Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος εξηγεί ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι στη χώρα μας υποχωρούν καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται όλο και περισσότερο με τους θεσμούς της Ευρωζώνης, ενώ στο μέτωπο του χρέους έχει ήδη λάβει υψηλότερη ελάφρυνση χρέους από τους επίσημους πιστωτές της από ό,τι η αγορά αποτιμά στις τιμές των ομολόγων.
«Είμαστε long στα ελληνικά κρατικά ομόλογα με κοντινές λήξεις, γιατί θεωρούμε πως είναι ένας ελκυστικός τρόπος να τοποθετηθεί ο επενδυτής για την περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού ασφάλιστρου κινδύνου (risk premium), που εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στα ομόλογα και στην ελληνική καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων», εξηγεί η ελβετική UBS.
Οι υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι ένα καλό "carry trade", το οποίο περιλαμβάνει δανεισμό σε νόμισμα χαμηλού επιτοκίου για την αγορά ενεργητικού που φέρει υψηλά επιτόκια, καταλήγει η UBS.
Εκτός από τα ελληνικά ομόλογα, η UBS προτείνει θέσεις long στο ευρώ, στην τσέχικη κορόνα, στο πολωνικό ζλότι και στις ιταλικές τράπεζες για το 2018, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της Eυρωζώνης θα διευρυνθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων κινούνται έντονα ανοδικά και οι αποδόσεις υποχωρούν και διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο κάνει πράξεις στις 90 μονάδες βάσης και η απόδοση στη λήξη (ΥΤΜ) διαμορφώνεται στο 4,78%. Eίναι η πρώτη φορά που η απόδοση υποχωρεί κάτω από το 5% από το 2009.
Αντίστοιχα, το 2ετές ομόλογο υποχωρεί ακόμα περισσότερο, με την απόδοσή του στη λήξη να κινείται στο 2,5% και την τιμή στις 102,73 μονάδες βάσης.