 ημερών ενώ προσπαθεί να βρει στήριξη στον ΕΚΜΟ 90 ημερών που είναι ακριβώς στις τρέχουσες τιμές. Η περιοχή των 5 ευρώ είναι μια πολύ σημαντική περιοχή στήριξης για τη μετοχή, με την πρώτη σοβαρή αντίσταση να είναι στα 5,66 ευρώ ανά μετοχή.
*Το παραπάνω άρθρο έχει αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού μέσου ή προϊόντος.